23 lipnja, 2024 7:32 am

Android špijunaža-događa li se to i Vama?

Autor: Mateo Jagodić

mm35

Moderni telefoni su fascinantan izum. Oni u principu imaju sposobnost zamijeniti Vaše računalo ukoliko se Vi znate koristiti njima. U njih pohranjujemo skoro sav naš život;sve naše fotografije,sve kontakte i bilješke pa čak i neke važne lozinke. Upravo u tome i jest problem. U zadnje vrijeme mogli ste čuti puno informacija oko ugrožavanja sigurnosti na Androidu. Mnogo je onih koji bi željeli Vaše podatke iako Vi smatrate da ne krijete ništa bitno. Ljubomoran dečko/djevojka, razni hakeri pa čak i vlada bi imali koristi od Vaših podataka koje ste pohranili na mobitel. Sada se pitate kako možete znati prate li i Vas? -u nastavku pročitajte neke znakove da je Vaš mobitel možda pod tuđim nadzorom.

Razina baterije naglo opada

Primjećujete li da baterija na mobitelu ne traje kao onda kada ste ga kupili? Sasvim normalna stvar. Baterije nakon nekog vremena,zavisno o količini punjenja i upotrebe mogu izgubiti dio svoga kapaciteta. Ta stavka također ovisi o Vašim aplikacijama. Ali;naglo pražnjenje baterije sa recimo 80% na 30% nije normalno i trebalo bi privući Vašu pozornost. Važno je da imate na umu da softver za praćenje zahtijeva mnogo memorije i iznimno jako troši bateriju. Takvi softveri rade u pozadini sasvim neprimjetno i prate Vas preko vaše trenutne lokacije. To bi svakako trebao biti razlog za brigu.

Pratite potrošnju podatkovnih paketa

Aplikacija koja Vas prati također uz mnogo baterije troši i mnogo prometa. Ako ste ikada primjetili povećanju potrošnju a niste “skidali” filmove i to bi mogao biti znak da nešto nije u redu. Moguće je da je Vaš mobitel zaražen takvom aplikacijom i da ona troši Vaše podatke bez ikakvg ograničenja.

Nagli porast temperature

Jeste li ikada primjetili da se mobitel znatno ugrijao tokom normalne upotrebe? Ako jeste i to je znak za uzbunu. Ukoliko ne igrate iznimno zahtjevne igre mobitel bi trebao imati konstantnu radnu temperaturu. Porast temperature ukazuje na opterećenje procesora i mogućnost strane aktivnosti.

Čujete čudne zvukove?

Ne,ovdje ne govorimo o paranormalnim aktivnostima nego o raznim šumovima i smetnjama tokom razgovora. Moguće je da imate slab signal,no ukoliko se to prečesto događa moguće je da Vas netko prisluškuje.

Iznenadni reset

Još jedan od znakova da su Vaši podaci možda kompromitirani. Sa ovom značajkom treba biti oprezan jer na nekim verzijama Androida jednostavno postoji bug koji će s vremena na vrijeme resetirati telefon. No uz prisutnost i ostalih znakova nema sumnje da ste u opasnosti.

Čudne poruke

Dobili ste neku čudnu poruku sa epoznatog broja? Možda je slučajnost a možda i nije. Hakeri na taj način mogu ubaciti razne viruse na Vaš mobitel. Virus ne mora samo blokirati Vaš mobitel,nego također može i omogućiti nekoj osobi komunikaciju sa mobitelom bez Vašega saznanja. Takve poruke je općenito ne otvarati i ne sljediti linkove koje sadržavaju. Jednostavno ih izbrišite i zaboravite.

Nepoznate aplikacije

Ušli ste u izbornik i vidite aplikaciju koju niste sami odabrali? Lako moguće da ste pokupili virus. Aplikaciju obavezno obrišite i ni u kojem slučaju ju ne pokrečite.

Upotrebljavajte antivirus

Antivirus će zaštititi Vaš mobitel od jako velikog broja prijetnji. Takve aplikacije blokiraju napade već u samome začetku i ne dopuštaju sumnjivim izvorima pristup Vašem uređaju. U današnje vrijeme postoji mnogo različitih aplikacija i na Vama je da odaberete najbolju za Vaše potrebe.

Da zaključimo

Vaš mobitel je samo Vaš i neka tako i ostane. Ne dopustite raznim ljudima da uzimaju Vaš uređaj i instaliraju kojekakve aplikacije. U tome bi Vam trebale pomoći razne aplikacije za zaključavanje ekrana (lozinke,otisci prstiju…) iako su napadi na privatnost mogući ne treba se bojati moderne tehnologije. Vjerujte da mnogo ljudi radi na tome da takvih napada bude što manje pa čak i da ih se sasvim neutralizira.


Vezani članci:

Apple – sve novo

Skrivena igrica na Facebook Messengeru

Chrome za Android dobiva “Pause” preuzimanja

Komentari

comments

O Mateo Jagodić

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …