19 svibnja, 2024 4:34 pm

Philips BDM 4350 4K monitor- TEST

Autor: Darko Brlečić & Andrija Jovićević

Philips_BDSC_0201

TV uređaj ili PC monitor ? Na ovo  pitanje je nekad bilo lakše dati odgovor, jer njegov sadržaj bio prepun razlikovnih detalja, dok stvari u današnje vrijeme izgledaju sasvim drugačije.

Philips BDM 4350 4K monitor svojim fizičkim izgledom više podsjeća na klasičan  LED LCD televizor negoli na računalni-multi-aplikacijski monitor. Stranice plastičnog kućišta su nešto deblje u odnosu na konkurenciju, trokutaste nogice smještene na samim krajevima uređaja zahtijevaju smještaj na dugačku i širu ravnu plohu zbog stabilnosti. Dijagonala zaslona od 43 inča (108cm) s IPS matricom i rezolucijom od 3840×2160 piksela ne može proći nezapaženo.

Philips _BDM_4350_DSC_0182Opremljenost ovog uređaja je na  vrlo visokoj razini. Monitor posjeduje  pet video ulaza raspodijeljenih na po dva HDMI(MHL) ,dva DisplayPort ulaza i jedan VGA ulaz. Uz navedene priključke ovaj monitor posjeduje četiri USB 3.0 priključka (5,0Gbit/s brzina prijenosa podataka) što bi trebalo omogućiti prikaz  4K UHD sadržaja.

Philips BDM 4350 posjeduje MultiView značajku. U praksi to znači da se na ovaj monitor mogu spojiti dva ili četiri video izvora, ovisno o željenoj opciji. Postoje dvije opcije: PIP (Picture in Picture) koja podržava dva video izvora i PBP (Picture by Picture) koja podržava četiri video izvora.

Philips _BDM_4350_DSC_0234 Philips _BDM_4350_DSC_0231

Funkcionalnost – performanse

Philips BDM4350 je prije svega namijenjen za uredski rad odnosno za rad u dizajnerskom ateljeu gdje se vrše projektiranja uz pomoć dva ili tri računala. Pri tom mislim na projekte gdje je potrebno analizirati proračune preko grafikona te njihova realizacija kroz CAD programe. Najpoznatiji vid takvog projektiranja danas je u auto industriji, primjerice gdje inženjerska ekipa analizira karoseriju vozila, aerodinamiku, smještaj motora i njegove mogućnosti. U tom smislu je  monitor koji posjeduje multi-view opciju više nego obvezatan alat za rad.

Philips _BDM_4350_DSC_0214Za razliku od velikih inženjerskih ekipa, moja malenkost se poigrala s dva izvora slike u svrhu analize tonaliteta boja i detalja na razdvojenom ekranu. Potrebno je samo monitor staviti u PIP mod, naravno prije toga izvršiti rekonekciju na ulazima kod monitora. Opcija PIP (Picture in Picture) mi je  omogućila detaljan pregled dizajna unutrašnjosti integriranog pojačala i digitalnog sklopovlja. Slika je čista, oštrina po rubovima više nego zadovoljavajuća, sitni detalji poput natpisa na elektroničkim mikro-elementima prepoznatljivi. Dakle, za ozbiljan rad to je odličan monitor.

Kako se ne bi ovaj test odnosio samo na poslovne mogućnosti monitora, glavni urednik ovog portala i moja malenkost su se odlučili na malu multimedijalnu igru zvanu povezivanje raznih IPTV i satelitskih receivera na testni 4K model. U tu svrhu korišteni su vrhunski HDMI kabeli (s certifikatom) – Monster Cable 1000ex  i Black Rhodium Jet 2.0. Naime, odluka o povezivanju više uređaja na 4K monitor išla je u smjeru isprobavanja mogućnosti PBP (Picture by Picture) – više zaslona na jednom uređaju. Između ostaloga ta mogućnost je dobra za vlasnike sigurnosnih sustava koji mogu s lakoćom pratiti/kontrolirati preko nadzornih kamera sigurnosne mjere unutar objekta. Dobivaju na taj naćin prikaz vrlo veliki broj kamera istovremenu sa četri različita video snimača. Osim sigurnosnih službi izuzetno je zanimljiv i u medicini.

Opcija PIP dajem nam više mogućnosti prikaza ovisno o našim potrebama. Može prikazivati sliku istovremenu na vašem monitoru sa četiri različita izvora, ali možete kombinirati recimo samo dva izvora za sliku i dublicirati jedan izlaz na tri PIP slike.

U slučaju testiranog monitora bila je riječ o usporedbi kvalitete prikazanih slika istovremeno  sa satelistkog receivera i IPTV uređaja. Kod tog paralelnog testa mala korekcija je rađena na temperaturi boja, ostale postavke su nedirnute. U navedenoj konstelaciji snaga  slika sa satelitskog receivera je bila bolja, detaljnija, oštrina po rubovima na zavidnoj razini, odlična separacija nijansiranja plave, smeđe i sive boje, dok bijela djeluje pomalo hladno. Tvorničke postavke su dobre za korisnike koji ne preferiraju multimediju niti računalne igrice. Doduše IPS matrica na dijagonali od 43 inča nije baš najbolja solucija za ljubitelje računalnih igrica, dok kod ulaznih signala raznih HD video izvora to igra značajnu ulogu.

Philips BDM 4350 posjeduje glossy IPS zaslon koji se u toku rada pokazao više nego dobrim, isporučuje dobru dinamiku boja, sliku ispunjenu detaljima, odličan statički kontrast. Rezolucija 3840×2160 (4K) kod dijagonale od 43 inča tek počinje dolaziti do izražaja, jer ako ćemo iskreno 4K rezolucija na manjim ekranima nije nešto za čim bi trebalo “sliniti”.

Tehničke specifikacije:
Zaslon: IPS LCD
Pozadinsko osvjetljenje: W-LED
Dijagonala :   4.51 inča (108 cm)
Rezolucija :  3840×2160 , 60Hz
Svjetlina  :    300 cd
Boje zaslona :  1.07 milijardi boja (10bits)
FlickerFree
Multivew :  PiP (Picture in Pictrue) , PBP (Picture by Picture)
Priključci: 2xHDMI 2.0 (MHL), 2xDisplay Port, 1xVGA, 4xUSB 3.0, 1×3,5mm (audio izlaz)

Ustupio:
Philips Hrvatska
www.philips.hr
Prosječna maloprodajna cijena : 5.299,00 (bez PDV-a)

Ukupan dojam

Dizajn - 7.5
Mogućnosti - 9
Uloženo/dobiveno - 7.5
Kvaliteta slike - 7.5

7.9

Ocjena

Philips BDM4350 4K monitor je naprava namijenjena prije svega za multiview aplikacije u dizajnerskim studijima i laboratorijima, ali i daje nam vrlo primamljiv odabir u medicini i sigurnosnim sustavima nadzora. Dijagonala od nemalih 43 inča djeluje vrlo moćno, nenaporno za rad, te također odlično za pregled raznih materijala na distanci od 60 cm. Glossy IPS zaslon se odlično nosi s bočnim ambijentalnim svjetlom, izostanak refleksije je dodatni pozitivni bod ovom uređaju. Spajanjem više računala na monitor te uključivanje funkcije PBP (Picture by Picture) dobiva se pravi video session, simultana obrada 4 aplikacije uz prateću vrhunsku sliku, stvar za poželjeti samo tako. Kombinacija Full HD/4K satelitskog receivera i 4K monitora nikog ne ostavlja ravnodušnim, odličan prikaz dinamike unutra spektra boja, glatki pokreti objekata, te odličan prikaz crne mogu nagnati potencijalnog korisnika da ovaj monitor koristi kao svojevrsni nadomjestak za tv uređaj, naravno uz odabir adekvatnog DVB-T2/S2 receivera i certificiranog HDMI kabela. Dragi čitatelji, odgovor na pitanje s početka članka morate sami potražiti...

User Rating: 5 ( 2 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …