20 svibnja, 2022 4:36 pm

Napravljene savitljive baterije za mobilni

Istraživači sa Stenford univerziteta razvili su specijalnu savitljivu i rastegljivu bateriju koja je u stanju da čuva energiju  mnogo  duže od sadašnjih baterija.

Dosadašnje baterije  su bile čvrste i zbog toga su morale da budu male kako ne bi smetale korisnicima.Nove, savitljive baterije mogle bi da budu mnogo većeg kapaciteta. Pošto koriste polimer elektrolite, koji su mnogo sigurniji od tečnih elektrolita, izbegava se mogućnost njihovog curenja ili samozapaljivanja.Tokom testiranja, baterije su uspevala da zadrže svoje energetske osobine čak i kada su bile presavijane, stezane ili razvlačene do duple veličine u odnosu na originalne dimenzije.Za sada je problem kapacitet, jer baterije mogu da čuvaju otprilike polovinu energije u odnosu na klasične baterije istih dimenzija. Istraživači veruju da će vremenom rešiti  taj problem.Oni očekuju da će u narednih 12 do 18 meseci moći da ponude proizvođačima potpuno testiranu tehnologiju upotrebljivih fleksibilnih baterija.

Komentari

comments

O satelit74

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Mreža Donalda Trampa doživela fijasko

Truth Social platforma najavljivana kao veliki povratak Donalda Trampa na društvene mreže,pokazala se kao veliki …