15 lipnja, 2024 10:25 pm

Prvi 8K monitor iz Sharpa u prodaju tijekom listopada

Autor: Nino Krstačić

8k

Budućnost 4K prikazan video pa i televizijskog sadržaja tek je pred nama. Na tržištu se postepeno počinju prikazivati pametni telefoni s 4K zaslonom (Sony Xperia Z5 Prime), no ipak 4K još uvijek nije dovoljno dobro zaživio na „malim ekranima“. Ne znamo da je razlog tome previsoka cijena istih uređaja, nedostatak sadržaja koji podupire navedeni 4K za prikazivanje ili pak nedostatak (premali broj) 4K zaslona odnosno pametnih televizora i monitora.

Bez obzira na to tvrtka Sharp ne na netom završenom IFA sajmu u Berlinu, između ostalog predstavila i 8K monitor. Pripadajući monitor predstavljen je pod nazivom LV-85001 a što se tiče mogućnosti prikaza donosi 16 puta kvalitetniji način odnosno segment prikaza, nego li je to sada slučaj s još uvijek aktualnim te visoko zastupljenim Full-HD načinom reprodukcije. Odnosno 8K rezolucija iznosi 7680x4320px. Model LV-85001 posjeduje LCD zaslon pri veličini od 84“. Posebno zanimljivo je to što su tvorci naveli kako će za gledanje 8K zaslona biti potrebno priključiti četiri HDMI priključka u pripadajuće utore, koliko navedeni model i posjeduje HDMI utora.

Ova informacija samo pokazuje kako reprodukcija 8K sadržaja nije tako jednostavna stvar, kao što to neki misle. S druge pak strane za sada još ne postoji 8K sadržaj koji bi se mogao reproducirati, pa će stoga za njegovu reprodukciju morati još proći vremena. Neke informacije govore kako ćemo prvi televizijski 8K sadržaj biti u prilici vidjeti 20020.godine. I to naravno samo oni koji si ovaj monitor mogu i priuštiti. Gledanje tv sadržaja na Sharpovom LV-85001 8K monitoru nije nikakav bauk ili nepoznanica.

Monitor posjeduje tv-tuner za reprodukciju odnosno izmjenu u pripadajući tv sadržaj. Cijena monitora ide ka vrtoglavoj brojci od 133.034$. Pa tko voli, neka slobodno izvoli. Jer 8K za cijenu i prikaz sadržaja ne pita. Do toga će još uvijek biti kvalitetan i aktualan Full-HD. Prodaja Sharpova LV-85001 monitora započinje 30. listopada.

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

Kenwood KR-W8000SCD

Kenwood, proizvođač poznat po pristupačnom HiFi-ju, na tržište donosi svoj novi all-in-one receiver KR-W8000SCD .Iskusniji …