ožujak 30, 2020 9:00 pm

GLAZBENA INDUSTRIJA 3

John Williams At The Movies

Dallas Winds

Piše: Darko Brlečić

 

Moj prvi susret s filmskom glazbom započeo je u ondašnjem kinu Studio, koji je u ranim 70-tim godinama prošlog stoljeća ima više nego raznovrstan filmski repertoar. Od ozbiljnih krimi-drama pa sve do akcijskih filmova, raznih trilogija i lako zabavnih filmova. Za vrijeme svake kino predstave sam uspio dobrano upamtiti scene po trenutnom glazbenom predlošku. Ta muzika je na mene ostavila dubok dojam, produbila dijalog i radnju između glavnih likova.

S vremenom moga odrastanja krenuo je interes za autore filmske glazbe. Ipak filmovi poput Ralja, Ratova Zvijezda,Indiana Jones, ET.,itd..možda ne bi bili tako upamćeni da u njima osim jakih uloga, režiserske palice nije bilo popratne glazbe koja je samo pojačala/produbila scenski moment.  Za sve navedeno zaslužan je američki kompozitor, dirigent, artist. Maestro John Williams. Ljubitelji glazbe koji su vlasnici soundtrackova, dobro znaju o kome se radi.

Da idem sada raditi neku kratku biografiju znamenitog majstora nije potrebno, njegova djela puno govore o njemu. No. ipak malo statistike nije na odmet: tu su partiture za cca 100 filmova, 51-nominacija za nagradu Oscar, kao i 5 osvojenih istih, te 24 GRAMMY nagrade, treba li još…

Ono što posebno veseli je prisustvo njegovih odabranih djela prebačenih na digitalni zapis u obliku CD/SACD izdanja, i to u produkciji Reference Recordingsa, a pod ravnanjem Prof. Keitha Johnsona. Da bi sve to maestralno zvučalo pobrinuli su se članovi orkestra Dallas Winds (Dallas Wind Symphony). U njemu se nalaze glazbeni redom klasičari kojima ništa nije teško izvesti. Tako između ostaloga tu je prisutan solista Christopher Martin, glavna truba Njujorške Filharmonije. Kompletna snimka je odrađena u Dallasu, savezna država Texas, u jednoj možda najvećoj svjetskih koncertnoj dvorani- Simfonijski Centar Morton H.Meyerson.

Na CD/SACD zapisu se nalazi 13-skladbi. Teško je neku posebno izdvojiti, bez obzira da li je riječ o OLYMPIC FANFARE AND THEME ili THE STAR-SPANGLED BANNER. Svaka od njih nosi dio filmske povijesti. Kako je svaka skladba slojevita, tako je i ovaj album slojevit, poput Stout piva koje ima tamnu boju, kombinaciju aroma cikorije, tamne čokolade, kave i suptilne gorčine. Snažno, bogato i nadasve pitko !

JOHN WILLIAMS AT THE MOVIES snimljen na CD/SACD disku s HDCD kodom. To u praksi znači da ljubitelji glazbe koji posjeduju klasičan CD player će bez problema ga odslušati, i oni koji posjeduju CD reproduktor s HDCD dekoderom, a  poseban užitak imat će vlasnici SACD playera, jer on nudi višu kvalitetu reprodukcije kako u stereo formatu tako i u 5.1 formatu.

Ovim uratkom Reference Recordings nastavlja tradiciju iznimnih izvedbi. Kada se malo bolje pogleda katalog, svatko može naći nešto za sebe. Kao dugogodišnji poznavatelj njihova kataloga, te vlasnik nekolicine probranih radova toplo preporučujem ovaj uradak filmske glazbe.

Naslov: JOHN WILLIAMS AT THE MOVIES – DALLAS WINDS

Nakladnik: Reference Recordings

Godina: 2018

Info: https://referencerecordings.com/

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Filmska Industrija 7

THE VIETNAM WAR Autor: Darko Brlečić Dragi čitatelji, ako mislite da ste sve saznali o …