4 ožujka, 2024 12:35 am

Industrija streaminga glazbe: poštena plaća za umjetnike i pošteni algoritmi

Parlament je nedavno pozvao na pravila EU-a kako bi se osigurala pravednost i održivost u industriji streaminga glazbe i promicala kulturna raznolikost.

Piše: Darko Brlečić

U rezoluciji usvojenoj s 532 glasa za, 61 protiv i 33 suzdržana, zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju na uklanjanje neravnoteže u raspodjeli prihoda s tržišta streaminga glazbe jer većina stvaratelja i izvođača trenutno prima vrlo niske naknade. Pozivaju na novi pravni okvir EU-a za ovaj sektor, koji trenutno nema pravila EU-a, unatoč tome što su streaming usluge glavni način za dobivanje glazbe.

Pravedna naknada za autore

Trenutačne “pred-digitalne stope tantijema” moraju se revidirati, kažu zastupnici u Europskom parlamentu, koji osuđuju postojanje sustava kao što su takozvani “payola sustavi” u kojima su kreatori prisiljeni prihvatiti niže ili nikakve prihode u zamjenu za povećanu vidljivost.

Vidljivost europskih djela

Zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju EU da poduzme korake kako bi osigurala vidljivost i dostupnost europskih glazbenih djela jer je količina sadržaja na platformama za strujanje glazbe “neodoljiva”. Predlažu “ispitivanje mogućnosti” nametanja konkretnih mjera platformama za strujanje glazbe, poput kvota za europska glazbena djela.

Transparentnost AI alata

Nacrt zakona EU zahtijevao bi od platformi da svoje algoritme i alate za preporuke učine transparentnima kako bi spriječili nepoštene prakse tržišnog natjecanja, kao što je manipulacija brojevima za strujanje, za koje su studije pokazale da izvlače prihode koji duguju kreatorima Zastupnici u Europskom parlamentu predlažu stvaranje oznake za informiranje javnosti o djelima koja je generirala isključivo umjetna inteligencija i pozivaju da se ne smiju koristiti deepfakeovi na platformama za strujanje glazbe koje koriste identitet, glas i sličnost autora i izvođača bez njihova pristanka. Pravila bi također trebala zahtijevati da platforme za strujanje poboljšaju identifikaciju nositelja prava točnim dodjeljivanjem metapodataka kako bi njihova djela bila vidljivija.

Konačno, zastupnici Europskog parlamenta naglašavaju da studije pokazuju da koncentracija prihoda na tržištu streaminga koristi velikim diskografskim kućama i nekolicini popularnih izvođača, dok se manje popularni glazbeni žanrovi i jezici koji se manje govore puštaju rjeđe. Zakonodavstvo EU-a trebalo bi uključivati ​​posebne pokazatelje raznolikosti koji bi omogućili neovisnu procjenu upotrebe i vidljivosti europskih glazbenih djela te raznolikosti njihovih žanrova, jezika i neovisnih autora.

Strategija europske glazbene industrije trebala bi podržati snagu i raznolikost europske glazbene industrije i promicanje manjih igrača. Citat- Izvjestitelj Ibán GARCÍA DEL BLANCO (S&D, Španjolska) rekao je: “Parlament daje glas europskim glazbenim kreatorima koji su u srcu tržišta glazbenog streaminga. Kulturna raznolikost i osiguravanje da kreatori budu priznati i pošteno nagrađeni uvijek su bili naši prioriteti. “Stoga pozivamo na pravila koja osiguravaju transparentnost u algoritmima usluga strujanja i alatima za preporuke te uzimaju u obzir korištenje alata umjetne inteligencije koji europske kreatore stavljaju u središte.”

Pozadina

Digitalne glazbene platforme i usluge dijeljenja glazbe trenutno nude pristup do više od 100 milijuna glazbenih komada, bilo besplatno ili uz relativno nisku mjesečnu pretplatu. Streaming čini 67% prihoda globalne glazbene industrije, s godišnjim prihodom od 22,6 milijardi dolara.

https://www.europarl.europa.eu/

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Magnat Signature Edelsteine

Dvosmjerni bas refleksni dizajn praktičnih zvučnika koristi kupolaste visokotonce od dvoslojne tkanine s ekstra širokim …