2 prosinca, 2023 9:03 am

Intel će započeti proizvodnju 1.8nm čipova 2025

Photo byTheElec

Intel će započeti masovnu proizvodnju 1,8-nanometarskih (nm) čipova, koje tvrtka naziva 18A, 2025. godine, rekao je izvršni direktor Pat Gelsinger u utorak na Innovation 2023 u San Joseu.

18A je na kraju pet repova koje je Gelsinger predstavio 2021. i za koje je rekao da će se tvrtka razvijati. Izvršni direktor je rekao da će tvrtka poslati dizajn 18A u tvornicu tijekom prvog kvartala sljedeće godine.

Suradnja s Ericssonom najavljena u svibnju također ide dobro, rekao je Gelsinger. Ericsson i Arm neki su od kupaca koje je Intel osigurao za 18A.

Telekomunikacijski div planira izraditi 5G SoC čipove koristeći napredni čvor američke tvrtke. Boeing i Northrop Grumman također sudjeluju u Intelovom razvoju 18A. Intel će također koristiti 18A za proizvodnju vlastitih čipova, kao što je Clearwater Forest koji je Xeon procesor koji će se temeljiti na E-Coreu, lansirati 2025. godine.

Panther Lake, namijenjen osobnim računalima, lansiran te godine, također će biti izrađen s 18A. High-NA ekstremna ultraljubičasta oprema također će se koristiti po prvi put u 18A čvorovima, također je rekao Gelsinger. Oprema koju je izradio ASML, a koju također jako traže konkurenti u ljevaonicama Samsung i TSMC, također će se koristiti u Intel Next čvorovima  koji će doći nakon 18A, rekao je izvršni direktor. 18A, kao i njegov prethodnik 20A, također će koristiti PowerVia i RibbonFET tehnologije.

PowerVia je Intelova stražnja mrežna tehnologija za isporuku napajanja gdje su strujni krugovi smješteni iza pločice. RibbonFET je vrh američkog diva čipova u cijeloj tehnologiji.

https://www.intel.com/

 

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Nestašica fotomaski

Nestašica fotomaski nastavlja se unatoč globalnoj ekonomskoj krizi zbog velike potražnje za tom robom kineskih …

Odgovori