30 svibnja, 2024 6:27 pm

Započela akcija Branka Šubića “Od Vukovara do Petrinje u 5 etapa”

Za start 56 km od Vukovara do Vrpolja po 37° C

Na dan kada portali s vremenskom prognozom upozoravaju kako “ekstremne vrućine mogu biti opasne za aktivnosti na otvorenom”, Branko Šubić je započeo svoju akciju pod nazivom ZA BRANITELJE: OD VUKOVARA DO PETRINJE U 5 ETAPA. U utorak u ranu zoru je krenuo iz Vukovara na 56 km dugačak put do Vrpolja. Ali ne automobilom, već će do mjesta u blizini Đakova – hodati! Ukoliko se sve bude odvijalo po planu, na cesti će provesti 9 i pol sati!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To je tek prva dionica njegove avanture u kojoj će u pet dana prehodati preko 250 km koliko iznosi udaljenost od Vukovara do Petrinje. I to u tjednu u kojemu se najavljuju ekstremne temperature koje će prelaziti 40° C. Ovakav pothvat nije nimalo lagan zalogaj niti za vrhunski pripremljene maratonce, a kamoli za 55-godišnjaka koji se hodanjem na daljinu bavi tek nešto dulje od godinu dana.

– Izazov je velik, ne samo zbog umora koji će se akumulirati u pet uzastopnih hodačkih ultramaratona, već i zbog ekstremnih vrućina koje su najavljene. Termin nisam mogao birati jer je ovo akcija povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, odnosno dolazak u Petrinju je planiran za 5. kolovoza – otkrio je Šubić.

O vrijednosti ove akcija govori podatak da se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, te Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s Tomom Medvedom. No, najveću podršku pružio je gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović koji se već nakon prvog razgovora sa Šubićem oduševio njegovom idejom.

– Osnovni moto ove akcije je “Da se ne zaboravi”, a posvećena je svim braniteljima od kojih su neki žrtvovali svoje živote za obranu Hrvatske. Cilj mi je povezati dva grada koja su bila među najvećim stradalnicima u Domovinskom ratu, ali i naglasiti važnost bavljenja sportom i fizičkim aktivnostima – rekao je Šubić.

Fascinantno zvuči podatak da je od travnja prošle godine od kada bilježi svoje aktivnosti ovaj Petrinjac prehodao 3.670 km, odnosno prosječno je svakog dana prešao 9 km, te pri tome potrošio ukupno 808.000 kalorija!

Šubić je jutros krenuo od poznatog spomenika Križ na ušću Vuke u Dunav, a današnja dionica ga vodi kroz sljedeća mjesta: Bogdanovci, Marinci, Nuštar, Vinkovci, Bošnjaci, Ivankovo, Gorjani, Vođinci, Novi i Stari Mikanovci, Strizivojna te konačno Vrpolje.

Svijeće za poginule branitelje

Po dolasku Šubić je posjetio neke od simbola stradanja Vukovara i njegovih stanovnika iz vremena oružane velikosrpske agresije s početka 1990-ih, a domaćin mu je bio Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara. Najviše ga se dojmio posjet Vukovarskoj bolnici gdje ga je primila voditeljica muzeja Nevenka Soldo, zatim Spomen domu Ovčara, Spomen domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti te Memorijalnom centru Domovinskog rata gdje ga je ugostio ravnatelj Zoran Šangut.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Digitalna televizija u kablovskoj mreži-Kerman

Autor: Marina Barić   Digitalna televizija u kablovskoj mreži – Kerman Kerman je poduzeće koje …