23 veljače, 2024 7:08 pm

Ludilo vs Glazba

Autor: Darko Brlečić

Glazba je zvonka radost. Tako je svojedobno glasio promotivni slogan za promociju programa klasične glazbe u nas. Kad imamo loš dan ona dolazi kao prijatelj koji razbija sivilo, monotoniju, a nerijetko proširuje životne horizonte. Nažalost, početkom ove godine smo doživjeli i to da zbog rata u Ukrajini ta glazba  ustukne pred ludilom. Svojedobno je Zagrebačka filharmonija promijenila je program koncerata u dvorani Vatroslav Lisinski kako bi izrazili solidarnost s ukrajinskim narodom i umjetnicima. Naime, ravnatelj Filharmonije Boch je sam naglasio da u ratna vremena nitko ne smije biti ravnodušan, jer između ostaloga u sastavu ima nekolicina glazbenika Ukrajinaca dok glavni dirigent je Dawid Runtz porijeklom iz Poljske, koji je veoma osjetljiv na situaciju. Mlad i talentiran dirigent ali mentalno treba još sazrijevati .  Lovro von Matačić  i  Vjekoslav Šutej se zbog ovakvog poteza okreću u grobu .   No da li je tako svugdje u svijetu povodom ratnih zbivanja ? Pa baš i nije, i ne mora biti !

 

Samo par mjeseci kasnije(25.06.2022) mega koncertni događaj. Na velikoj otvorenoj pozornici Waldbühne  nastupa simfonijski orkestar pod ravnanjem Ruskog dirigenta. Na koncertnom programu su djela poznatih Ruskih kompozitora – Čajkovskog (u Zagrebu maknut s repertoara), Musorgski, te Rahmanjinov.  Da bude stvar intrigantnija solist na glasoviru je opet Rus. Taj mega događaj je pohodilo preko 10.000 posjetitelja .

Intedantica Berlinske Filharmonije  Andrea Zietzschmann   je rekla da se takvi koncerti planiraju unaprijed, te također se dogovara suradnja s umjetnicima unaprijed. Ne postoji mogućnost naprasnog otkazivanja repertoara ili tome slično.

Koncert na otvorenoj pozornici je prošao bez incidenta, zvižduka ili negodovanja. Također treba  napomenuti da su skupljena financijska sredstva za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine. Šteta što se toga nisu sjetili u Zagrebu. No, idemo dalje. Za vrijeme tih događanja  Njemačka je uvelike materijalno i vojno pomagala Ukrajinu.

Držim da su Berlinski  filharmoničari svojim koncertom nedvojbeno ipak poslali poruku, koliko neizravnu, toliko i jasnu. Na neki način su osudili trenutnu politiku ruske vlade. No ono što trenutno radi ruska vlada nema bilo kakve veze s svjetskom  kulturnom baštinom, u ovom slučaju s ruskim kompozitorima klasične glazbe.  Ruska glazbena i ostala kultura je dio svjetske kulture i kao takva ostat će. Ona je nadživjela razne sustave, nadživjet će i ostale u budućnosti. Za vrijeme izuzetno krvavog rata na prostoru bivše Jugoslavije nitko nije branio niti sugerirao da se ne izvode glazbena djela umjetnika iz ostalih republika. Baš nitko !  Ludilo (mržnja+strah) koje se servira javnosti nerijetko dovede do kontra efekta. Protivljenje  tom ludilu na bilo koji način je uvijek poželjno. Ono stvara široku lepezu zdravorazumskih rješenja.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Marantz CINEMA 30 13.4-kanalni AV receiver službeno je predstavljen.

S ovim vodećim modelom, proizvođač želi proslaviti vrhunac proslavljenog koncepta AVR dizajna i kombinira ga …

Odgovori