2 prosinca, 2023 8:46 am

Mješovita stvarnost budućnost je zabave

Dok stojimo na pragu četvrte industrijske revolucije, jedna je stvar sve jasnija: budućnost zabave nije ograničena na zaslone; to je interaktivno iskustvo koje spaja virtualno i stvarno. Predvodnik ove promjene paradigme je Apple, tvrtka koja je sinonim za inovacije i dizajn visoke kvalitete.

Autor: Ever Amara

Prilagodio. Darko Brlečić

Nedavno predstavljeni Apple Vision Pro nije samo slušalica za proširenu stvarnost. To je simbol Appleove filozofske predanosti redefiniranju načina na koji komuniciramo s tehnologijom i, šire, svijetom oko nas. Apple Vision Pro: Appleov ulazak u MR S VR slušalicama koje se smatraju revolucionarnom normom za zabavu i budućnošću digitalnih interakcija, Appleov Vision Pro ima za cilj djelovati kao amalgam AR (proširena stvarnost) i VR (virtualna stvarnost), strateški se pozicionirajući u novonastalom polju mješovite stvarnosti ( MR). Ovaj izbor je više od pukog tehnološkog skoka; to je filozofski stav koji nastoji uskladiti digitalni i fizički svijet. Prihvaćanjem MR-a umjesto pojedinačnih AR ili VR puteva, Apple se proračunato kladi da budućnost čovjeka i računala leži u besprijekornim, integriranim iskustvima koja niti izoliraju korisnika od stvarnog svijeta niti ga samo povećavaju, već nude bogatu mješavinu obojega. Ovaj potez u skladu je s Appleovim etosom dizajna usmjerenog na korisnika, poduzimajući hrabar korak prema redefiniranju ne samo zabave, već i same strukture svakodnevnog ljudskog iskustva.

https://www.apple.com/apple-vision-pro/

Africarare: Pionirska mješovita stvarnost u Africi

Dok Apple ima za cilj redefinirati globalni krajolik zabave, Africarare cilja na specifično, ali značajno tržište: Afriku. Sa svojim pristupom usmjerenim na mobilne uređaje i prihvaćanjem 3D virtualnih riječi, Africarare je u dobroj poziciji da napreduje u ovoj novoj eri mješovite stvarnosti. Africarare nudi mješavinu kulturnih narativa i tehnološke snage. Tvrtka razumije snagu pripovijedanja i nastoji Afrikancima pružiti mogućnosti da podijele svoje priče, umjetnost i kreativnost na način koji nadilazi tradicionalne medije. Pritom Africarare ne nudi samo alternativni oblik zabave; stvara platformu za izražavanje afričkog identiteta u digitalnom dobu. Srž strategije Africarare je naglasak na mobilnoj tehnologiji. S više od 475 milijuna ljudi za koje se očekuje da će do 2025. biti povezano s mobilnim uslugama u podsaharskoj Africi, fokus Africararea na pristup usmjeren na mobilne uređaje strateški je i pronicljiv. Čini iskustva mješovite stvarnosti dostupnima široj publici, demokratizirajući pristup ovom revolucionarnom obliku zabave.

Konvergencija filozofija

Ono što ujedinjuje Apple i Africarare na njihovim putovanjima je zajednička filozofija da je budućnost zabave interaktivna, sveobuhvatna i integrirana u naše svakodnevne živote. Za Apple se radi o stvaranju besprijekorne mješavine digitalnog i fizičkog svijeta kroz najsuvremeniju tehnologiju i dizajn. Za Africarare, riječ je o iskorištavanju mobilne tehnologije kako bi se snaga mješovite stvarnosti donijela novoj, neiskorištenoj publici, istovremeno pružajući platformu za afričku kreativnost. Kako obje tvrtke nastavljaju s inovacijama, jedno je jasno: budućnost zabave nije na ekranima, već je poboljšana interaktivnim platformama miješane stvarnosti. A u budućnosti i Apple i Africarare obećavaju da će biti dominantne sile, svaki na svoj jedinstven način.

Statistika ne laže: financijska budućnost je mješovita stvarnost

Financijska metrika koja okružuje mješovitu stvarnost potvrđuje njen potencijal. Da bismo ovome dali neki kontekst, razmotrimo tradicionalnu industriju zabave. Globalna blagajna za filmove, u razdoblju prije pandemije, procijenjena je na oko 42,5 milijardi dolara. Prema izvješću PwC-a, očekuje se da će globalno tržište virtualne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR) doseći 1,5 trilijuna dolara do 2030. U Africi je rast još nevjerojatniji, a predviđa se da će tržište VR i AR dosegnuti 6 dolara milijardi do 2030. Dok se Afrika često smatrala sljedbenicom tehnološke revolucije, ove brojke sugeriraju drugačiji narativ u kojem bi Afrika mogla biti značajan igrač u oblikovanju pejzaža mješovite stvarnosti. Ove brojke pokazuju da i Apple i Africarare koriste sektore s eksponencijalnim potencijalom rasta.

Dok ulazimo u eru u kojoj zasloni postaju sve suvišniji, platforme poput onih koje nude Apple i Africarare postavljaju pozornicu za sljedeću evoluciju zabave. Vođene zajedničkom filozofijom koja cijeni interakciju, uranjanje i besprijekornu integraciju digitalnih i fizičkih iskustava, ove tvrtke ne slijede samo trendove; oni ih stvaraju. Budućnost zabave nije na ekranu; nalazi se na platformi mješovite stvarnosti koja obećava revoluciju u načinu na koji vidimo, osjećamo i komuniciramo sa svijetom oko nas.

https://www.africa.com/

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Pioneer VSA-1000D

Pogled u bolju prošlost audio/video tehnike Početak 90-tih donio je malu tehnološku revoluciju za uređaje …