16 siječnja, 2021 12:18 am

Formule 1 u portfolio Sky-a ili nekodirano na …

Autor: Marina Varvodić

during the Vodafone Formula One and V8 Supercar driver exchange at the Mount Panorama Circuit, Bathurst, New South Wales, Tuesday, March 22, 2011.

Borba između BT i Sky za sportske programe ne prestaje

Britanski Sky objavio je vijest koja sigurno neće razveseliti fanove Formule 1 u Velikoj Britaniji i diljem Europe. S početkom sezone 2019. Sky preuzima potpuna prava prijenosa, te će ekskluzivno prenositi sve utrke sezone zajedno s bogatim popratnim sadržajima. S obzirom da je  velika nagrada velike Britanije uvjetovana nekodiranim prijenosom, Sky će samo za tu utrku osigurati FTA prijenos.

redbuööSky je za 2017. godinu još najavio i lansiranje Sports Mix kanala koji će prenositi različite sportske događaje pretplatnicima koji nemaju sportski paket te prijenos utrka u Ultra HD rezoluciji. Detalji ugovora između Sky-a i managementa Formule 1 nisu objavljeni. Jedino je poznato da je ugovor potpisan u trajanju od 6 godina. Formula 1 još jedan je u nizu sportova koji su se prestali emitirati u nekodiranim kanalima, te se preselili u portfolio nekih od pay-televizija.  Rat između Sky-a i BT Sport-a ne jenjava i doslovno traje borba za svaki sport, čiji prijenos nije uvjetovan nekodiranim kanalima od strane vlasti.
Iako Sky već sada prenosi sve utrke Formule 1, polovica utrka prenosi se na nekodiranom kanalu Channel 4 koji je preuzeo prava od BBC koji je pritisnut financijskim poteškoćama odlučio prepustiti prava. Nakon gubitka Olimpijskih igara gubitak Formule 1 bio je protumačen kao početak propadanja jedne od najpoznatijih televizijskih kuća na svijetu.

Uz pad popularnosti koji bilježi natjecanje Formule 1, sve manji broj nekodiranih kanala koji prenose natjecanje dodatno će narušiti ugled nekad mega popularnog sporta. Podsjetimo, sezona je započela vrlo zanimljivom utrkom u dalekoj Australiji koju je obilježila teška nesreća Alonsa i pobjeda Rosberga i Mercedesa.

FTA kanali koji prenose natjecanje Formule 1

  • RTL (Astra 19.2°E) – sve utrke
  • Rai Italija (HotBir 13°E) – 9 utrka live
  • Channel 4 UK (Astra 28.2°E) – 10 utrka po sezoni do 2017.
  • Idman TV (Azersat 46°E) – sve utrke

Komentari

comments

O Marin Varvodić

Zaljubljenik u sportski marketing i nove tehnologije. Izradio nekoliko aplikacija na temu satelitskih televizija. SportEventz - Najveći sportski program na satelitskoj televiziji. Android: https://goo.gl/1rPn71 iOS: https://goo.gl/udblRq

Pročitaj i ovo

InterAz uskoro na Türksat 4A (42°E)

TV kanal İnterAz uskoro će započeti sa službenim emitovanjem na satelitu Türksat 4A (42 °E). …