2 prosinca, 2023 9:54 am

Marantz AV 10 & AMP 10 16CH HDMI 2.1

Piše: Darko Brlečić

Marantz bi uskoro trebao predstaviti svoju novu odvojivu AV kombinaciju AV10 15.4CH Procesor i AMP 10 16CH multikanalno pojačalo snage.

Marantz promovira  ove proizvode kao najmoćniji i najprilagodljiviji sustav za stvaranje vašeg vrhunskog kućnog kina. AV 10 ima baš sve moguće imerzivne surround kodeke uključujući Dolby Atmos, DTS:X Pro, Auro 3D i IMAX Enhanced. AV 10 uključuje podršku za 4 nezavisna izlaza subwoofera koji omogućuju neovisnu odgodu i podešavanje razine i EQ. Ovo je prvi za bilo koji Marantz proizvod budući da prethodni modeli poput AV8805 podržavaju do dva neovisna izlaza subwoofera.  Ovo je nevjerojatno korisna značajka za svakoga tko želi integrirati 4 subwoofera u svoj sustav kako bi postigao najbolji bass odziv na svim sjedalima za slušanje. AV 10 je upravo unaprijedio svoju igru ​​ispravljanja prostorija s kompletnom  podrškom za DIRAC (opcija nadogradnje) uz istovremenu podršku za Audyssey MultEQx. Ovo je prvi put da smo vidjeli da proizvod podržava oba sustava za korekciju prostorija.  Mogu li korisnici  više voljeti DIRAC kao svoj sustav korekcije prijelaza u sobu. Čuli smo glasine da bi korisnik mogao koristiti kombinaciju Audyssey i DIRAC zajedno, ali nije jasno kako bi to funkcioniralo. Je li moguće da korisnik može DIRAC kalibrirati svoj sustav i zatim primijeniti značajke Audyssey Dynamic EQ i Volume? Napomenuto je da AV 10 ima 7/3 HDMI ulaz/izlaz, sa svim  ulazima koji podržavaju 8K / 60Hz i 4K / 120Hz prolaz. Ono što je još iznenadnije  da je nedavno Marantz navodno redizajnirao GUI (Graphical User Interface) za 4K/8K TV. Većina konkurenata jednostavno ne podržava GUI u svojim proizvodima u korist web sučelja ili kontrole aplikacije. Za podršku GUI-ja za aplikacije visoke razlučivosti potrebna je velika procesorska snaga, tako da to dovoljno govori o tehnologiji ugrađenoj u ovaj proizvod. Uglavnom novi referentni proizvod.

Kao dodatak AV 10 procesoru, Marantz će lansirati AMP 10 16-kanalno 200W pojačalo snage. Čini se da se ovaj dizajn temelji na Hypex N-core modulu klase D koji se nalazi u njihovom PM-10 integriranom pojačalu. Ovakav tip pojačala ima visoku učinkovitost, kao u zvuku tako i u radu. Deklarirana snaga je 200 watta po kanalu pri impedanciji od 8 ohma , 400 watta po kanalu u mostnom spoju pri impedanciji 8 ohma . Nema preciznih podataka da li svi kanali mogu raditi u mosnom spoju.   Sve ovo ima puno smisla jer se gustoća kanala povećava kako bi se podržale veće konfiguracije zvučnika. Najbolje od svega, vidjeli smo nedavni trend najboljih modula pojačala klase D poput Hypexa, PuriFi-a i Pascala koji zapravo premašuju performanse najboljih linearnih analoga s obzirom na razinu šuma  i izobličenja. Dobra klasa D kao Hypex n-core je nepromjenjiva u opterećenju što znači da performanse ostaju dosljedne bez obzira na impedanciju opterećenja zvučnika. I Marantz AV 10 i AMP 10 koriste toroidalne transformatorske linearne izvore napajanja i Marantz HDAM dizajne. Postoje neke prednosti dobrog linearnog napajanja u pogledu pouzdanosti i dinamičke snage. Ali eventualni prelazak na SMPS je neizbježan kako bi se postigla najviša razina učinkovitosti i prednosti malog faktora oblika u dizajnu pojačala klase D. Oba proizvoda će se proizvoditi u njihovoj prestižnoj tvornici Shirakawa Audio Works u Japanu.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

LG Electronics ove godine očekuje manju isporuku OLED TV-a

LG Electronics priopćio je kako očekuje isporuku manje OLED televizora ove godine u usporedbi s …

Odgovori