15 lipnja, 2024 10:28 pm

Panasonicovi modeli 4K LED TV-a za 2018. godinu dolaze s podrškom za HDR10+

Panasonic je danas s ponosom predstavio liniju modela 4K LED TV-a za 2018. godinu koji se odlikuju poboljšanim performansama i fantastičnim dizajnom. Iznimno tanki, obloženi staklom i prekrasni iz svakog kuta gledanja, Panasonicovi novi flagship modeli LED TV-a FX870 i FX740 posjeduju sjajni “Art & Interior” okvir te se nastavljaju na dizajn dva nedavno predstavljena OLED modela FZ950 i FZ800. Ponudu zaokružuju dvije dodatne serija – FX600 i FX700 – koje čine elegantni, tanki modeli koji su također izrađeni od vrhunski materijala i koji se također odlikuju izraženom estetskom dimenzijom.

Kvalitete slike podignuta je na novu razinu zahvaljujući 4K HDR zaslonima, snažnijoj obradi slike i unaprjeđenom pozadinskom zatamnjenju. Svi LED zasloni za 2018. godinu podržavaju HDR (High Dynamic Range) za detaljniju i nijansiraniju reprodukciju slike. Također svi modeli imaju i Multi-HDR podršku, uključujući HDR10, HLG i novi HDR10+, tehnologiju dinamičnih metapodataka. Tu je i mogućnost streamanja stotine sati HDR10+ sadržaja iz Amazon Prime Video arhiva.

Panasonic će izdati ažuriranje softvera za sve 4K OLED i LCD modele generacije 2018. koje će omogućiti upravljanje glasom putem popularnih glasovnih asistenata. Korisnici će moći kontrolirati uređaje preko kompatibilnih pametnih zvučnika.

Ponuda 4K LEd TV-a sastoji se od četiri razreda, a predvodi je 75-inčni flagship model FX780. Ostali modeli, čija veličina zaslona ne prelazi 65 inča, su high-end TV FX740, intermediate TV FX700 i entry level TV FX600.

Panasonicovi LED zasloni isporučuju vrhunsku 4K sliku zahvaljujući poboljšanom kontrastom i najširoj skali boja koju je moguće pronaći na LED zaslonima. Na svim modelima poboljšana je i kvaliteta 4K HDR-a putem unaprjeđenja naprednih načina obrade slike. Na konkretnim modelima to se odnosi Digitally Enhanced Local Dimming tehnologiju LED pozadinskog osvjetljenja koja kombinacijom kontroliranog pozadinskog osvjetljenja i kontroliranom obradom signala detaljno podešava svjetlinu stotinu različitih dijelova zaslona. Maksimalna razina svjetline na svim je modelima podignuta za 20 posto, a konačan rezultat toga je najfiniji prikaz kontrasta koji ste mogli doživjeti na LED zaslonima. Osim toga, procesor*** čija skala boja pokriva tzv. Wide Colour Spectrum zaslužan je za iznimnu reprodukciju boja. Panasonicovi LED zasloni tako su u mogućnosti reproducirati i najsitnije razlike u tamnim dijelovima kadra, što prikazu daje dodatnu dubinu i pojačava njegov trodimenzionalni karakter.

Inspirirani sjajnim izgledom naših OLED TV-a s ovim modelima dodatno smo pomjerili granice LED dizajna. Modeli su dizajnirani u skladu s Panasonicovom “Art & Interior” estetikom koja ne žrtvuje niti formu niti funkciju. Obloženi upečatljivim staklom i obogaćeni jedinstvenim dizajnom, modele FX740 i FX780 ugodno je gledati iz svakog kuta zbog tzv. “360 stupnjeva” dizajna koji otklanja sve vizualne smetnje. Maleni ograđeni prostor koji zaklanja sve veze i kablove u vizualnom je skladu s ostatkom uređaja. Ovi sjajni modeli redefiniraju koncept televizora sastavljenih od vrhunskih materijala. Čak i model FX700, koji je 20 posto tanji u odnosu na svog prethodnika i sastavljen od vrhunskih materijala, korisnicima donosi značajno estetsko unaprjeđenje. Ovisno o veličini zaslona, modeli FX700 i FX600 oslanjaju se na “Switch Design” koncept koji korisnicima nudi mogućnost širenja i skraćivanja postolja, u skladu s površinom na koju postavljaju svoj televizor.

HDR priča se nastavlja

Osim podrške za HDR10 i HLG, svi Panasonicovi 4K HDR LCD televizori dolaze i s podrškom za HDR10+, novu tehnologiju dinamičnih metapodataka. Koristi se bez naknade za autorska prava, a zajedno su je razivli 20th Century Fox, Panasonic i Samsung. HDR10 zastupljen je na UHD Blu-ray formatu i u 4K HDR sadržaju streaming servisa, dok je HLG HDR format koji je kompatibilan sa standardnim TV emitiranjem.

Panasonicovi televizori koji podržavaju HDR10+, tehnologiju dinamičnih metapodataka, imaju i mogućnost streamanja sadržaja Amazon Prime Video arhiva u HDR10+-u. Katalog Prime Video HDR10+ sadrži stotine sati sadržaja, uključujući naslove iz serije Prime Originals: The Grand Tour, Golden Globeom nagrađeni The Marvelous Mrs. Maisel, zatim The Tick i The Man in the High Castle kao i stotine licenciranih naslova.

 HDR i za gamere

Novi modeli zadovoljit će potrebe i najzahtjevnijih gamera. Modeli korisnicima donose način rada 4K Game Mode, s Panasonicovim najbržim vremenom odziva do sada. Gamerski način rada oslanja se na nevjerojatno brzoj obradi kod isporučivanja oštre i detaljne slike, čak i kod 4K i HDR igara prepunih pokreta koji iziskuju brz odziv.

 

FX780: Avangardna kvaliteta slike i fantastični dizajn  (75, 65, 55 i 49 inčni zasloni)

S maksimalnim nivoom svjetline koji nadilazi prošlogodišnje modele i FX470 seriju za približno 20 posto, flagship model FX780 predstavlja vrhunac 4K HDR-a na LED zaslonima. TV posjeduje isti HCX procesor koji se nalazi i na Panasonicovim OLED modelima za 2018. godinu. Tu je i 4K HDR Pro Cinema zaslon te Wide Colour Spectrum skala. Uređaj se oslanja i na Local Dimming Pro tehnologiju i posjeduje frekvenciju osvježavanja koja je dvostruko veća nego što je to bila na modelu FX740. Balans bijele također je poboljšan, što je rezultiralo preciznijom reprodukcijom boja, u prvom redu zahvaljujući sjajnom HCX procesoru. Procesor je plod iskustva od nekoliko desetljeća kad je riječ o bojama, razinama crne boje i i optimizacije svjetline. Panasonic je to iskustvo stekao u proizvodnji plazma televizora i profesionalne opreme za emitiranje čiji je cilj bio donijeti korisnicima sadržaj upravo na onaj način na koji su to zamislili redatelji. Uz super-brzi zaslon flagship model FX780 uklanja zamagljenje iz brzih scena pa su utakmice i akcijski filmovi reproducirani sa sjajnom dozom čistoće i glatkoće.

Model FX780 oblikovan je u skladu s Panasonicovim “Art & Interior” konceptom dizajna. Uređaj se odlikuje tankim, staklenim okvirom i metalnim postoljem, zbog čega ovaj model predstavlja dizajnerski vrhunac u polju LED TV dizajna.

FX740: Kombinacija fantastičnog dizajna i briljantne 4K HDR slike

Model srednjeg ranga FX740 odlikuje se istim “Art & Interior 360 stupnjeva” staklenim dizajnom kao i FC780. Također, kao i flagship model FX740 posjeduje Wide Colour Spectrum skalu, Local Dimming tehnologiju i HDR10+ tehnologiju dinamičnih metapodataka te je 20 posto svjetliji od svog prethodnika. Njegov 4K HDR Cinema Display zaslon posjeduje HDR Brightnes Enhancer funkciju, nove VUP (Virtual look Up) tablice te Digitally Enhanced Locall Dimming tehnologiju za bolju kontrolu pozadinskog osvjetljenja. Posljedica svih ovih karakteristika je nevjerojatno precizna reprodukcija HDR slike.

FX700: Najnovija vrsta 4K HDR slike i tanki, vrhunski dizajn

Model FX700 posjeduje mnogo prednosti koje korisnici mogu pronaći na modelu FX740 – Local Dimming, HDR Brightness Enhancer i Wide Colour Spectrum skala, Virtual Look Up tablice i poboljšanje razine osvjetljenja od 20 posto u odnosu na prethodnike. Glavne razlike između dva modela su kozmetičke, iako FX700 s novim, tankim metalnim okvirom izrađenim od vrhunskog materijala također predstavlja estetski korak naprijed s obzirom na prijašnje modele. Model se odlikuje i tzv. “Switch Design” konceptom koji omogućuje razvlačenje postolja (duže/kraće), ovisno o željama korisnika.

FX600: Osnovni modeli s odličnom 4K HDR slikom i sjajnim dizajnom

Model FX600 odlikuje se inovativnim karakteristikama koje se prije nisu mogle pronaći na entry-level uređajima. Pod tim se podrazumijeva Adaptive Backlight Dimming Plus i VUP tablice, čime je postignuta dodatna kontrola i nijansiranija reprodukcija boja na modelu FX600. Većina zaslona (ovisno o veličini) odlikuje se istim “Switch Design” konceptom kao i FX700 serija.


** Dostupno samo u Velikoj Britaniji i Njemačkoj kada bude dostupno softversko ažuriranje.

*** Svi modeli osim FX600 posjeduju Wide Colour Spectrum skalu.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Televizija sa Stražnjom Projekcijom: Pogled u Prošlost

Televizija sa stražnjom projekcijom (RPTV) bila je revolucionarna tehnologija koja je omogućila prikaz na velikom …