24 rujna, 2023 2:49 pm

Qualcomm želi TSMC za proizvodnju Snapdragon 855 chipseta – time Samsung „ispada”?

Posljednjih dana IT portale pokrenula je vijest koja se vezuje uz proizvodnju nadolazeće generacije Qualcomm chipseta. Premda smo u većini slučajeva uvijek navodili kako je glavni proizvođač za Qualcomm Snapdragon chipsete Južno Korejski „Samsung” iduće generacije možda neće i biti tako? Naime povezuje se proizvođač TSMC koji nam je poznatiji po Kirin chipsetima (isti je u većini slučajeva uvelike plasiran prema „No-Name” pametnim telefonima). Vratimo se mi usredište priče i kažimo kako sada sve glasnije i sve više Qualcomm ističe želju za proizvodnim procesom iza kojeg stoji upravo TSMC. Isto tako i način proizvodnje pri 7nm ističe se kako vrlo poželjan u odnosu na 10nm za kojeg se tako sigurno zalaže Samsung. Vratimo se malo u prošlost i sjetimo se HTC M9 pametnog telefona iza kojeg chipseta poznatijeg kao Qualcomm Snapdragon 810 stoji (nije teško pogoditi) TSMC. Premda je već ugovor Snapdragon 845 za proizvodnju pod upravljačkom palicom Samsunga, čini se kako će upravo 845 biti posljednja brojka koju će Samsung proizvesti za Qualcomm.

Budimo toliko otvoreni te se prisjetimo 2015, godine gdje su Samsung i TSMC proizveli zajedničkim snagama chipset A9 za Apple iPhone 5. Dok je generaciju nakon Samsung samostalno proizveo A10 chipset za Apple iPhone 6. Dali je zaista pitanja onaj „zapaljivi” Note 7 koji je čini se doista uplašio čak i Qualcomm ili je samo riječ o tržišnom nadmetanju, svakako će pokazati vrijeme. Bez obzira na sve Snapdragon 855 dolazi nam ubrzanim korakom uskoro a bit će zanimljivo za vidjeti koji proizvođači će ga „uzeti sebi” za svoje flagship izvedenice naredne 2018, godine. Za kraj možemo reći kako još 2018, nije nastupila a već se učinila poraznom za Samsung ili je to samo naše mišljenje?

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

Kineski oprez prema spajanju industrije čipova je razuman

Intel je u srijedu prekinuo svoju akviziciju Tower Semiconductora vrijednu 5,4 milijarde dolara, što su …