19 svibnja, 2024 4:40 pm

Digitalna televizija u kablovskoj mreži-Kerman

Autor: Marina Barić

 

Zvonko Kerman

Digitalna televizija u kablovskoj mreži – Kerman

Kerman je poduzeće koje najčešće vezujemo uz uvoz satelitske i kabelske opreme i vjerujem da nema osobe u Hrvatskoj koja se profesionalno bavi satelitskom i kabelskom tehnikom, a da nije čula za g. Zvonka Kermana. Iako je i područje uvoza vrlo zanimljivo i o njemu bi mogli puno pisati, ovoga puta g. Kerman nam je zanimljiviji kao sugovornik o drugoj, ne manje važnoj temi, a ta je Kerman kabelska digitalna televizija pa smo mu imali prilike postaviti nekoliko pitanja o djelovanju njegovog poduzeća.

  1. Kako je i kada krenula priča vezana oko Kerman kabelske televizije?

Kabelska televizija KERMAN ima svoju dugu priču, a počeci sežu u razdoblje uvođenja prvih kabelskih televizija u tadašnjoj Jugoslaviji, a to je 1984-85 god. Ja sam tada bio mladi projektant, radoznalog i uspjeha željnog duha, te sam se usavršavao za projektanta kabelske televizije kod: KATHREIN-, FUBA-e, WISI-a HIRSCHMANN-a. Moji prvi projekti kabelske televizije bili su projekt KTV u dijelu Maribora, Novog Mesta, a u Hrvatskoj projekt kabelske televizije Čakovec sa okolicom (1987.god). Samostalno se kao poduzetnik bavim zajedničkim antenskim sustavima, hotelskim sustavima. U kabelsku televiziju u Kutini i Zagrebu uključujem se preuzimanjem sustava zbog dugova u koje su upali ili sustava koji su bili pred raspadom zbog nesloge tadašnjih upravljačkih odbora u Zagrebu, koji nisu uspijevali skupljati sredstva za obnovu i renoviranje sustava. 2004. god dobivamo Koncesiju za kabelsku televiziju u Zagrebu i od tada kreće razvoj kabelske televizije KERMAN .

  1. Koliko zaposlenika trenutno broji vaše poduzeće?

Tvrtka KERMAN zapošljava 30-tak djelatnika, od čega 5 inženjera ili VSS sa sjedištem u Nedelišću i dvjema poslovnicama u Zagrebu, jedna za potrebe veleprodaje i maloprodaje antenske i satelitske i opreme za kabelsku televiziju, te druge poslovnice kao sjedište kabelske televizije u Zagrebu. Po potrebi angažiramo kooperante za obimnije poslove, kao što su antenske instalacije po zgradama, poslove vezane uz optiku i slično.

Zvonko Kerman 0

  1. Kada se krenulo u razvoj DVB-C-a i kakve je posljedice taj razvoj imao za hrvatsko gledateljstvo?

Tvrtka KERMAN prva je na ovim prostorima krenula sa sustavom DVB-C, jer je orjentacija tvrtke, da prvenstveno pruža uslugu ponude slike (TV programa) u KTV, za razliku od ostalih operatera, koji se trude nuditi i druge usluge kao telefoniju, internet i video on demand i dr. Napominjem to stoga, što navedeno ulaganje iziskuje velika sredstva koja se prikupljaju od pretplate. To je razlog što je cijena pretplate na KTV KERMAN najpovoljnija u gradu.

  1. Na kojem je području zastupljena Kerman kabelska televizija danas u kojem je broju kućanstava prisutna?

Ljudi koji prate problematiku kabelskih televizija, znaju, da je tvrtka KERMAN zadnja od svih operatera u Zagrebu dobila Koncesiju to jest dozvolu za rad. Drugi favorizirani operateri bili su u povoljnijem položaju te su pokrili sva veće područja Zagreba. Nama su ostali manji sustavi raštrkani širom grada Zagreba. Pošto smo preuzeli sustave u raspadanju, naša je zadaća bila uskladiti sustave sa zahtjevima iz Koncesije i zakonske regulative. Ovo usklađivanje, odnosno obnova još je u tijeku, tako da brojimo tek koju hiljadu korisnika. Sustavi, odnosno zgrade raštrkani su po cijelom Zagrebu, tako da smo prisutni (postoji mogućnost priključka) gotovo u cijelom gradu Zagrebu.

  1. Koliko se ukupno programa nudi u paketima?

Programi u ponudi su zaista raznoliki, a prilagođeni su potrebama korisnika ovisno o njihovoj platežnoj moći. U nekim sustavima, gdje odvajamo priključke na KTV od zajedničkih antenskih sustava, pušteni su osnovni programi, tj. oni programi koji imaju Koncesiju na području grada. Ti programi distribuiraju se kroz zajednički antenski sistem i nisu u sustavu kabelske televizije jer smo dužni jednostavno ljudima omogućiti osnovni paket koji su imali od ranije u sustavu. Službena ponuda programa kabelske televizije je 45 programa u analognom obliku, te  69 TV i 13 radijskih programa u DVB-C distribuciji. Ovdje ne računamo programe koji se ponavljaju iz analognog programa tako da je broj u digitalnom paketu i veći. Smisao i svrha digitalnog paketa je ponuditi kvalitetnu digitalnu sliku na televizorima.

  1. Kako ste zadovoljni poslovanjem u protekloj godini te koji su planovi do kraja 2008.?

Poslovanje je kao i kod ostalih tvrtki u Hrvatskoj preopterećeno obavezama i davanjima , koja su sve veća unatoč deklarativnom izjašnjavanju nadležnih o rasterećivanju gospodarstva i smanjivanju obaveza, a istina je savim suprotna. Radi se o novim i novim obavezama, da samo spomenem uvođenje (čitaj: plaćanje licenci za poduzeća), uvođenje novih doprinosa o zbrinjavanju elektroničkog otpada, da ne spomenem redovna godišnja povećanja naknada ZAMP-u, licenci za programe, komunalne naknade i mnoštvo drugih obaveza i naknada.. Naši su planovi širenje mreže u područjima gdje nema nijednog ponuđača kabelske televizije, jer je dokazano, da je interes za kabelsku na području gdje postoji neki od koncesionara nikakav i jedino se novi priključci mogu napraviti u područjima koja su nepokrivena, a tih je sve manje. Plan je također raditi na obnavljanju postojeće mreže u moderniju s mogućnosti ponude i drugih usluga u kabelskoj jer je to neminivost.

Stanica_Kerman_10

  1. Kompanija B.net je prošle godine kupila dva najveća kabelska operatera Adriatic kabel i DCM te se ove godine sprema kupiti nekolicinu manjih. Mislite li da se radi o stvaranju svojevrsnog monopola ili i vi podržavate poslovne planove B.neta na hrvatskom tržištu?

Nije na meni komentirati, odobravati ili neodobravati poslovne poteze kompanija. Imamo mi svojih planova, koje želimo realizirati. Sve svoje snage i sposobnosti angažirali smo u tom smjeru i namjera nam je proširiti našu ponudu sa novim uslugama, a prije svega ponuditi našim korisnicima kvalitetnu uslugu i zadržati postojeće korisnike. Usvakom slučaju želimo ostati autonomni i neovisni od ostalih. Problem, koji će se pojaviti kod stvaranja velikog operatera kabelske televizije je monopol na ponudi pojedinih programa koje će taj veliki prisvojiti i neće dati manjima pristup tim programima.

  1. Postoji li mogućnost da Kerman kabelska televizija bude kupljena od strane B.neta?

Ovo pitanje je provokativno i danas ništa nije nemoguće. Ako se pomno prati odgovore na sva pitanja može se lako doći do zaključka, da kabelska televizija KERMAN nije stvorena isključivo radi ostvarivanja profita, nego je plod životnog ostvarenja jedne ideje: po najpovoljnijim uvjetima korisnicima ponuditi što više kvalitetnih televizijskih programa. Ako se želi otkupiti nešto, potrebno je platiti otkup životne ideje i cilja, koji onda ima svoju cijenu, koja nije rezultat suhoparnih ekonomskih izračuna. Osim toga kabelska televizija je u sklopu poslovanja tvrtke važni segment iz više razloga: svi raspoloživi kapaciteti zaposleni su u kabelskoj, kad na antenskim sustavima nema posla, KTV služi kao mjesto obuke za nove kadrove, služi za ispitivanje svih mogućih rješenja koja se nude i koje tvrtka KERMAN nakon toga prodaje u zemlji i izvozi u susjedne zemlje. Uostalom ako je sustav vrijedan nekom drugom vrijedan je i meni, tako dugo dok je profitabilan. Mogu slobodno reći da sustav kabelske televizije nije opterećen sa kreditima, hipotekama, da je financijski autonoman i nije pod pritiskom financijskih institucija za stjecanjem profita i kao takav autonomno funkcionira te pruža korisnicima zadovoljstvo i nailazi na podršku, koja nije samo financijske naravi što daje sigurnost za prosperitet i dugovječnost, bez obzira na vjetrometinu na kojoj se nalazi.

  1. Kako vidite razvitak kabelske televizije u Hrvatskom u odnosu na Europu kroz sljedećih 5 godina?

Kabelska televizija će zbog svojih objektivnih prednosti opstati. Treba se obnavljati, nuditi potrebne usluge: DVB-T, DVB-C i druge. Kabelska televizija je sustav povezan vodovima,što je nenadomjestivo zračnim putem iz razloga stabilnosti, kvalitete, autonomnosti, sigurnosti, konformnosti i dr. Svi drugi vidovi distribucije programa uzet će dio od ponude kabelske televizije al će kabelska optati i razvijati se.

  1. Što  mislite gdje bi Kerman kabelska televizija mogla biti pozicionirana u tom periodu?

Pozicioniranje je uvijek povezano sa financijskim sredstvima. Budućnost ovisi o menadžmentu tvrtke. Moja želja je da se ostane autonoman u poslovanju kao i do sada, da se ponudi najkvalitetnije, po povoljnoj cijeni. Uslužnost i maksimalno korektan odnos do korisnika najvažnija je zadaća djelatnika kabelske televizije. Siguran sam da tako dugo dok je kvalitetna ponuda uz povoljnu cijenu, korisnici neće odlaziti drugim operaterima. Svakako je važno spomenuti jednake uvjete svih operatera do licenci za programe, jednake uvjete svih operatera (mislim na MaxTV, Digi TV) prema licencama i Zamp-u, da se ne stvaraju uvjeti privilegiranih. To je u Europi sasvim uobičajeno i naša je sreća da se zakonodavstvo usklađuje i da će trebati vrijediti za sve jednako, da svi poslujemo pod jednakim uvjetima. A ako je tako, nema straha od prosperiteta i daljnjeg razvoja kabelske televizije KERMAN .

Gospodinu Kermanu zahvaljujemo na izdvojenom vremenu, a Kabelskoj televiziji Kerman želimo još mnogo godina uspješnog poslovanja.

Sat- Multimedia naslovnica_17

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Hrvatska proizvodnja antena

Komentari comments