24 rujna, 2023 2:56 pm

Koja je razlika između OTT i IPTV?

Što je IPTV?

IPTV je kratica za Internet Protocol Television, tehnologiju koja omogućuje isporuku televizijskog sadržaja putem Interneta.

Za razliku od tradicionalnih metoda emitiranja, IPTV omogućuje korisnicima strujanje medijskih sadržaja na svojim uređajima putem internetske veze. Ovaj revolucionarni sustav koristi mreže internetskog protokola (IP) za prijenos televizijskih signala, nudeći gledateljima besprijekorno i interaktivno televizijsko iskustvo. Kako radi IPTV? IPTV radi korištenjem internetskih protokola, koji su u biti pravila koja reguliraju prijenos podataka putem interneta. Pružatelji sadržaja kodiraju televizijske signale u IP pakete i isporučuju ih gledateljima putem internetskih veza velike brzine. Ove IP pakete zatim primaju IPTV uređaji, sposobni dekodirati i prikazati sadržaj na televizijskim ekranima ili drugim kompatibilnim uređajima. Prednosti i nedostaci IPTV-a Streaming sadržaja putem IPTV-a dolazi s vlastitim nizom pozitivnih i negativnih točaka:

Prednosti korištenja IPTV-a

Viša kvaliteta videa: Zbog namjenske propusnosti dodijeljene IPTV streamingu, video zapisi obično imaju višu kvalitetu slike i zvuka nego kod drugih metoda streaminga. Manje prekida: Manje je slučajeva spremanja u međuspremnik video feeda ili prekida s IPTV-om zbog privatne mrežne veze. Izdanja koja je teško pronaći: mnoge IPTV mreže vode izravno pružatelji internetskih usluga, a ti pružatelji nude vrhunski sadržaj koji je dostupan samo na njihovoj usluzi strujanja. Poboljšana sigurnost: Budući da se IPTV šalje preko WAN, LAN ili ISP mreže, sigurnost vaše veze često je veća.

Nedostaci korištenja IPTV-a

Skuplje: Mjesečne naknade za mnoge IPTV usluge na razini su tradicionalnih satelitskih ili kabelskih postaja, što odbija neke korisnike. Usporenje pri vrhuncu: kada je popularan sadržaj u velikoj potražnji i mnogo ljudi gleda emitiranje u isto vrijeme, usluga može biti sporija.

Zaključavanje-kodiranje : Gledateljima je zaključan pristup sadržaju koji IPTV pružatelj odabere, ograničavajući njihov pristup drugim emisijama. Zahtjevi za instalaciju usluge i hardver: IPTV obično zahtijeva instalaciju usluge (na primjer, internetske veze određenog ISP-a) i međuprograma ili hardvera od ISP-a (određenog modema) za povezivanje s uslugom. Primjeri IPTV platformi za strujanje Neki primjeri poznatih IPTV platformi za strujanje uključuju Vstro player.

Što je OTT?

 OTT se odnosi na isporuku medijskih sadržaja, kao što su video, audio i interaktivne usluge, izravno potrošačima putem interneta.

Zaobilazi tradicionalne načine distribucije sadržaja, poput kabelske ili satelitske televizije, nudeći korisnicima slobodu pristupa sadržaju na različitim uređajima, uključujući pametne televizore, pametne telefone, tablete i računala.

Prednosti korištenja OTT-a

Jeftiniji: OTT-ovi ne moraju plaćati cjelokupnu infrastrukturu i opremu potrebnu za strujanje svog sadržaja, tako da su OTT usluge obično jeftinije za korisnike. Dostupniji: Korisnici trebaju samo uređaj povezan s internetom za strujanje sadržaja putem OTT usluge, što im omogućuje veći pristup sadržaju bilo gdje u svijetu. Veći izbor: Gledatelji su manje ograničeni sadržajem koji nudi ISP na njihovoj vlastitoj usluzi, tako da imaju više izbora što gledati.

Nedostaci korištenja OTT-a

Izvedba može biti ometena: kvaliteta sadržaja koji  strimingom ide prema krajnjem korisniku uvelike ovisi o brzini internetske veze, dostupnoj propusnosti i brzini povezivanja koju podržava uređaj korisnika. To može značiti da korisnici imaju kašnjenje, sporo učitavanje i lošu kvalitetu videa ili zvuka.

Primjeri OTT platformi za strujanje Neki poznati OTT-ovi uključuju YouTube, Netflix, Hulu, Amazon Prime Video, Disney+ i HBO Max.

Ključne razlike razlika između IPTV-a i OTT-a.

Vrsta mreže: OTT isporučen od pružatelja sadržaja do gledatelja pomoću otvorene mreže.

IPTV Zatvorena, vlasnička mreža, kojoj se pristupa putem određenog pružatelja internetskih usluga.

Mrežni odnos: OTT Bez potrebe za interventnim pregovorima o prijenosu ili ulaganjima u infrastrukturu, IPTV se isporučuje na optimiziranoj i prilagođenoj mreži velike propusnosti.

Isporuka sadržaja: OTT koristi otvoreni internet, neupravljanu mrežu. IPTV koristi namjensku, upravljanu mrežu. Kvaliteta usluga: OTT ne nudi nikakva jamstva kvalitete, pri čemu se sadržaj isporučuje drugačije svakom korisniku na temelju njegove individualne internetske brzine i mogućnosti uređaja.

IPTV nudi pouzdanu mrežu s ISP kontrolom nad kvalitetom usluga. Vrsta sadržaja: IPTV usluge obično pružaju elektronički programski vodič (EPG), popis svih planiranih programa na zaslonu. Ovaj vodič može uključivati popise za televiziju uživo, televiziju s vremenskim pomakom koja vam omogućuje ponovno puštanje emisije i video na zahtjev.

OTT, međutim, obično nudi katalog videa na zahtjev koji gledateljima omogućuje odabir programa.

Neki OTT pružatelji sada nude TV programe za strujanje uživo koji su navedeni unutar pojedinačne usluge strujanja.

Primjeri usluga: OTT (Popularni video na zahtjev usluge kao što su YouTube, Netflix, Amazon LoveFilm, Hulu, itd.); IPTV usluge kao što su Vstro Player, U-Verse (AT&T), Prism TV (CenturyLink) Potrebne komponente: Za IPTV korisnici trebaju internetsku vezu, usmjerivač i set-top box ili povezani TV koji se temelji na IP-u. Za OTT je potreban samo uređaj kompatibilan s internetom koji je povezan na podatkovnu mrežu ili WiFi.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

8 Bitnih koraka za izbjegavanja pogrešaka

Učenje je ključ svakog iskustva, pa tako i iskustva  po pitanju slaganja audio sustava. Greške …