13 lipnja, 2024 10:21 pm

[Recenzija]: Coolpad Porto

Autor: Nino Krstačić
e-mail: nino.krstacic@sat-multimedia.com

NAS44

Pročitajte / Najava Coolpad Porto, Pristigao (LINK)…. /

Družeći se s Coolpad Porto pametnim telefonom, shvatili smo iako se radi o modelu koji je svojim dimenzijama osrednji te značajkama i mogućnostima nije pri samom vrhu, isti također mnogo toga može pokazati te donijeti pred korisnika. Nekoliko dana proveli smo družeći se s Coolpad Porto pametnim telefonom, odnosno ovo nam je druga prilika, pošto nam je prva bila s Modena pametnim telefonom (Recenzija). Coolpad Porto na tržište je dospio u kolovozu 2015. godine.

Svojim dimenzijama i težinom donosi krajnju lakoću pri samome korištenju, no to isto tako ostavlja pozitivan dojam i pri kretanju zaslonom čija veličina iznosi 4,7“. U ovoj ćemo Recenziji pokušati na što uvjerljiviji način navesti sve prednosti te pokoji nedostatak Coolpad Porto pametnog telefona. Nadamo se kako će vam se ista i dopasti te kako će te je sa zanimanjem nastaviti i čitati.

Specifikacije:

 • Najavljen: Kolovoz, 2015.
 • Predstavljen: Kolovoz, 2015.
 • Dimenzije: 139×67.8x8mm
 • Težina: 119g
 • SIM: Micro-SIM
 • Zaslon: IPS LCD, 4.7“, 540x960px (234 ppi), (64% zauzetosti prednje strane)
 • Operativni sustav: Android 5.1.1 Lollipop
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 410
 • Procesor: Četvero-jezgreni, Cortex-A53, 1.2GHz
 • Grafički procesor: Adreno 306
 • Interna memorija: 8GB
 • Eksterna memorija: Da (do 32GB)
 • Radna memorija: 1GB
 • Primarna kamera: 8MP, LED-flash, 1080p@30fps,
 • Sekundarna kamera: 5MP, 720P
 • Povezivanje: 3G, 4G (LTE), Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microUSB 2.0
 • Baterija: Li-Ion (neizmjenjiva), 1800mAh

Zaslon:
Nakon što smo imali prilike isprobati Coolpad Modena pametni telefon, sada je na red došao i Porto. Radi se o vrlo sličnim modelima, pa stoga i u segmentu zaslona dijele vrlo slične (pa i u nekim segmentima) identične značajke. Stoga ovdje nećemo previše govoriti (odnosno nećemo se ponavljati), kada se velika većina značajki te mogućnosti ponavlja. Tako Coolpad Porto dolazi s 4,7“ zaslonom čija rezolucija iznosi također 549x960px. No u slučaju prijašnje Modene veličina je nešto poveća, odnosno ista dolazi s 5.5“.1 Sama kvaliteta prikaza po inču kod Coolpad Porto pametnog telefona jest 234ppi (što je nešto više u odnosu na Modenu).

Samim zaslonom se vrlo jednostavno upravlja jednom rukom, isto kao i pri Modena pametnom telefonu. Ovdje možemo navesti da je upravljanje još više „naglašeno“ odnosno pojednostavljeno s obzirom da Coolpad Porto dolazi s manjom težinom (no o tome ćemo daljnjem tekstu). IPS LCD zaslon vrlo dobro reagira pod prstima, te smo zadovoljni samim načinom kretanja po zaslonu. Kao što smo navodili i prije a tako i ovdje vrijedi. Coolpad Porto donosi sa sobom vrlo prilagođen softverski krug, odnosno softver. Tako će sam korisnik biti u prilici veliku većinu stvari podešavati, upravo kako njemu i samome odgovora. Ono što se nama osobito dojmilo jest to kada smo postavili zaslon na maksimalnu svjetlinu, tada boje djeluju živopisno te sve nekako vrvi nekom dozom „blizine“. No kada se svjetline umanji, taj dojam postepeno i opada.

Dizajn, detalji, izrada:

Coolpad Porto donosi dimenzije od: 139×67.8x8mm, dok mu je težina: 119g. Upravo je težina stavka gdje smo naveli kako je korištenje zaslona Porto modela još i lakše, upravo zbog težine. Sam uređaj izrađen je od plastike (u ovome slučaju plastika je „lošija“ no što je bila izvedena pri Coolpad Modena modelu). Isto tako unibody izrada sugerira kompaktnost i jednostavnost pa i lakoću upravljanja, čiji se dojam odmah dobiva pri prvim minutama korištenja. Slično kao i kod Coolpad Modena pametnog telefona, tako i Porto model donosi način rasporeda tipki, značajki te mogućnosti.

Prednja strana nam to na najbolji način i prezentira. Tako su se i ovdje smjestile tri kapacitivne tipke (Back, Home, Task-Manager). Iznad njih, odnosno velikom većinom prednje strane (točnije 64%) dominira IPS LCD 4.7“ zaslon. Povrh njega nalazi se zvučnik slušalice (no ne i zvučnik pametnog telefona). S njegove desne strane nailazimo na indikator ambijentalnog osvjetljenja kao i 5MP sekundarne (prednje) kamere. Premjestimo se na bokove Coolpad Porto pametnog telefona, odnosno za početak na njegove lijevi.

Upravo on jedino prvi svojem vrhu donosi utor za microSD karticu kao i utor za Micro-SIM. Oba utora nalaze se zajedno, pri jednom držaču, što nam se čini nadasve promišljeno dizajnirano. Donji bok donosi microUSB utor 2.0 koji služi za sinkronizaciju i punjenje. 2Odnosno neposredno prije njega nailazimo na primarni mikrofon Coolpad Porto pametnog telefona. Desni bok donosi pri vrhu Volume Up/Down tipke glasnoće isto kao i Power On/Off tipku.

Gornji bok donosi Infracrveni port te 3,5mm utor za slušalice. Na posljetku želimo se dotaknuti i stražnje strane Coolpad Porto pametnog telefona. Odmah na početku vrlo jednostavno se dade uočiti 8MP kamera, koja je u stanju snimiti i Full-HD video zapis pri 30fps. Ispod nje (a u njezinom sklopu) nailazimo na LED-flash, koja može poslužiti kao svjetiljka, dok je u svojoj primarnoj namjeni LED za fotoaparat, odnosno za što kvalitetnije fotografije kao i video-zapise.

Logo tvrtke „Coolpad“ smjestio se na sredini stražnje strane, dok je pri njezinom dnu pozicioniran zvučnik pametnog telefona. Što se tiče zvučnika i ovdje želimo kazati kako njegovo pozicioniranje nije odveć promišljeno napravljeno. S razlogom što postoji vrlo velika vjerojatnost kako će možebitni korisnici sasvim nehotično dlanom prekriti „rupičasti“ sloj na kućištu, te s time utišati te smanjiti kvalitetu zvuka, koja je na posve zadovoljavajućoj razini za jedan ovakav pametni telefon, srednjeg razreda.

Kamera:


Coolpad Porto kao i svoj prethodnik kojeg smo imali prilike recenzirati dolazi s sučeljem „Kamere“ posve minimalističko ustrojene. Naravno ovdje se pruža široki spektar modificiranja kvalitete kreiranja fotografija kao i video-zapisa, no sve to upakiranom u „minimalizam“. 3Tako kažimo kako sučelje posve odgovara onome iz Coolpad Modena pa stoga sugeriramo da pogledate odjeljka „Kamera“, pri navedenoj Recenziji.

Primarna kamera donosi 8MP te je u mogućnosti snimiti fotografije pri maksimalnoj rezoluciji od 16×9, što je i očekivano. Samo snimanje video-zapisa moguće je pri Full-HD kvaliteti isto kao i kod Coolpad Modena pametnog telefona. Sekundarna (prednja) kamera donosi 5MP što je više u odnosu na 2MP kod Modena izvedenice. Te ista pruža mogućnosti snimanja video-zapisa pri HD kvaliteti.


Softver i Benchmark:

6
Coolpad Porto dolazi s Android mobilnom platformom pri inačici 5.1.1 Lollipop. Isto tako i ovdje ponavljamo „priču“ o tome kako je i ovaj model „zaglavio“ na Lollipopu, dok Marshmallow polako ide sigurnim korakom ka vrhu. No bez obzira na to i Android 5.1.1 Lollipop svoj posao na Coolpad Porto pametnom telefonu odrađuje bez premca.

Rad pametnog telefona nije ništa spektakularno, no za značajke ovakvog razreda i očekivanja moraju biti na nekoj „razumljivoj sredini“. 4Moramo kazati kako smo i kod AnTuTu Benchmark testa primijetili određenje poteškoće prilikom izvršavanja operacije, što nas je malo i razočaralo.

Dok recimo s prethodnim Coolpad Modena modelom nismo imali tih problema. Što se tiče same selekcije bodova AnTuTu Benchmark je Coolpad Porto ocijenio kao: 23019 bodova, što predstavlja sredinu.

HRTi i Coolpad Porto:

Na našem portalu u vidu Recenziranja odlučili smo uvesti jedan novitet. Naime radi se o instaliranju te korištenju HRTi aplikacije. Njezino korištenje, prednosti i mane pokušati ćemo sagledati kroz svaki od Recenziranih modela, pa tako istu i započinjemo s Coolpad Porto pametnim telefonom. 5

Naime kao što i sami možete vidjeti u foto galeriji, HRTi aplikacija pokazala je svoje prednosti pri korištenju na ovakvom jednom modelu koji spada u srednji razred. Iako smo na početku mislili te nismo bili odveć sigurni kako će ista se pokazati, HRTi odradio je „posao“ bez mane.

Također pohvale imamo i u pogledu reprodukcije TV te radijskog sadržaja, uopće nije bilo problema prilikom reprodukcije. Korištenje značajki gledanja emisija na zahtjev te vraćanja sadržaj radio postaja u natrag, također nam se odveć dopao. Svakako topla preporuka preuzimanja te registracije na HRTi te samog uživanja u programu HRT-a, odnosno televizijskog i radijskog programa.

 

 

 

 

Ustupio:

Coolpad


HRTi:

Web: LINK

HRTi (Android)

HRTi (iOS)


Vezani članci:

Coolpad Modena / (Recenzija)

HTC One A9 / (Recenzija)

Logitech MX Master / (Recenzija)

Zaključak

Specifikacije: - 7
Zaslon: - 7
Dizajn, detalji, izrada: - 7
Kamera: - 7
Softver i Benchmark: - 7

7

Coolpad Porto kao drugi model tvrtke „Coolpad“ koji smo imali prilike recenzirati. Na naše zahtjeve, korištenje te druženje, odgovorio je slabije no što je to bio slučaj s Coolpad Modena izvedenicom. Bez obzira na to ovaj pametni telefon dobar je pokazatelj srednjeg cjenovnog razreda po poimanju Kineske tvrtke, gdje je pristupačnost glavna „zvijezda vodilja“. Upravo s cijenom od 1199kn, Porto želi biti dostupan velikoj masi, poglavito mlađoj populaciji te onima koji uvijek žele biti u toku s Internetom te pristupom informacija a to svakako i uspijeva.

User Rating: 3.7 ( 2 votes)

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …