19 svibnja, 2024 4:56 pm

Panasonic TX-55CX750, lijepo Ultra HD iskustvo

Autor: Andrija Jovićević

Panasonic 55CX750

Panasonicova CX750  serija se ne prodaje svudgje u Europi. Naime, u Ujedinjenom Kraljevstvu nećete ga naći jer navodno IPS ekrani tamo imaju lošu reputaciju, dok je u Njemačkoj ovaj uređaj moguće naći pod imenom CXW754. U 2014. serija 750 bila je u Full HD-u, ali je 2015. godina Ultra HD-a pa je naravno i ovaj model u UHD s rezolucijom 384×2160 piksela.

Panasonic zajedno s većinom ostalih top proizvođača televizora ravnih ekrana, ima novi Smart TV operativni sustav spreman za 2015. Firefox OS obećava brži, lakši i jednostavniji Smart TV doživljaj. Twin tuneri pokrivaju oba satelita, zemaljsku i kabelsku TV i daju mogućnost gledanja jednog dok se drugi snima, ali čak i istovremenog snimanja dva programa.

TV Anywhere funkcionalnost je lansirana u 2014 i ponovo se vraća u 2015. na Panasonicove modele.  Samom TV Anywhere funkcionalnošću, TV može distribuirati Live TV ili snimku na vašem mobilnom uređaju (Android/iOS) i možete podesiti snimanje programa iz cijelog svijeta ukoliko imate Internet konekciju.

Dizajn i povezivanje

Dizajn CX750 jednostavan je i elegantan. Tanak crni okvir oko ekrana koji predstavlja promjenu s AS750 iz  2014. koji je imao srebrno okvir dok je postolje još uvijek u sjajnom metalu, a radi se o osnovnom stalku koji lako prijanja na ekran, ali ne pruža mogućnost pokretanja i nakretanja televizora. Naravno, TV možete pričvrstiti i na zid, ako to želite.

Panasonic_CX750_IMG_0157 Panasonic_CX750_IMG_0158 Panasonic_CX750_IMG_0160

Na stražnjoj strain nalazi se dobar izbor priključaka – Tuner, HDMI i USB inputi su smješteni tako da ne smetaju montaži na zid.

 • DVB-T2/C Tuner in
 • 2 x DVB-S2 tuner in
 • 3 x HDMI (#2 ima Audio Return Channel)
 • 1 x Component Video in
 • 1 x Phono Audio in
 • 1 x Optical digital audio out
 • 1 x Scart
 • 3 x USB
 • 1 x LAN port

Četvrti HDMI port bi možda bio dobar dodatak, ali i ovo je zadovoljavajuće. S dva twin tunera na ploči dobro će doći i 2xCI porta, a Panasonic ih velikodušno nudi. Također, otraga se jednostavni gumbi za upravljanje bez daljinskog.

CI+

Panasonic_IMG_0160_CIKod Panasonica utor za dekodere je CI+ tipa te smo testirali module od  zemaljske televizije EVOTV-e i satelitskog VIPSAT TV te MAXTV-a. ETVOTV i VIPSAT pojedinačno ili zajedno rade odlično i bez ikakvih smetnji. Kod satelitskog MAXTV-a nažalost nismo uspijeli ništa isprobati za vrijeme testiranja televizora jer nam HT nije nikako uspio autorizirati karticu sa modulom da to radi. Da li u ovom Panasonicovom modelu televizora radi satelitski MaxTV to vam nemožemo reći.

Vjerujem da će se korisnicima kombinacija u kojem mogu staviti neki od ovih dekodera u ovaj televizor svidjeti. Prvo iz razloga da mogu pratiti neki omiljeni kodirani TV program, a drugo da ne ovise o programskim listama koje im nameću provajderi. Da mogu proširiti svoje TV programe u daleko većem broju i uživati u kvalitetnoj slici.

Panasonic_CX750_IMG_0156
Tipkovnica Logitech K400 Plus je odličan odabir uz Panasonic CX750

Daljinski upravljači

Panasonic nudi dva daljinska upravljača za CX750. Redovni tradicionalni daljinski i touch pad daljinski uravljač. Regularni daljinski se ne razlikuje od ostalih Panasonicovih daljinskih upravljača s malom razlikom – dodan je Netflix gumb za brže pokretanje Netflix aplikacije. Touch pad daljinski je baziran na bluetoothu, a pruža i mogućnost glasovnog upravljanja koje može dobro doći kod pretraživanja.

Na slici uz dva daljinska upravljača nalazi se i tipkovnica Logitech K400 Plus koja ne dolazi uz ovaj televizor, ali  je odličan odabir uz CX750. Kompatibilno, bez potrebe dodatnog instaliranja i u trenutku spremno za rad.

Firefox OS i svakodnevna upotreba

Panasonic_CX750_IMG_0154Iznenađeni smo spoznajom da Panasonic nije usvojio Android TV za svoj novi Smart TV sistem. Umjeto toga, Panasonic se udružio s Firefoxom i njihovim Firefox OS. Promjena na Firefox OS je svakako pozitivna.

3 ikone na Home screen su defaultna: TV, Aplikacije i Uređaji and Devices, a odlična stvar vezana za Firefox OS je ta da možete dodavati tv programme ili aplikacije kako želite na Home screen vrlo lako. Nažalost, Netflix i YouTube aplikacije još nisu bile spremne za vrijeme našeg testiranja, a Panasonic Firefox OS ne nudi niti multitasking što znači da se ne možete prebacivati između aplikacija i live tv-a bez da restartate aplikaciju.

Ako duže držite gumb Home pritisnut, ulazite u info okvir gdje možete provjetiti vrijeme, listu kanala i mini live tv preview i slično. Firefox OS u nije kompletno redizajniran, svi uobičajeni meniji podsjećaju na Panasonicom tradicionalni stil.

Kvaliteta slike

Panasonic CX750_IMG_0146_mIako smo uglavnom na CX750 gledali program u standardnoj rezoluciji kao što većina gledatelja gleda kod nas, svakako bih Vam preporučili da spojite satelitski izvor signala i spojite na televizor pošto televizor ima satelitski S2 tuner i pustite si , čitajte dobro, na raspolaganju su Vam pet satelitska UltraHD TV programa, a Ultra HD je očaravajuć. Reći će te mali broj programa. Slažem se, ali jednom kad pogledate pravu UHD sliku teško se vratiti nazad na SD TV program. Zlatna sredina vam ostaje u HD TV programima koje satelitska ima na pretek za razliku od bilo kojeg kablovskog ili IPTV providera

Image viewing mod koji stoji na raspolaganju:

 • Dynamic
 • Normal
 • Cinema
 • True Cinema
 • User Defined

True Cinema pruža najrealistzičniju sliku. IPS panel ima svojih prednosti i mana. Panel ima Superbright  etiketu – svjetlo output može biti pojačano, a IPS pruža bolju vidjljivost od VA panela. Kao i obično IPS paneli u crnom nivou nisu najbolji na CX750. Prilagodljiva backlight kontola može poboljšati rizik od gubitka tamnih detalja u procesu. Primjeti se zatamnjenje u kutovina kada se prikazuje bijeli sadržaj.  Potrebnoje dosta off setinga slike kako bi se kalibrirala slika i prilagodila na 10 poena sive skale, ali nema auto kalibracijske potpore kao na nekim skupljim Panasonicovim televizorima. Što se tiče kretnje i boja, ekran pruža odličnu sliku. Intelligent Frame Creation je u ponudi kao i obično iako  statiku nismo primjetili često.

Audio kvaliteta

Audio kvaliteta CX750 i nije nešto specijalno, Kapacitet volumena je dobar, ali zvuk nije otvoren i detaljiziran. Preporuka je koristiti dobar AV Receiver / Speaker setup ili bar dobar soundbar.

DVB via IP

Panasonic naginje Sat > IP / DVB via IP tehnologije na svojim uređajima. Panasonicov CX750 nudi DVB kao server i kao klijent. Možete koristiti jedan od dva twin tunera kako bi poslati svoje TV kanale bežično u drugu sobu na TV koji podržava DVB via IP.  Tada vam coax kabel nije potreban u kući.  CX750 eluje kao single tuner TV ako je omogućeno. Ako imate DVB IP tuner server na kućnoj mreži, možete koristiti CX750 kao klijenta za ovo.

Panasonic_CX750_IMG_0147

Snimanje programa na CX750

S podrškom za vanjsku USB pohranu za snimanje programa CX750 može zamijeniti mnoge TV boxeve kao all in one rješenje. Snimanje je lako s EPG-a ili možete početi ručno snimanje. Panasonic nema Timeshift buffer pa ne možete premotavati ono što ste već odgledali.

TV anywhere sa CX750

Panasonic je vrlo jak u kategoriji TV Anywhere. Koristeći Panasonic Mediacenter aplikaciiju možete gledati live tv ili snimati sa TV-a na svoj Smartphone ili Tablet (Android/iOS). Radi sa FTA kanalima kod kuće i van nje – dok god ste spojeni na Internet. Kvaliteta slike je u redu za manje uređaje.

https://www.youtube.com/watch?v=j2L9UgD6UIs

Panasonic TX-55CX750 ustupio:

Panasonic Hrvatska, www.panasonic.hr

Prosječna maloprodajna cijena:

 12.999,00 kn

Zaključak

Dizajn - 8.5
Mogućnosti - 8
Uloženo/dobiveno - 8
Kvaliteta zvuka - 7
Kvaliteta SD slike - 7.5
Kvaliteta HD slike - 8.5
Kvaliteta Ultra HD slike - 9

8.1

Ukupan dojam

Panasonic TX-55CX750E ima mnogo toga za ponuditi u kategoriji Ultra HD panela i Firefox OS-a. Nalazi se ispod High End serije, ali još uvijek targetira zahtjevniju publiku. Firefox OS je sigurna nadogradnja iz Panasonica s boljim načinom korištenja i više modernog dizajna. Aplikacije su sada jednake kvalitete i u rangu s TV programima poredane u jednostavnom meniju kojeg je lako prilagoditi vlastitim potrebama, dok je Voice Control poželjna karakteristika. Kvaliteta slike u SD.u ne dostiže Panasonicove skuplje modele, ali IPS panel može biti dobar izbor za one koji traže širokokutni pogled i jako svjetlo u zahtjevnoj okolini s puno svjetla koje ne može biti jednostavno zatamljeno. HD ili pak UltraHD ipak pokazuju zbog čega bi se ovaj televizor trebao kupiti. Naravno u toj odličnoj slici možete uživati tek kada spojite satelitsku antenu. Također TV Anywhere funkcija pruža veliku fleksibilnost kako bi mogli uživati u CX750 i kada niste kod kuće.

User Rating: 4.05 ( 3 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

PANASONIC TX-58HX830E

POVOLJAN VELIKI TELEVIZOR Autor: Darko Brlečić Početkom ove godine Panasonic je predstavio tri nove serije …