lipanj 4, 2020 11:25 pm

LG  SK10Y – Dolby Atmos Sound Bar test by Darko Brlečić

Nova Referenca SoundBar zvuka

Piše: Darko Brlečić

Pregledom zadnjih nekoliko godina, prosječan čitatelj može primijetiti da se među proizvođačima Sound Bar sustava jedno ime konstantno ističe, LG . Da, to je nepobitna činjenica ! Ako čovjek malo bolje promotri tržište, onda će bez ikakva problema uočiti da LG daje svojevrsna cjelovita rješenja koja su plod njihova autorska rada. Zadnji model SK10Y dolazi s novim certifikatom i tehnologijom : Hi-Res Audio i Meridian Technology.

Dizajn

Model SK10Y dolazi kao unaprijeđeni nasljednik modela SJ9. Fizički izgled je identičan prethodniku kao i sama izrada. Masivna i kompaktna izrada smještena je u kućište od nemalih 145 cm dužine i dubine od 15cm. Po navedenim dimenzijama da se zaključiti da je ovaj model predodređen za spajanje s televizorima od 65 i 75 inča. Materijal korišten za izradu ovog modela je isti kao i kod prethodnika. Kombinacija polikarbonata i aluminija odaje kompaktnost koju će cijeniti korisnik. Kutovi na bočnim stranicama su zaobljeni što idealno odgovara u uklapanje u moderne interijere. Unutar kućišta nalazi se sedam zvučničkih jedinica , posebno grupiranih za izvedbu. Na prednjem djelu su tri zvučničke jedinice za glavnu zvučnu informaciju i dijalog, na bočnim stranama se nalazi po jedna zvučna jedinica zadužena za surround efekte i po jedna zvučna jedinica okrenuta s pokrova kućišta čiji je zadatak kreiranje Dolby Atmos zvučnog polja. Funkcijske tipke se nalaze na pokrovu soundbara i reagiraju na lagani dodir prstiju. Konektori za povezivanje s ostalim uređajima se nalaze na desnoj poziciji stražnje strane. Tu nalazimo dva HDMI ulazna priključka jedan HDMI ARC (Audio Return Channel) za povezivanje s televizorom, jedna digitalni  optički priključak, jedan 3,5mm priključak i LAN konekcija za žičano povezivanje s računalnom mrežom. Mali zaobljeni daljinski upravljač omogućuje finu kontrolu uređaja iz udobnosti naslonjača. Priloženi subwoofer snage od  200 watta bežično se spaja sa soundbarom, te time omogućuje pozicioniranje na bilo kojem mjestu u prostoriji.

Hi-Res Audio

Posjedovanje značke Hi-Res Audio nije mala stvar, niti ju je lako dobiti. Za takvu stvar se treba svojski potruditi, ispoštivati određene norme i standarde vezane za obradu audio zapisa. Hi-Res Audio čipset omogućuje više frekvencije uzorkovanja, te bolji rast visoke razlučivosti  stereo zvuka do razine 24bit/96kHz odnosno 24bit/192kHz. Zahvaljujući partnerstvu s Britanskim Meridianom Audio, LG je napravio korak naprijed. Naime, do prije koju godinu LG je bio u partnerstvu s HarmanKardon tvrtkom, te su se njihovi zvučnici nalazi u LG televizorima. Nakon što je Samsung preuzeo HarmanKardon, LG je logično potražio novog partnera. Britanski Meridian Audio je inovator na polju audio tehnologije, posebice se to odnosi na DSP sklopove, digitalne čipove za CD playere i slične audio naprave. Zadnja inovacije zove se MQA (Meridian Quality Authenticated) – radi se o audio kodeku namijenjenom za transfer audio datoteka visoke rezolucije kroz internetski prijenos, te zaprimanje istih. LG u ovom modelu sound bara koristi algoritam razvijen u Meridianu – Bass and Space i  Height Elevation za što realniju reprodukciju zvuka.

Bluetooth/Wifi

LG SK10Y posjeduje mogućnost bežične komunikacije s ostalim uređajima preko Bluetooth/Wifi povezivosti. Navedeno je postalo obvezni sustav bez kojeg nema interesa za uređaje, iako je žičana varijanta kudikamo bolja opcija. U zadnje vrijeme dosta ljudi preferira Bluetooth opciju, jer im nudi visoki stupanj mobilnosti, a i sami pametni mobiteli mogu pohraniti veliki kapacitet audio zapisa, što ih čini zanimljivom pokretnom audio/video bibliotekom. LG mobilna aplikacija Music Flow Bluetooth pohranjena od prošle godine je omogućila brzo i lako povezivanje sa soundbarom. Stereo zvuk je čist, detaljan, izbalansiran  po čitavom tonskom spektru. Duboki tonovi su manje napadniji negoli je to bio slučaj sa prethodnikom (SJ9). Razne varijante moderne pop glazbe djeluju slušljivo i na visokim razinama glasnoće, vokali su prepoznatljivi, dok električne udaraljke, gitare i klavijature djeluju kao kompaktna cjelina bez oštrih tonova i izobličenja. Koncept ovog modela soundbara nudi proširenu tonsku sliku i pojačava dojam prostornosti.

Surround

Surround zvuk je karika koja kompletira filmski zapis kao cjelovito umjetničko djelo. Između ostaloga surround zvuk prikazuje bitan segment filma a to je dijaloška radnja između dva glavna lika. U tom viđenju iznimno je važno prepoznati boju ljudskog glasa kako bi doživljaj bio potpun. Za kvalitetno tonsko prepoznavanje nužan je soundbar zvučnik. LG SK10Y posjeduje sve kvalitativne reference za nesmetani užitak u video zapisu. Za razliku od uobičajenih modernih flmova, testni film za provjeru kvalitet zvuka ovaj je bio akcijski spektakl iz 2009 godine –TERMINATOR SALVATION. Postapokaliptična priča smještena je u 2018 godinu, obiluje vrhunskom akcijom, borbom protiv modernih robotiziranih strojeva-ubojica od strane boraca pokreta otpora koje vodi John Connor (Christian Bale). Glas glavnog glumca je toliko upečatljiv da se stekao dojam da je on prisutan u dnevnom boravku. Još jedan iznimna izvedba SK10Y soundbar zvučnika.

Nova Netflixova perjanica među serijama – NARCOS MEXICO se pojavila, taman u vrijeme trajanja ovog testa. Dušu dalo za isprobati mogućnosti zvučnog zapisa moderne serije o narko-kraljevima svijeta. Serija prati rast Meksičkog kartela i rast korupcije među političarima te zemlje. Serija je tonski zanimljivo snimljena, tako da gledatelj ima dojam da se prvo nalazi u uredu glavnog šefa kartela, a zatim negdje na terenu između Meksika i Kolumbije. Prezentacija zvuka je  trodimenzionalna, zvuk pijeska i sitnog  kamenja koje leti pod kotačima vozila na Meksičkim lokalnim cestama prezentiran detaljno, dok zvuk povremene pucnjave pojačava cjelokupan dojam borbe za prevlast na narko-tržištu.

Za kraj testa stigla je podmornica (DAS BOOT 2018). Dugo očekivana serija koja je nastala u produkciji  tvrtki Bavaria Fictiona – Sky Germany i Sonar Entertainmenta predstavlja uradak baziran na legendarnom filmu (Das Boot) iz 1981 godine. Osmodijelna serija prati dvije priče, jedna se odigrava na moru dok druga na kopnu u okupiranoj Francuskoj, pristanište za podmornice La Rochell. Navedena serija je prava poslastica za audio/video gurmane. Svi sastojci za audio-vizualni užitak su ovdje prisutni. Tako jezivi zvuk sonara nagovještava neposrednu blizinu neprijateljskog razarača, dok podmukli zvuk podmorničkog torpeda govori o oštećenju trgovačkog broda, za to vrijeme se na kopnu odigrava prava drama zbog potrage za vođom  pokreta otpora i njenih članova.  U konstelaciji snaga raznog zvukovlja, SK10Y se ponaša suvereno nad diktiranom situacijom. LG kroz ovaj model je prezentirao svu raskoš surround zvučnog polja. Tako se osjetila dubinska perspektiva kod poniranja podmornice radi zaštite od neprijateljskih brodova, klaustrofobićnost prostorije u kojoj borave njezini mornari, te prikaz nervoze u  razgovoru između kapetana i prvog časnika podmornice. Ugrađeni zvučnici kod ovog modela su besprijekorno odradili svoj zadatak u prezentaciji raznih zvučnih informacija, kako dubinske i visinske perspektive, tako i prikazu spektra govornog područja. Model sounbar zvučničkog sustava LG SK10Y svojom prezentacijom ne ostavlja mjesta ravnodušnosti.

Što nudi konkurencija ?

Konkurencija u ovom cjenovnom razredu nije velika, ali je po mogućnostima izuzetno snažna. Tako Yamaha sa svojim modelom YSP-2700 nudi mnoštvo mogućnosti a jedan od možda najvažnijih je kalibracija zvučničkog sustava uz pomoć priloženog mikrofona, te MusicCast povezivanje sa svim audio uređajima iz Yamahine produkcije. Drugi zanimljiv konkurent je Danski DALI, tvrtka audiofilski orijentirana, koja je napravila aktivni zvučnik-DALI KUBIK ONE, on je velikih dimenzija i može se nositi sa mnogim soundbar zvučnicima na tržištu. Njegov dizajn omogućuje smještaj u razne prostore, a proizvođač nudi izvedbu mnoštvo boja. Klipsch RSB-14 je klasični bežićni sounbar zvučnički sustav visoke iskoristivosti baziran na tradicionalnim Klipsch zvučničkim jedinicama snažnog udara po cijelom tonalnom spektru. Navedena konkurencija je zanimljiva, ali o njoj nema ni slova u našim medijima…

Tehničke specifikacije:
Dolby Atmos Sound Bar
MERIDIAN Technology: Da
Sustav: 5.1.2
Snaga: 5x 50 watta
Subwoofer: 200 watta
Hi-Res Audio: Da (24bit/192kHz)
4K/8K Zvuk: Da
Audio formati: Dolby Atmos, LPCM, Dolby True HD, Dolby Digital + ,FLAC,AIFF, WMA
Chromecast : Da
Ethernet: Da
Wi-Fi : Da
Bluetooth : Da
HDMI 2.0 : Da (izlaz)
HDMI 2.0: Da 2x(ulaz)
Optički: Da
RCA 3.5mm: Da
Pilot: Classic  Remote

Prosječna maloprodajna cijena: 7.999 kn

Ustupio:
LG Hrvatska
AV Večeslava Holjevca 40
10000 Zagreb

www.lg.com/hr

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 10
Kvaliteta surround zvuka - 10
Kvaliteta stereo zvuka - 9
Kvaliteta striminga - 9.5
Povezivost - 9.5
Mogućnosti - 9.5
Uloženo/dobiveno - 9.5

9.6

Ocjena

LG SK10Y je više o pukog soundbar zvučničkog sustava. On je zapravo novopostavljena letvica na višu razinu po pitanju zvučničke nadogradnje  za televizore. Ugrađene zvučničke jedinice potpomognute Dolby Atmos drajverima kreiraju prošireno zvučno polje koje nudi bogatstvo detalja, maksimalan filmski video doživljaj. Hi-Res Audio, MERIDIAN Tecnology, Chromecast poveznica, protok 4K/HDR signala kroz HDMI koneckiju s snažni aduti ovog monolitnog zvučničkog sustava. Jedina zamjerka ide na račun priloženog subwoofera, ne u smislu zvuka nego po pitanju sveukupnog dizajna. U odnosu na soundbar, priloženi subwoofer djeluje inferiorno. Naime, kada je napravljena prva, strukturalna promjena u obliku kompletnog redizajna soundbar zvučnika, za očekivati je bilo da se nešto takvo desi i sa subwooferom. Nažalost to se nije dogodilo, a trebalo je samo povećati volumen kućišta,  ugraditi malo veću dubokotonsku jedinicu i malo jače pojačalo. Ovako, subwoofer ostaje kao balastni kamen koji usporava LG u snažnijem zamahu prema nedodirljivosti. Ukupno gledajući, LG SK10Y je odličan proizvod koji bi trebao biti must  have kod vlasnika velikih televizora…

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

TECHNICS SL-1500C – Test

Povratak fundamentalnom užitku                                                                                    Sluša i piše: Darko Brlečić Život je toliko kratak da treba svaki …