22 listopada, 2021 10:15 pm

FILMSKA INDUSTRIJA 9

THE SPY

Autor: Darko Brlečić

Povijest arapsko-izraelskih odnosa  je duga i veoma zamršena. Neupućenima to izgleda kao slika s crno-bijelim kontrastom, ali u stvarnosti isplivaju razne boje koje dodatno kompliciraju promišljanje. Zapravo da budem precizniji, arapsko-izraelski odnosi su se manifestirali u obliku dužih ili kraćih ratnih sukoba, ili još bolje u obliku latentne opasnosti koja se mogla osjetiti u zraku, a da čovjek nije svjestan gdje i kada .

Izraelska mini serija od 6 nastavaka  The Spy- govori o jednom djelu tih odnosa, preciznije o djelovanju njihova špijuna Eli Cohena u periodu od 1961-1965 na području Beiruta i Syrie. Eli Cohen rođen je 1924. godine u židovskoj obitelji u Egiptu. Zbog pojave antisemitizma obitelj se iselila iz Egipta u Izrael. Mladi Eli Cohen je završio studij elektronike i krenuo se baviti cionističkim aktivnostima. U početku je radio za vojnu obavještajnu službu da bi kasnije pristupio MOSSAD-u.

Nakon edukacije i treninga unutar MOSSAD-a, Cohen je dobio zadatak prvo da se infiltrira unutar sirijske zajednice emigranata koji su funkcionirali u Argentini, da bi zatim kasnije se preselio u Damask (Syria). U intervalu između prelaska iz Argentine u Syriu , Cohen vrlo uspješno se predstavlja kao dobar poduzetnik, stječe nova poznanstva iz viših slojeva društva , a najpoznatije poznanstvo je s budućim liderom Syrie , Amin al-Hafezom. Kako je vrijeme odmicalo tako je Cohen postao respektabilna ličnost koja je osim stjecanja  poznanstava, uspjela prikupiti mnoštvo korisnih podata vezanih uz političke i vojne događaje koji će kasnije omogućiti Izraelu uspješan kratkotrajni rat poznat kao 6-dnevni rat iz 1967 godine. Da bi u svemu tome uspio, Eli Cohen je trebao prvo naučiti arapski govor kakav koriste u Syriji (u Egiptu se sasvim drugačije govori) te promijeniti ime u Kamil Amen Thaabet. Tako se jedino mogao uklopiti u sredinu, odnosno utopiti  unutar arapske populacije.

Izraelskog agenta Eli Cohena odnosno Kamil Amin Thaabeta  je odlično utjelovio Sacha Baron Cohen koji je slavu stekao glavnom ulogom u filmu Borat.  Sacha Baron Cohen ima dosta fizičkih sličnosti s glavnim junakom tako da je i to između ostaloga doprinijelo  uvjerljivosti prezentacije. Njegov pomalo ležeran pristup tom liku ostavlja dojam kao da se radnja sada odvija  a ne  početkom 60-tih godina. Osim odličnog glumca, posebnog ambijentalnog prikaza, dodatnu dinamiku seriji  daje glazbeni predložak autora : Guillaume Roussela (https://www.youtube.com/watch?v=X9e0QwSyr8c)

Za razliku od raznih modernih fancy produkcija, ova serija je pravo osvježenje s realnim pristupom životu.

Naslov: The Spy

Glumci: Sacha Baron Cohen, Hadar Ratzom Rotem, Yael Eitan

Kreator: Gideon Raff

Broj sezona: 1

Broj epizoda: 6

Godina: 2019

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

GLAZBENA INDUSTRIJA 8

ANXANUM Andrea Castelfranato Autor: Darko Brlečić   S vremena na vrijeme mi u ruke dopadne …