13 lipnja, 2024 10:15 pm

[Pristigao] Samsung Galaxy S6 Edge

Autor: Nino Krstačić

nas_s6edg

Nekada je pojam pametnog telefona bio u tome što je telefon bio manji to je bio omiljeniji za korištenje. Dok danas možemo navesti kako pojam „pametnog telefona“ nije više u njegovim dimenzijama odnosno već u onome što isti donosi sa sobom. Ali znamo i sami kako mogućnosti (značajke) idu ruku pod ruku s veličinom pametnog telefona. Tako recimo ako želite uređaj s pojedinim značajkama koje se vezuju uz zaslon morate izabrati uređaj koji ima poveći zaslon.

U ovom segmentu prvi tome u suprotnost krenuo je Južno Korejski „Samsung“. On je naime ove 2015. godine tržištu predstavio prve modele pametnih telefona koji dolaze s ne samo velikim dimenzijama zaslona, već je taj isti zaslon i zakrivljen. Prvi predstavnik slobodni smo reći ove „politike“ i načina rada jest Samsung Galaxy S6 Edge.

Upravo smo Samsung Galaxy S6 Edge dobili na testiranje. Ne želimo mnogo pričati o tome što on sa sobom te na koji način donosi kada svi dobro znamo što Samsung imao kao „aduta u rukavu“ za 2015. godinu. Već se naprotiv želimo što više bazirati na „Edge“ pridjev odnoson zakrivljenost pripadajućeg zaslona te njegove značajke u samome svakodnevnom korištenju. Samsung Galaxy S6 Edge tržištu je predstavljen u travnju 2015. godine, kao i njegov manji brat Galaxy S6 (Recenzija: LINK).

Same dimenzije uređaja iznose: 142.1×70.1x7mm, dok mu težina ne prelazi 132g. U te dimenzije sasvim konstruktivno upotpunio se 5.1“ Super AMOLED (zakrivljeni) zaslon, čije dimenzije od 71% prekrivaju prednju stranu pametnog telefona. Rezolucija kojom Samsung Galaxy S6 Edge raspolaže jest 1440×2560, što bi značilo kako ista donosi QHD prikaz slike, tj, gustoću piksela od 577ppi. Nemojmo zaboraviti kako Samsung Galaxy S6 Edge posjeduje i dodatni zaštitni sloj zaslona poznatiji kao Corning Gorilla Glass 4, (te isti taj donosi i s svoje stražnje strane).

Ono po čemu je ovogodišnji Samsung Galaxy S6 Edge poseban jest ne samo zakrivljenost zaslona nego i izuzeće eksterne memorije odnosno ne postoji utor za umetanje microSD kartice. Ovim potezom previše je očito kako su se Samsungovi inženjeri i dizajneri ugledali na konkurentski Apple iPhone 6, što je vidljivo i po još kojem detalju na pametnom telefonu. Kada smo se već dotakli eksterne memorije odnosno izuzeća iste, kažimo kako naš model donosi 32GB interne te 3GB radne memorije.

Unutrašnjost Samsung Galaxy S6 Edge pametnog telefona upotpunjena je još i Exynos 7420 chipsetom (odnosno isti je domaće radinosti iz Samsungova tabora) ovim potezom Galaxy S6 Edge ne donosi ona „loša“ iskustva s pregirjavanjem stražnje strane uzrkovane korištenjem Qualcomm Snapdragon 810 chipseta. Osim toga tu se još nalazi i osmo-jezgreni procesor (Cortex-A53 1.5GHz (četiri-jezgre) / Cortex-A57 2.1GHz (četiri-jezgre)).

Osim navedenog sve grafičke zadatke i radnje sasvim fluidno obavlja Mali-T760MP8 grafički procesor. Samsung Galaxy S6 Edge dolazi s Androidom 5.1.1 Lollipop te poznatim Samsungovim TouchWiz korisničkim sučeljem u svojoj posljednjoj inačici. Kada smo već spomenuli specifikacije red je da se dotaknemo i kamere. Odnosno ne primarne kao i sekundarne. Primarna kamera osim dual-LED bljeskalice donosi i 16MP kameru rezolucije 2988x5312px. Snimanje u 4K ili Full HD rezoluciji ne predstavlja nikakav problem za Samsung Galaxy S6 Edge, dapače isti snima video zapise pri željenim rezolucijama s 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps te HDR mogućnošću snimanja.

Prednja kamera posjeduje 5MP i načinje snimanja u Full-HD kao i fotografiranje u HDR načinu rada. Autonomija Samsung Galaxy S6 Edge pametnog telefona uvelike ovisi o kapacitetu pripadajuće baterije, dok je kod Galaxy S6 Edge ona ukomponirana u kućište te kao takva nije izmjenjiva.

Odnosno ista pripada Li-Ion tipu s kapacitetom od 2600mAh. U narednim danima potruditi ćemo se što više odnosno što intenzivnije družiti s Samsung Galaxy S6 Edge modelom pametnog telefona, kako bi vam na što kvalitetniji način dočarali sve prednosti (i pokoju manu) ovogodišnjeg flagship modela iz Samsunga u zakrivljenoj (Edge) inačici. Stoga pozivamo vas da ostanete uz nas kako na našim Internetskim stranicama tako i putem Facebook stranice našeg tehnološkog portala.

https://www.youtube.com/watch?v=UqtUPOQ2qQo

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

Kenwood KR-W8000SCD

Kenwood, proizvođač poznat po pristupačnom HiFi-ju, na tržište donosi svoj novi all-in-one receiver KR-W8000SCD .Iskusniji …