srpanj 15, 2020 1:45 pm

Otvorena konferencija KOM 2015

Kom2015 DSC_3808

Danas je u Zagrebu započela konferencija o elektroničkim komunikacijskim tehnologijama i normama u informatici koja je okupila oko 80 sudionika. Glavne teme ovogodišnje konferencije su mreže i mrežne tehnologije, razvoj telekomunikacija i usluga, mobilne mreže te sigurnost i zaštita.
Konferenciju KOM 2015 otvorio je dr.sc. Dražen Lučić, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti te je istaknuo kako su elektroničke komunikacije i dalje jedna od najvitalnijih grana gospodarstva u Republici Hrvatskoj te da je regulatorni okvir tržišta elektroničkih komunikacija RH u potpunosti usklađen sa zakonodavstvom Europske unije, uz visoku razinu zaštite korisnika. „Usporen je porast gustoće širokopojasnog pristupa uz znatan porast prometa, korisnici daleko više koriste usluge po osjetno nižoj jediničnoj cijeni“, dodao je Lučić.

Uslijedilo je predavanje mr. sc. Lede Lepri, dipl. ing., pomoćnice ministra za e-Hrvatsku u Ministarstvu uprave na temu infrastruktura za modernizaciju rada javne uprave te je istaknula da je multi-servisni pristup reformi javne uprave nagrađen kao najbolje regionalno inovativno rješenje za unapređenje javnih usluga za 2015. godinu u Mexico City-u na samitu Open Government Partnership inicijative.

Ana Mijalić iz HAKOM-a predočila je prisutnima stanje tržišta elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj u kojem su obuhvaćene telefonske usluge u pokretnoj i nepokretnoj mreži, usluge širokopojasnog pristupa internetu te usluge televizije. „Prema gustoći priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem mreže nepokretnih komunikacija Republika Hrvatska spada u grupu slabije razvijenih zemalja u usporedbi sa zemljama članicama Europske unije, a prema gustoći priključaka u mrežama pokretnih komunikacija u grupu razvijenijih zemalja“, izjavila je Mijalić.

Goran Belamarić sa Tehničkog veleučilišta u Zagrebu održao je predavanje „Pametne komunikacije / Smart Comms“ te je istaknuo da postojanje kvalitetnog komunikacijskog kanala traži adekvatnu komunikacijsku infrastrukturu koju kolokvijalno zovemo „pametne komunikacije“ ili Smart Comms, odnosno komunikacijsku infrastrukturu sutrašnjice koja može podržati sve sveobuhvatne Internet primjene poput IoT-a.
Winton Afrić sa Sveučilišta u Splitu, održao je predavanje o budućem razvoju širokopojasnih pristupnih tehnologija i digitalnoj ekonomiji u Republici Hrvatskoj te naglasio da daljnji gospodarski rast Republike Hrvatske nije ostvariv bez osmišljenog i planiranog pomaka po svim DESI (Digital Economy and Society Index) parametrima te da je prijeko potrebna nova strategija digitalnog gospodarstva umjesto strategije razvoja širokopojasnog pristupa. „Preokretanje negativnog trenda po DESI pokazateljima u pozitivni pomak u poretku nedvojbeno dovest će do ubrzanja gospodarskog rasta Republike Hrvatske.“, naglasio je Afrić.
Josip Šajnović iz HAKOM-a govorio je o infrastrukturi i mreži za velike brzine pristupa internetu te je spomenuo da postojeće elektroničke komunikacijske mreže uglavnom ne podržavaju velike brzine propisane ciljevima iz Digitalne Agende 2020 te se moraju nadograditi ili zamijeniti novima što će prouzročiti velika ulaganja odnosno troškove.

Ukoliko jedinica lokalne samouprave koja se nalazi u ruralnom području Republike Hrvatske namjerava ostvariti izgradnju svjetlovodne distribucije, bitna je edukacija donosioca odluka za jedinice lokalne samouprave i izuzetno je bitno da se to smatra komunalnom infrstrukturom pošto tu za nas leži izazov jer je to daleko skuplje i teže za realizaciju od same usluge operatera u upravljanju aktivnom mrežom“, kazao je Igor Hrast, stručni suradnik Odsjeka za gospodarstvo u Gradu Kraku.

Središnji događaj dana bila je panel rasprava „Da li su nam mreže dovoljno sigurne“ na kojem su sudjelovali Zdravko Jukić (HAKOM), Dobriša Dobrenić (SRCE), Winton Afrić (Sveučilište u Splitu), Darko Perhoč (Nacionalni CERT), Violeta Bižalj (Ministarstvo prometa i infrasrukture)  i Petar Čavlović (H1 Telekom) koji je bio ujedno i moderator panel rasprave.

Drugi dio konferencije protekao je uz temu razvoja telekomunikacija. Petar Galeković iz tvrtke InfoCumulus govorio je o Internetu stvari te istaknuo kako će tržište IoT-a narasti u još većim razmjerima, samo je pitanje u kolikim razmjerima.
Tonko Kovačević sa Sveučilišta u Splitu govorio je o normiranim bežičnim komunikacijskim tehnologijama pogodnim za IoT aplikacije koje pokrivaju različite frekvencijske pojaseve i koriste različite komunikacijske protokole.

Mobilnost i aplikacija nova paradigma poslovanja – što to zapravo znači za vaš iT?“ bilo je predavanje Dino Novaka koji je podjelio sa prisutnima iskustva tvrtke F5 Networks i F5 networks rješenja.
Krešimir Tukša iz  tvrtke Assman Elektronika, zamijenio je Egona Süssingera te predstavio kompaniju Panduit i DATA centre, fizičku infrastrukturu i monitoring.
Konferenciju je zatvorio Frits Janssen iz tvrtke Patchbox koji je predstavio rješenje „Patchbox“- inteligentno rješenje uštede prostora i energije u podatkovnim centrima.

U nastavku su se paralelno održale dvije radionice: „Planiranje i izgradnja svjetlovodnih komunikacijskih sustava“ (Sead Dubravić, Netiks) i „Kako preseliti poslovanje u cloud?“ (Boris Korbar, Trol).

Autor: Ana Mišić

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

AngaCom 2019 je otvorio svoja vrata

  Biznis & konferencije u prvom planu 04.06.2019,A COM 2019 sajam i kongres  Kölnu s više …