3 prosinca, 2022 6:24 am

McIntosh XCS1.5K

Piše: Darko Brlečić

Središte nenadmašnog iskustva kućnog kina nalazi se u centralnom zvučniku kućnog kina.McIntosh XCS1.5K središnji kanalni zvučnik važan je dio slagalice za stvaranje kinematografskog, impresivnog iskustva u sustavu kućnog kina.  Zvučnik središnjeg kanala kritična je komponenta u svakom sustavu kućnog kina jer velika većina dijaloga i drugih ključnih zvukova u filmu ili televizijskoj emisiji izvire iz središnjeg zvučnika – stoga je bitno da proizvodi visokokvalitetan, čist zvuk.

XCS1.5K je pomno konstruiran upravo za ovu svrhu. Također je važno da središnji zvučnik radi u savršenoj harmoniji s prednjim lijevim i prednjim desnim zvučnicima tako da se zvukovi mogu neprimjetno kretati s jedne na drugu stranu preko sva tri prednja zvučnika bez ikakvih neželjenih promjena u karakteristikama zvuka. Iz tog razloga, XCS1.5K je TONSKI usklađen s XRT2.1K i XRT1.1K, osiguravajući odgovarajuću boju vokala i instrumentala dok se zvučna slika kreće virtualnom pozornicom ispred vas. XCS1.5K ima dizajn niza linija sličan modelima XRT2.1K i XRT1.1K gdje su srednjetonci i visokotonci instalirani u nizu postavljenom ispred niskotonaca, ali je niz linija na XCS1.5K kraći i jedinice su djelovale  u hibridnom Besselovom poravnanju. Ovo poravnanje osigurava ravnomjernu zvučnu pokrivenost za niz kraćih linija na XCS1.5K i razlog je zašto ne postoji ujednačeniji raspored srednjotonaca i visokotonaca. XCS1.5K nosi snagu od 1500 W i jedinstveni je hibridni dizajn 3-staznog i 4-staznog zvučnika. Za niske frekvencije ima četiri 8″ visokotonska zvučnika sa sendvič membranom od karbonskih vlakana smještena u ventiliranom bas kabinetu.

Sva četiri bas zvučnika će reproducirati niske frekvencije, ali ako je potrebno, dva od njih će proširiti na malo više frekvencije dok ne dostignu točku križanja gdje ( 14) 2,5″ aluminijski srednjetonci preuzimaju.

Srednjotonci su smješteni u linijskom nizu zajedno s (25) 3/4″ kupolastih visokotonaca. Pažljiv odabir zvučnika temeljen na njihovim atributima izvedbe, raspored pojedinačnih zvučnika i detaljan dizajn skretnice rezultiraju ujednačenim i široko zvučno polje. To znači da čak i ako korisnik ne  sjedi izravno u središtu zvučnika, moći će se jasno čuti svaki zvuk koji dolazi iz središnjeg kanala. Rešetke zvučnika imaju crnu pletenu tkaninu s obrubom visokog sjaja; ako netko želi moguće je vidjeti drajvere.

Mreže skretnica koje se koriste u XCS1.5K fazno su usklađene između niskofrekventnih, srednjotonskih i visokofrekventnih dijelova kako bi se osigurao gladak frekvencijski odziv u cijelom čujnom rasponu. Crossover induktori odabrani su tako da neće dodati zvučna izobličenja, dok su mrežni kondenzatori filmskog tipa za dodatnu pouzdanost. Svi kondenzatori i induktori odabrani su za veliki strujni kapacitet; srednjetonski i visokotonski dijelovi koriste uređaje za automatsko ponovno postavljanje preko struje kako bi pružili dodatnu mjeru zaštite.

Poput XRT2.1K i XRT1.1K, XCS1.5K bas kabinet je završen sa 7 slojeva piano crne boje visokog sjaja i ima dodire brušenog i crnog aluminija. Niz linija ima naznake klasične McIntosh prednje ploče s crnim središnjim dijelom i srebrnim obrubom. Obješen je ispred bas kabineta preko čeličnih pauka koji su inspirirani modernom konstrukcijom nebodera; pokriveni su magnetskim poklopcima koji oponašaju izgled McIntoshovih upravljačkih tipaka.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

CD 1982-2022

Autor. Darko Brlečić  Ove 2022 godine obilježava se 40. obljetnica prvog komercijalnog izdanja CD-a.  Kapa …

Odgovori