22 lipnja, 2024 5:35 am

Kakva je to strka oko UHD-a?

UHD SES

Čini se da je faza ispitivanja napokon završena: ove godine zamjećujemo sve veće i veće zanimanje kupaca za Ultra HD (UHD) standard, kao i rastuću predanost istom u medijskoj industriji. Potpuno je jasno: stiglo je vrijeme UHD-a – koji će uskoro postati još jedan jak argument u korist ulaganja u satelite. Uživo prenošenja koncerata grupa Linkin Park i Die Fantastischen Vier te utakmice Lige prvaka između nogometnih klubova „Barcelona“ i „Juventus“ u UHD tehnici, kao i lansiranje globalnog UHD kanala Fashion One, samo su neke od najvažnijih prekretnica koje bi mogle preusmjeriti interes većine u eri UHD televizije.

Razlika između ove i prethodnih godina je u tome što su prijašnja pokusna UHD emitiranja prikazana u sklopu tehničkih i medijskih vijesti, dok danas sve više i više proizvođača sadržaja diljem svijeta lansira vlastite kanale UHD kvalitete.

Naravno, spomenute prekretnice ne odnose se samo na tehnička ispitivanja, nego i na predstavljanje nove tehnologije potencijalnim ciljnim skupinama. Trenutno samo rani usvajači – kupci koji se izvrsno razumiju u tehnologiju i medijski fanatici – posjeduju dekodere i televizore koji omogućuju gledanje UHD-a, te se od njih očekuje da uskoro postanu ambasadori nove tehnologije. Prijenosi koncerata i nogometnih utakmica pokazuju ono najbolje od nove tehnologije. Počevši prije gotovo desetljeća, emitiranja u HD rezoluciji postala su popularna također i zbog prijenosa nogometnih i drugih sportskih događanja. Analitičari se slažu da će takav emocijama nabijen i upečatljiv sadržaj ponovno odigrati važnu ulogu u širenju ove nove i superiorne tehnologije.

https://www.youtube.com/watch?v=jkOeeCweMhQ

Međutim, dostupnost sadržaja te sateliti ili druga distribucijska tehnologija nisu sve što je potrebno za masovno prihvaćanje Ultra HD-a. Prošle je godine u svijetu prodano 15 milijuna ekrana opremljenih za prijenos UHD sadržaja, a ove se godine u kućanstva očekuje ulazak još oko 31 milijuna. Promjena je još više zapanjujuća u segmentu proizvoda s većim ekranima: od više od polovice ekrana veličine 55-59 inča prodanih ove godine očekuje se da će moći izvorno prikazivati UHD sadržaje. Analitičari također u sljedećim godinama očekuju prvo stagnaciju, a potom opadanje prodaje HD televizora, te prevlast UHD-a i u segmentu jeftinijih proizvoda.

Rane reakcije potrošača jasno pokazuju da je stiglo vrijeme Ultra HD-a“, kaže David Mercer, glavni analitičar tvrtke Strategic Analytics. „Davatelji usluga na polju plaćenih televizijskih sadržaja i online videa odgovaraju na ovakvu potražnju pokretanjem novih UHD servisa, što očekujemo da će postati veliki trend u televizijskoj industriji u nadolazećim godinama.“ Nemojte ga držati za riječ, no svakako pogledajte rezultate nedavnog istraživanja koje je u SAD-u provela tvrtka Strategic Analytics: gotovo dvije trećine ljudi čulo je za Ultra HD, a 30% tvrdi da se susrelo s Ultra HD sadržajima u kući, trgovini ili negdje drugdje. Ocjene kvalitete UHD videozapisa ostaju vrlo visoke; 95% ispitanih tvrdi da su njome iznimno ili donekle zadivljeni.

Međutim, dostupnost sadržaja te sateliti ili druga distribucijska tehnologija nisu sve što je potrebno za masovno prihvaćanje Ultra HD-a. Prošle je godine u svijetu prodano 15 milijuna ekrana opremljenih za prijenos UHD sadržaja, a ove se godine u kućanstva očekuje ulazak još oko 31 milijuna.

Ovakvu pozitivnu percepciju ne treba pripisati samo povećanoj razlučivosti slike. Iako UHD koristi četiri puta više piksela od trenutno popularnog Full HD standarda, nova tehnologija je naprednija i u reprodukciji boje. Kako objašnjava Thomas Wrede, potpredsjednik Sustava recepcije u SES-u: „Ultra HD druge faze donijet će više boja, veći kontrast i veći broj slika prikazanih u sekundi (frame rate). Prikazivanje više boja bit će omogućeno zahvaljujući specifikaciji Wide Colour Gamut (WCG), koja će omogućiti donošenje šireg prostora za boje na ekranu, življe boje i njihovu bolju gradaciju. Veći kontrast odnosi se na ono što nazivamo High Dynamic Range (HDR), odnosno, hvatanje šireg spektra svjetline ili tame kako bismo dobili živopisnije detalje kako u osvjetljavanju predmeta tako i u sjenama.

Vjerujemo da će standard druge faze biti spreman do 2019. godine,“ dodaje, što jasno ukazuje na dugoročnu i duboku predanost tvrtke SES novom standardu. Satelitska tehnologija ponovno pokazuje svoju nevjerojatnu prilagodljivost prihvaćanju naprednih televizijskih standarda – jednako kao što je to pokazala na počecima HD emitiranja. Sateliti su prirodna platforma za prijenos Ultra HD sadržaja, zahvaljujući izboru propusnosti i pokrivenosti kojima pokriva zemlje i kontinente, omogućujući tako gledateljima primanje signala jednake kvalitete bez obzira gdje se nalazili unutar prostora koji satelit pokriva. A najbolje od svega je to što su sateliti spremni za emitiranje Ultra HD sadržaja i nisu im potrebne nikakve preinake kako bi se bolje prilagodili Ultra HD prijenosima.

Paralelno sa spomenutim, odvijaju se i druga važna zbivanja na ovom polju: mreža TERN (Television Entertainment Reality Network) je pokrenula INSIGHT, činjenično-zabavni UHD kanal čiji se urednici pripremaju ponuditi i nelinearni programski sadržaj. Mariam Zamaray, izvršna direktorica TERN-a, objašnjava: “U cilju poticanja i nagrađivanja angažmana publike, INISGHT ide dalje od obične interakcije s gledateljima. Vjerujemo da, stavljajući gledatelje u središte djelovanja, emiteri i oglašivači danas imaju veće mogućnosti privući i zadržati publiku.“ Svi se sadržaji snimaju i emitiraju u UHD tehnici, a TERN tvrdi da uz upotrebu takve tehnologije gledatelji mogu iskusiti do u piksel-savršenu jasnoću slike.

Stoga, držite na oku ASTRINU satelitsku poziciju 19,2° istočno jer ove jeseni očekujemo svježe najave vezane za pokretanje novih UHD kanala!

 

SES Astra

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Photo credit: GETTY IMAGES

InterSAT odabrao Eutelsat za proširenje svojih satelitskih usluga u Africi

Andrija Jovićević Dugogodišnje partnerstvo za pružanje satelitskih usluga u Središnjoj i Istočnoj Africi putem EUTELSAT …