28 svibnja, 2022 12:59 pm

HP-ovo prvo OMEN X prijenosno računalo gamerima pruža snagu stolnog računala

Tvrtka HP Inc. predstavila je najsnažnije gaming prijenosno računalo do danas, prijenosno računalo OMEN X by HP. Izrađeno za igrače i sudionike na e-sports turnirima koji traže vrhunske performanse, prijenosno računalo OMEN X ima prijenos topline koji podržava procesore s opcijom povećavanja radnog takta5, tvornički „nabrijan“ grafički procesor i opcije memorije za vrhunske performanse, kao i izniman dizajn.

Profesionalni igrači zahtijevaju optimalne performanse s mogućnostima konfiguracije kao na stolnom računalu za postizanja velike brzine slika u sekundi i brzog odaziva kojima mogu pobijediti konkurenciju. Oni žele uređaj čija mobilnost ne smanjuje performanse. Istraživanjem gamerskih natjecanja na najvišim razinama HP je izradio uređaj koji zadovoljava njihove potrebe i nudi vrhunske komponente, napredna rješenja prijenosa topline, brz i responzivan prikaz, potpuno prilagodljivu mehaničku tipkovnicu i softverske alate koji pomiču granice hardvera prijenosnog računala OMEN X.

Najnoviji AAA naslovi i e-sports turniri zahtijevaju grafiku visokih performansi i sirovu snagu računala. Upravo zbog toga HP je prijenosno računalo OMEN X opremio vrhunskom tehnologijom i mogućnostima prilagodbe, uključujući sljedeće:

 • Softver OMEN Command Center za prilagodbu i pomicanje granica hardvera uz mogućnost „nabrijavanja“ radnog takta procesora5; optimiziranje mrežnog prometa pomoću Network Boostera koji smanjuje vrijeme čekanja u online igrama[i]; te za prilagodbu osvjetljenja sustava za bolje upravljanje tijekom igranja.
 • Intel® procesor 7. generacije s opcijom nadogradnje na Intel® Core™ i7[ii], opcije memorije XMP profila za povećavanje radnog takta memorije5 i testiranih profila DDR4 memorije do 2800 MHz te tvornički „nabrijan“ grafički procesor NVIDIA® GeForce® GTX 1080 – pravi izbor za brzo igranje ili igranje s više igrača u 4K razlučivosti.[iii]
 • Opciju SSD diska RAID 0 za ultrabrzo pokretanje i učitavanje igre te opcije pohrane s PCIe sabirnicom na SSD i HDD diskovima koje omogućuju brz odaziv i pohranu velikog kapaciteta.[iv]
 • Prijenos topline koji omogućuje unapređivanje tvorničkih postavki hardvera[v], uključujući ventilatore visokih performansi koji povećavaju protok zraka i integriranu komoru za ispravanje s četiri cijevi za prijenos topline od 3,5 mm koje omogućuju bolji prijenos topline iz grafičkog procesora i procesora u četiri hladnjaka na stražnjem dijelu.[vi]

Gaming je interaktivno iskustvo. Prijenosno računalo OMEN X optimizirano je za tehnologiju virtualne realnosti u svim konfiguracijama i uključuje značajke koje omogućuju bolje izvođenje igara i ograničavanje vanjskih utjecaja za potpuno interaktivan doživljaj:

 • Mehanička tipkovnica s LED pozadinskim osvjetljenjem tipki (RGB), s pomakom tipki od 2,5 mm za bolji osjećaj i mehaničkim prekidačima koji pružaju neposredni odgovor i udobnost tijekom igranja; LED pozadinsko osvjetljenje tipki (RGB) za prilagođavanje rasporeda tipkovnice; programabilne makrotipke; te funkcija koja omogućuje kombinaciju više tipki odjednom (N-key rollover).
 • Opcija 4K zaslona od 17 inča3 za potpuni doživljaj u visokoj razlučivosti ili opcije zaslona od 120 Hz i razlučivosti od 1080 px za visoke vrijednosti frekvencije osvježavanja i besprijekornu sliku; a sve konfiguracije imaju tehnologiju NVIDIA G-Sync™ za smanjivanje preklapanja slike.
 • Tehnologija DTS Headphone:X® za simulaciju surround zvuka prilikom upotrebe bilo kojih slušalica s mikrofonom7 i vrhunski zvuk audiosustava Bang & Olufsen s dva zvučnika.
 • Tehnologija HP Audio Boost osigurava vrhunske performanse bez pretjeranog opterećivanja zvučnika[vii]
 • Proziran prozorčić za pregled unutrašnjosti prijenosnog računala, kao i prilagodljivo osvjetljenje i aluminijsko kućište za vrhunski izgled i stil koji se može prilagoditi pojedincu.

Kako bi igrači uvijek imali prednost pred konkurencijom, prijenosno računalo OMEN X izrađeno je za nadogradnju – s jednostavnim mogućnostima nadogradnje sustava ili zamjene dijelova:

 • Posebna ploča za pristup HDD i SSD disku te radnoj memoriji koja omogućuje jednostavan pristup svim zamjenjivim komponentama.
 • Velik izbor priključaka koji podržavaju do četiri vanjska zaslona.
 • Spajanje na velik izbor gaming dodataka pomoću: tri priključka USB 3.0 Type-A, dva priključka USB 3.0 Type-A za Thunderbolt™ 3, priključka HDMI 2.0a s podrškom za HDR, priključka Mini DisplayPort™, RJ45 i čitača kartica za više formata medija.
 • Dvostruki jack priključak za zvuk sa zasebnim ulazom za mikrofon i priključci za slušalice (ulaz/izlaz) koji podržavaju najnovije slušalice s mikrofonom ili vanjske zvučnike.

Prijenosno računalo OMEN X bit će dostupno u Republici Hrvatskoj krajem studenog.

OMEN Challenge na sajmu Gamescom 2017

OMEN Challenge vraća se na sajam Gamescom 2017 kako bi testirao vještine profesionalnih igrača kao nikad do sad. Neki od najboljih CS:GO igrača na svijetu još će se jednom suočiti u ekstremnom gaming doživljaju kako bi pomaknuli granice svojih mentalnih i psihičkih vještina u potrazi za veličinom i slavom. Ovaj vrhunski turnir predstavlja izazov za profesionalne igrače na kojem će se testirati njihova okretnost, strategija, timski rad, samokontrola i izdržljivost.

Natjecanje četiri elitna CS:GO tima – Team Dynasty, MouseSports, Flipsid3 Tactics i Penta Sports – trajat će tri dana, a završni izazov će odrediti pobjednika ovogodišnjeg natjecanja OMEN Challenge.

[i] Potreban je pristup internetu (usluga nije uključena).

[ii] Višejezgrena (multi-core) tehnologija osmišljena je za poboljšanje performansi određenih softverskih proizvoda. Od te tehnologije neće nužno imati koristi svi korisnici ni sve softverske aplikacije. Performanse i taktna frekvencija ovise o radnom opterećenju i konfiguracijama hardvera i softvera. Sustav numeriranja tvrtke Intel nije mjerilo boljih performansi.

[iii] Za pregled 4K slika potreban je 4K sadržaj.

[iv] Za SSD diskove, GB = 1 milijarda bajtova, TB = 1 bilijun bajtova. Stvarni kapacitet formatiranja je manji. Do 35 GB tvrdog diska rezervirano je za softver za oporavak sustava.

[v] Izmjena taktne frekvencije i/ili napona može: (i) smanjiti stabilnost sustava i radnog vijeka sustava, procesora i ostalih komponenti sustava; (ii) dovesti do kvara procesora i ostalih komponenti sustava; (iii) smanjiti performanse sustava; (iv) prouzročiti dodatno zagrijavanje ili druga oštećenja; i (v) utjecati na integritet podataka sustava. HP i Intel nisu ispitali niti mogu jamčiti za rad procesora unutar parametara koji nisu unutar njegovih specifikacija. HP i Intel nisu ispitali niti mogu jamčiti za rad ostalih komponenti sustava unutar parametara koji nisu unutar standardnih specifikacija. HP i Intel ne preuzimaju odgovornost da će procesor i ostale komponente sustava, što uključuje njihovu upotrebu s izmijenjenim vrijednostima taktne frekvencije i/ili napona, odgovarati nekoj posebnoj namjeni.

[vi] Komora za isparavanje dodana je u konfiguraciama s opcijom procesora serije Intel K ili grafičkim procesorom NVIDIA® GeForce® GTX 1080. Stvarno rješenje prijenosa topline ovisi o konfiguraciji.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

TikTok počinje deliti zaradu od reklama

Popularna aplikacija za zabavu TikTok osmislila je novi način zarade za autore video sadržaja. Kompanija …