srpanj 7, 2020 10:29 am

Panasonic GZ2000: najfilmskiji televizor na svijetu

Andrija Jovićević

 Panasonic je danas predstavio GZ2000 s posebno konstruiranim 4K OLED panelom iz profesionalne serije koji donosi Panasonicova prilagođena poboljšanja hardvera. Novi panel optimizirao je vodeći hollywoodski stručnjak za boje te on nudi nenadmašnu preciznost boja i znatno bolje prosječne razine svjetline.

GZ2000 je prvi OLED televizor na svijetu* koji istovremeno podržava standarde HDR10+, Dolby Vision HDR i HLG Photo – novi format fotografija koji taj medij dovodi u svijet HDR-a. Također ovo je prvi televizor na svijetu napravljen sa zvučnicima usmjerenima gore koji može s posvemašnjom lakoćom i praktičnošću ponuditi stopljeno iskustvo zvuka Dolby Atmos®. Ovaj sveobuhvatni audiosustav ugodili su inženjeri robne marke Technics.

Novi OLED GZ2000 dostupan je u veličinama zaslona od 165 cm (65 inča)  i 140 cm (55 inča) te predstavlja kombinaciju Panasonicove tehnološke preciznosti i vještine ugađanja boja Stefana Sonnenfelda. Stefan Sonnenfeld osnivač je i glavni izvršni direktor tvrtke Company 3 te je vjerni suradnik nekih od najboljih filmaša na svijetu. Sonnenfeld je jedan od malobrojnih vodećih stručnjaka u gradiranju boja s ciljem pripovijedanja i dočaravanja osjećaja. Sonnenfelda je organizacija NPR opisala kao „da Vincija svijeta filmova“ – pokazao je svoje vještine bojenja u nekim od najcjenjenijih i najpopularnijih naslova proteklog desetljeća: Zvijezda je rođena (A Star is Born), Wonder Woman, Čovjek od čelika (Man of Steel), Ljepotica i zvijer (Beauty and the Beast), Ratovi zvijezda: Sila se budi (Star Wars: The Force Awakens), Jurski svijet (Jurassic World), 300 i još mnogim drugima. Kao i brojni drugi vodeći stručnjaci za boje, on u svakodnevnom radu kao klijentske referentne monitore velikog formata koristi Panasonicove OLED zaslone.

Panasonicovi inženjeri iz odjela za istraživanje i razvoj nisu ekskluzivno prilagodili bilo kakav OLED panel, nego specijalni 4K OLED iz profesionalne linije. Posebno je poboljšana, i to u znatnoj mjeri, prosječna razina svjetline kao i upravljanje kontrastom, a rezultat je još veći dinamički raspon. HDR sadržaji sada izgledaju još dojmljivije, pri čemu GZ2000 može bez problema reproducirati zahtjevne scene promjenjive svjetline i kontrasta kakve se često nalaze u prijenosima sportskih događaja uživo te akcijskim filmovima. Kao rezultat te razine prilagodbe u kombinaciji sa Sonnenfeldovim iznimnim sposobnostima optimizacije boja, Panasonic je stvorio neke od najpreciznijih kinematografskih slika ikad viđenih na televizoru.

Kao odgovor na zahtjeve profesionalnih korisnika iz Hollywooda, Panasonic je proširio raspon i smanjio intervale između koraka kalibracije na najtamnijem dijelu RGB i gama ljestvica. GZ2000 je i jedan od prvih televizora koji podržava testne uzorke CalMAN PatternGen iz softvera CalMAN® tvrtke Portrait Display® uz funkcionalnost AutoCal. Podržane su i postavke za kalibraciju organizacije Imaging Science Foundation (isf).

Procesor HCX PRO Intelligent nudi vrhunsku kontrolu nad OLED panelom i podržava standarde HDR10+ i Dolby Vision

Iza HDR OLED panela televizora GZ2000 nalazi se najnapredniji Panasonicov procesor svih vremena koji u trenu analizira boju, kontrast i čistoću 4K videosadržaja, optimizirajući ih i nudeći više kontrole nad posve novim OLED panelom ovog zaslona, koji je prilagodio Panasonic. S još bržim dinamičkim LUT-om, GZ2000 je Panasonicov najnapredniji televizor svih vremena prema izboru i prikazu točne boje za svaku pojedinu razinu svjetline. Čak i kad se razine svjetline i kontrasta brzo mijenjaju unutar jedne scene, GZ2000 bez greške nudi najpreciznije boje, a rezultat je slika bolja nego ikad prije.

HCX PRO Intelligent kompatibilan je s raznim formatima dinamičkih HDR metapodataka i osigurava da gledatelji uživaju u najboljoj mogućoj dostupnoj televizijskoj slici bez obzira na izvor. GZ2000 je prvi model na svijetu koji može prikazivati formate HDR10+ i Dolby Vision®*. A uz podršku za Multi HDR, GZ2000 je kompatibilan i sa standardom HLG (Hybrid Log-Gamma) – HDR formatom za koji se očekuje da će ga proizvođači televizijskih sadržaja masovno prihvatiti. Podržan je i HLG Photo, novi format fotografija. Zaslon podržava obični HDR10 kakav se može sresti na većini UHD Blu-ray diskova i mnogim servisima za streaming.

Prvi televizor na svijetu s ugrađenim zvučnicima usmjerenim gore koji podržava Dolby Atmos

GZ2000 je prvi televizor na svijetu* s ugrađenim zvučnicima usmjerenima gore koji nude Dolby Atmos. On koristi više zvučničkih jedinica kako bi proizveo dojmljiv sferični prostorni zvuk pomoću sadržaja u standardu Dolby Atmos.

Dolby Atmos vas prenosi iz uobičajenog trenutka u izvanredno iskustvo pomoću pokretnog zvuka koji ispunjava vašu sobu i teče oko vas fantastičnim realizmom kako bi stvorio snažno i dojmljivo iskustvo zabave. Osjećat ćete se kao da ste u središtu akcije dok zvuci ljudi, mjesta, stvari i glazbe oživljavaju uz zadivljujući realizam i pomiču se u prostoru. A kako je Dolby Atmos ugrađen u GZ2000, nikad nije bilo lakše iskusiti stopljeni zvuk u vašem domu.

Usprkos njegovom impresivno tankom profilu, GZ2000 nudi snažan i dinamičan izlazni zvuk koji upotpunjuje snažan bas. Sveobuhvatni zvučni sustav finalno su ugodili inženjeri Panasonicove legendarne robne marke audioopreme Technics te on dolazi s Technicsovim vlasničkim JENO modulom za precizan i ugođen zvuk.

“Dolby i Panasonic zajedno na Panasonicove televizore donose najbolje zvučne i slikovne tehnologije u klasi“, rekao je John Couling, viši potpredsjednik odjela za komercijalna partnerstva. “Dolby Vision i Dolby Atmos savršeno upotpunjuju napredni zaslon uređaja GZ2000, pretvarajući ga u jednog od titana industrije zabave.”

My Home Screen 4.0 podiže pametni TV na novu razinu

GZ2000 donosi Panasonicov novi softver My Home Screen 4.0 koji omogućuje korisnicima da sebi i svojim preferencijama prilagode korisničko sučelje televizora, nudeći im tako više slobode i fleksibilnosti. Raspored elemenata na početnom zaslonu može se promijeniti te se tako stvarati prilagođeni rasporedi. Lakši je i pristup videu na zahtjev i emitiranim sadržajima zahvaljujući redizajniranom GUI-ju koji obuhvaća ikone za elemente preko kojih se pristupa televiziji uživo, povezanim uređajima i aplikacijama kao što su Netflix, Amazon i YouTube. Korisnici mogu na početni zaslon čak dodavati često gledane TV postaje.

GZ2000 funkcionira i sa servisima Google Assistant i Amazon Alexa, omogućujući korisnicima da samo govorom upravljaju nekim od glavnih funkcija televizora.

*Od 7. siječnja 2019. i prema Panasonicovim planovima.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Netfilx gasi neaktivne naloge

Američka filmsko- serijska striming platforma Netflix promenila je svoju politiku što se tiče korisničkih naloga …