18 travnja, 2024 4:13 pm

Kineski zakonodavac poziva na veće napore u tehnologiji sučelja mozak-računalo

Kineski nacionalni zakonodavac pozvao je na veći napredak u tehnologiji implantabilnog sučelja mozak-računalo (BCI), kako bi se mogli proizvoditi potpuno domaći sustavi i srodni proizvodi i na kraju steći dominaciju u ključnoj industriji u nastajanju.

Piše: Darko Brlečić

Huang Li, zamjenik Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), najvišeg kineskog zakonodavnog tijela, i predsjednik Wuhan Guide Infrared Co – visokotehnološke tvrtke specijalizirane za tehnologiju infracrvene toplinske slike – rekao je da je podnio prijedlog koji se fokusira na potporu istraživanju i razvoj u području BCI na tekućem godišnjem zasjedanju NPC-a u Pekingu.

“Zemlja bi trebala poboljšati zakone i propise, probiti institucionalne prepreke i potaknuti razvoj potpuno domaće proizvedenih, neovisnih i kontroliranih platformi BCI sustava i povezanih proizvoda kako bi se natjecali za dominaciju u industriji”, rekao je Huang za Global Times u intervjuu .

BCI tehnologija ima široke izglede za primjenu u medicini i zdravstvu. Može se široko koristiti u otkrivanju i dijagnozi, probiru i praćenju, liječenju i rehabilitaciji neuroloških i psihijatrijskih bolesti, prema Huangu.

“To je važno sredstvo za istraživanje nepoznatih područja mozga, a također je jedno od tehnoloških vrhunaca za koje se natječu mnoge zemlje”, rekao je, dodajući da tehnologija također ima široke izglede za primjenu u područjima kao što su obrazovanje, zabava i vojska.

Kina je počela nastojati pojačati istraživanje i razvoj revolucionarnih i naprednih tehnologija. Izvješće o radu vlade, koje je u utorak dostavljeno NPC-u, kaže da će Kina snažno unaprijediti novu industrijalizaciju, napraviti više prodora u temeljnim tehnologijama u ključnim područjima i promicati uzgoj industrija u nastajanju i industrija orijentiranih na budućnost, kao što su energija vodika, novi materijali, bioproizvodnja, komercijalni svemirski letovi, kvantna tehnologija i znanosti o životu.

“Kultiviranje budućih industrija kao što je BCI način je da naša zemlja iskoristi prilike nove runde tehnološke revolucije i industrijske transformacije”, rekao je Huang

Kina je već ostvarila solidan napredak na tom polju. U najnovijem velikom razvoju, istraživački tim na Sveučilištu Tsinghua nedavno je otkrio slučajeve u kojima su dva paralizirana pacijenta povratila određeni stupanj kretanja putem bežičnih, minimalno invazivnih BCI-a. Jedan od pacijenata, koji je bio paraliziran 14 godina, prvi je put uspješno popio vodu iz boce pomoću robotskih ruku.

Ipak, potrebni su veći napori kako bi se ubrzalo istraživanje i razvoj BCI-a u Kini, budući da su poduzeća i znanstveno-istraživačke institucije koje su ovladale temeljnim tehnologijama u ovom području uglavnom smještene u SAD-u, rekao je Huang.

Huang je također pozvao na zeleni kanal za registraciju i odobrenje BCI proizvoda i sveobuhvatnu medicinsko-inženjersku platformu za provođenje osnovnih istraživanja u neurotehnologiji i kliničkim primjenama. Drugo ključno područje je potreba za rješavanjem prijetećih etičkih problema, rekao je.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Otkazi u globalnoj tehnološkoj industriji

Je li brzi rast tehnološke industrije došao po cijenu njezine radne snage? Suprotno općoj percepciji, …

Odgovori