17 lipnja, 2024 4:40 pm

Novi Samsungov Zvučni Lider- TEST

SAMSUNG HW-Q950A

Piše: Darko Brlečić

Soundbar 11.1.4 kanalni zvučnički sustav

Samsung je ovu godinu započeo s pet novih soundbar zvučničkih sustava iz Q serije. Na vrhu te ponude se nalazi novi model pod oznakom HW-Q950A, deklariran kao 11.1.4 kanalni sustav.

HW-Q950A pored svojih gornjih zvučničkih  jedinica za Dolby Atmos i DTS: X ima i jedinice za bočni rasap zvuka . Novi model također dolazi s bežičnim stražnjim zvučnicima i bežičnim subwooferom. Novi HW-Q950A ide korak dalje dodavanjem dodatnih zvučnika na samu zvučnu plohu , a tu su i nove bočne jedinice  za surround zvuk. Po navodima proizvođača to bi trebalo poboljšati ukupnu zvučnu prezentaciju. Osim toga Samsung je kod ovog modela implementirao  SpaceFit kalibraciju zvuka prema prostoriji, koja mjeri parametre same prostorije, a to uključuje i njezine predmete. Prema toj izmjeri se prilagođava prezentacija zvuka.

Dizajn

Soundbar HW-Q950A je smješten u kućištu od tvrde plastične mase dimenzija 1303 x 621 x 277 milimetara.  Prednja ploča i pokrov soundbara su prekriveni mrežastim materijalom koji neodoljivo podsjeća na impregniranu tkaninu . Taj materijal koliko je estetski efektan toliko je osjetljiv na prašinu i razne mrvice koje lete zrakom , pa ga je poželjno s vremena na vrijeme pročetkati valjkom  koji na sebi ima ljepljivu traku koja služi za skupljanje prašine i mrvica . Na pokrovu kućišta nalazi se  mali zaslon na kojem se ispisuju nazivi priključaka sa svega četiri simbola.

Unutar duguljastog čvrstog kućišta nalaz se komore koje služe za odvajanje pozicioniranih zvučničkih jedinica. Za prezentaciju govora, vokala, dijaloga i popratnih zvukova su zadužene tri grupe po tri zvučničke jedinice (ukupno 9 jedinica), za prednji dio bočnih-surround efekata su zadužene po dvije zvučničke jedinice na lijevoj I desnoj strani (ukupno 4 jedinice) a za Dolby Atmos zvuk su zadužene dvije jedinice koje se nalaze na vrhu pokrova s pozicijom prema stropu.

Par satelita – 9500S dolazi i kao unaprijeđena iteracija prethodnika. Fizička izrada je skoro slična, osim bitne stavke a to je  da svaki satelit  ima ugrađene tri jedinice: jedna za prednju zvučnu sliku, jedna za bočnu i jedna na vrhu za Dolby Atmos zvučni efekt.

Priloženi aktivni subwoofer ima jednu dubokotonsku jedinicu smještenu s bočne strane i bass reflex otvor smješten na stražnjoj strani. Moram priznati da sam malo razočaran jer sam očekivao fizički i tehnički pomak kod novog modela subwoofera. Samsungu to ne bi bio nikakav proizvodni problem !

Povezivost

HW-Q950A posjeduje tri HDMI priključka:  od toga dva su ulazna priključka a jedan je izlazni priključak prema televizoru (eARC). HDMI eARC(enhanced audio return channel) je dvostrana komunikacijska poveznica koja omogućuje kontrolu rada s televizorom koji posjeduje identičnu konekciju, te prijenos novih višekanalnih formata kao što su : Dolby Atmos, Dolby True HD, DTS:X. Televizori zadnjih generacija posjeduju tu vrstu konekcije, dok stari modeli posjeduju samo ARC. Osim navedenih HDMI poveznica ovaj soundbar posjeduje optički audio ulaz (TOSLINK). On može također poslužiti za povezivanje s televizorom ili Blu ray napravom, no  neće moći distribuirati gore navedene formate u punom opsegu.

Performanse

Prije samog dugotrajnog testiranja iskoristio sam ponuđenu varijantu AutoEQ koja omogućuje tzv. automatsku kalibraciju zvuka prema prostoriji i prisutnim predmetima. U tom svijetlu sam imao prilično velika očekivanje jer dobro znam da uređaji s dodatnom kalibracijom znaju ponuditi izvanredne rezultate. Pomaci kod ovog soundbara su osjetni, ali ne onoliko koliko  sam očekivao. Naime, iskustvo mi govori da  soundbar zvučnički sustavi služe za rekreaciju prvenstveno filmskog zvuka,  a potom za neobavezno slušanje glazbe, te eventualno posebno podešavanje uz nekakav mikrofon za detekciju zvuka/šumova unutar prostorije funkcionira kao tehnološki otklon od prosječnosti. Uz navedeno sam koristio opciju – Adaptive Sound koja je zaista pomogla u slušnoj percepciji dijaloga kod niže razine glasnoće i veoma tihih sekvenci unutar filmske radnje. Najbolji primjer tome sam našao u filmu GREYHOUND

GREYHOUND – scena br. 1 u kojoj kapetan zapovjednik Ernest Krause (Tom Hanks) vrši svoju redovnu molitvu unutar kabine, tik prije odlaska na zapovjedno mjesto.

Scena br.2 u kojoj zapovjednik Ernest Krause smirenim glasom vrši obred posljednjeg  ispraćaja poginulih mornara netom nakon borbe s nacističkom podmornicom.

Postoji trenutak kada se može dobiti gola istina kao plod analize nekog uređaja, a tako je bilo i s ovim soundbar zvučničkim sustavom. Istinski prikaz veličine tonskih boja nije  ovdje izostao, dapače prilično uvjerljivo je zvučala tonska rekreacija zvuka valova koji su neizbježno tukli po pramcu razarača za vrijeme bitke s njemačkom podmornicom, te izmjena vatre između ta dva plovila u obliku podvodnih bombi ,raznih projektila i torpeda. . Voluminozan zvuk i popratni sonični attack je  tzv. zaštitni znak Samsungovih soundbar zvučničkih sustava koji nije izostao niti u novom  modelu. To je bitan segment koji popunjava dojam zvučne  slike kod filmske radnje. Osobno mi se to jako sviđa !

Stereo zvuk daje tvoj drug, a u ovom slučaju to je HW-Q950A . Iako, to nije j presudna stavka, njezina kvaliteta premda  izražena u manjoj mjeri dobro dođe za solidnije neobavezno slušanje  glazbe .Moderne inačice pop, rock i elektronike su zalogaji koje ovaj testirani model odrađuje bez zamjerke. Brzina, preciznost i voluminoznost zvuka će svakoga oduševiti.  Jedina šteta što ovaj  top model ne posjeduje mogućnost reprodukcije Hi-res datoteka preko Bluetootha i USB poveznice kao što je to slučaj kod LG modela.

Što nudi konkurencija ?

Kategorija top modela nudi šarolik izbor. Tako je  tu LG SN11RG koji posjeduje tuning zvuka od strane Meridiana ali dolazi bez dodatnih bežičnih stražnjih satelita. Zatim JBL Bar 9.1, te Sony HT-ZF9 koji uz dodatak stražnjih satelita SA-Z9R može na neki način konkurirati testiranom modelu, te jedan zanimljiv britanski proizvod iz game Bowers&Wilkins a zove se Formation Bar.Njegove mogućnosti bežičnog povezivanja s ostalim zvučnicima iz te serije nude raznolikost u formiranju konfiguracija.

Tehničke specifikacije:
Dolby Atmos Sound Bar
Sustav: 11.1.4
Ukupna snaga: 616 watta.
Hi-Res Audio: Ne
4KZvuk: Da
Audio formati: Dolby Atmos, Dolby True HD,FLAC,AIFF, WAV,ALAC

Zvučni modovi: Standard,Game Pro,Adaptive,Surround Sound Expansion
Chromecast : Ne
Ethernet: Ne
Wi-Fi : Da
Bluetooth : Da

Airplay2 :Da
HDMI : Da (izlaz)
HDMI: Da 2x(ulaz)
Optički: Da
RCA 3.5mm: Ne
Pilot: Classic  Remote

Prosječna maloprodajna cijena: 9.700,00 kn

Ustupio:
Samsung Hrvatska
Radnička cesta 37b
10000 Zagreb
Ukupan dojam

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 9
Kvaliteta surround zvuka - 9
Kvaliteta stereo zvuka - 9
Kvaliteta striminga - 9
Povezivost - 9
Mogućnosti - 8.9
Uloženo/dobiveno - 9

9

Ocjena

Samsung već duže vrijeme posjeduje učinkovitu metoda dobivanja zvuka u dnevnom boravku, te postupno s vremenom diže kvalitetu i trajnost svojih proizvoda. Model HW-Q950A nastavlja atraktivnost započetu s modelom HW-Q90R, a to uključuje iznimno dobro dizajnirane popratne stražnje bežične zvučnike, prošireni koncept zvan Dolby Atmos /DTS :X samo pojačava ukupni dojam. U odnosu na model HW-Q90R koji je pokrenuo otklon od prosječnosti, testirani primjerak HW-Q950A ide značajan korak dalje, taj j korak dalje se zove Q-Symphony, maksimalna međusobna iskoristivost-povezivost-zvučna adaptacija između Samsung QLED televizora i soundbarova iz te ergele. Ukupno gledajući, HW-Q950A etablira Samsung kao vrlo ozbiljnog  igrača na polju  jednostavnih sustava kućnih kina. Zvučne surround i stereo finesse su tu, samo treba napraviti tehnički iskorak u obliku fizičkog mikrofona za kalibraciju   zvuka prema prostoriji (Yamaha to već posjeduje)  i onda je priča generalno završena. Preporuka…

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …