13 lipnja, 2024 10:01 pm

Pomorski radio Bakar – u moru radija, samo je jedan radio more

Autor: Ana Perić

Pomorski Radio Bakar

Pomorski radio Bakar – u moru radija, samo je jedan radio more

U Bakarskom zaljevu petnaestak kilometara od Rijeke smjestio se pitoreskni gradić Bakar koji već stoljećima svoju priču prenosi u široki svijet preko svojih pomoraca. Nova vrsta valova zamijenila je one morske, tako da riječ bakarske čakavštine sada putuje eterom zahvaljujući Pomorskom radiju Bakar. Direktor Tomislav Mustapić upoznao nas je s ovom mladom radio postajom.

Kako biste našim čitateljima predstavili Pomorski radio Bakar?

Pomorski radio Bakar komercijalna je radio postaja na frekvenciji 95.8 MHz, koja emitira od prosinca 2006. godine. Smatram da u dobroj mjeri odudaramo od ostalih radio postaja jer smo jedini u ovom kraju, a i mnogo šire, okrenuti prvenstveno moru i pomorstvu. Naravno, tome doprinosi i vrlo specifičan izbor domaće i strane glazbe, koja uz reklamne poruke, oglašavanja i kratke kontakt emisije čini najopsežniji dio 24-satnog emitiranja. Time smo htjeli postići čim manji zamor i opterećenost naše publike teškim temama i dugim govornim emisijama.

Koje područje pokrivate signalom?

Pomorski radio Bakar signalom pokriva Grad Bakar, dobar dio Grada Rijeke i širu riječku i bakarsku okolicu. Čujnost Radija izražena je i u zapadnim prigradskim riječkim naseljima sve do područja državne granice te obuhvaća potez od Opatije do Labina i Rapca u Istri s njihovim zaleđem, odnosno otoke Cres i sjeverni dio Krka. Također, područje čujnosti zadire i do Grada Delnica, Crikvenice i Senja. Računamo da nas na tako velikom području, uključujući i grad Rijeku, u svakom trenutku može čuti veliki broj stanovnika, potencijalnih oglašivača, potrošača i korisnika raznih usluga.

Karta pokrivenost - Pomorski Radio Bakar
Karta pokrivenost – Pomorski Radio Bakar

Na čemu se temelji program Radija Bakar?

Program je zabavno-mozaičnog karaktera, uz naglasak na riječi pomorski, jer pomorcima nedostaje taj naziv, a Bakar je kolijevka pomoraca. Glazbeni dio programa čini 65-70 posto. Naš je radio kao takav odmah prepoznat od strane slušatelja svih dobnih skupina, jer se u njegovom programu njeguje domaći jezik i domaća glazba, a tematski je vezan i usmjeren na pomorsku strukturu ali i na ostale gospodarske subjekte, a pogotovo one koji su povezani s morem i pomorstvom – od opskrbe brodova do transporta i logistike. U skladu s gore navedenim ponosno ističemo i naš osnovni moto: U moru radija, samo je jedan radio more.

Direktor Tomislav Mustapić
Direktor Tomislav Mustapić

Koje biste emisije izdvojili iz programa Radija Bakar?

Od mnogo emisija vlastite proizvodnje izdvojio bih emisiju hrvatske stare glazbe Da se ne pozabi, emisiju stare strane glazbe Pomorski decibeli te domaće glazbe Kanat od mora. U emisiji Nedilja, domaći kanat i beseda imamo uživo kontakte sa slušateljima i gostima te emitiramo želje i čestitke naših slušatelja. Također bih izdvojio emisiju za mlade Sms groznica, emisiju o ekologiji Vijesti s platoa koksare Bakar te Bakarski aktualni sat o lokalnim informacijama iz našega kraja.

Imate li podatke o slušanosti Radija?

Prema našim indirektnim i direktnim saznanjima, Pomorski radio Bakar bilježi konstantan porast broja slušatelja.

Pomorski Radio Bakar u studiu

Koliko je zaposlenih u Pomorskom radiju Bakar?

Trenutno imamo dvoje stalno zaposlenih djelatnika, četvero stalnih honorarnih suradnika, kao i stalnu suradnju s drugim medijskim kućama i našim kolegama koji nam, kao mladoj radio postaji, pomažu na mnogo načina. Svakako da naše ambicije sežu mnogo dalje, ali smatramo da ćemo ih najbolje realizirati „korak po korak”. Oprema koju koristimo pri produkciji programa je 70 posto digitalizirana.

Čemu pridajete posebnu pažnju pri realizaciji programa?

Iz programske sheme vidljivo je da je uz raznovrsnu glazbu izrazita pažnja poklonjena ekonomsko-propagandnom programu, reklamnim blokovima i sponzorskim emisijama kao što je Riječ sponzora. Naravno da nas na ovakva komercijalna razmišljanja navodi tzv. riječki bazen, koji je uz zagrebačku regiju najrazvijenije područje u Hrvatskoj. Svi znamo značaj riječke luke i njezin utjecaj na standard i gospodarstvo, tu je i INA, mnoštvo velikih trgovačkih centara poput  WTC centra, brodogradilišta, Jadrolinija, Industrijska Zona Rijeka i tisuće manjih i većih poduzeća i obrtnika. Kako signal Pomorskog radija Bakar seže i u Gorski kotar, koji se gospodarstveno i turistički budi i napreduje, mislimo da se sada treba posvetiti velika pažnja i ovom kraju.

Pomorski Radio Bakar u studiu 1

 

Komentari

comments

O Ana Perić

Pročitaj i ovo

RADIJU 101 PRIJETI GAŠENJE

RADIJU 101 PRIJETI GAŠENJE   Povodom odluke Agencije za elektroničke medije (u daljnjem tekstu AEM) …

Odgovori