28 listopada, 2021 1:32 am

DIGITALNA KOMPANIJA ZA DIGITALNO DOBA

Novi oblici rada uz fleksibilno radno vrijeme u novim radnim prostorima

Prije dvije godine A1 Hrvatska napravila je svojevrsni zaokret u strategiji poslovanja , pokretanjem sveobuhvatne digitalne transformacije s ciljem digitalizacije korisničkog iskustva. Transformacija kompanije uključivala je i promjenu internih procesa, uvođenje agilnih metoda rada te razvoj novih digitalnih vještina za zaposlenike. Kao sljedeći korak unutar digitalne transformacije , na kampusu A1 Hrvatska , ekskluzivno su predstavljeni novi moderni radni prostori koji prate nove načine rada i očekivanja zaposlenika  u digitalnom dobu , a riječ je o investiciji  od skoro 4 milijuna eura i projektu koji je trajao više od godinu dana. 

Unutar projekta implementirane su brojne društvene zone na svakom katu, neformalna mjesta za rad , a broj soba za sastanke narastao je s 20 na 81- što uključuje fokus sobe za kratke sastanke te šesnaest  kolaboracijskih soba za agilne timove. Također, odjeli koji najčešće surađuju na razvoju proizvoda, usluga ili procesa, od sada i sjede zajedno, a uklanjaju se i hijerarhijske prepreke pa predsjednik uprave  i mendžmament sjede zajedno sa zaposlenicima, bez vlastitih ureda.

Transformacija rada kao nužan preduvjet za digitalnu transformaciju kompanije

Redizajn radnih prostora bio je nužan kako bi i radno okruženje pratilo agilnu organizaciju rada i nove procese uvedene još 2016 godine. Projekt je inspiriran tzv. Activity based working modelom kojeg koriste svjetske poznate digitalne kompanije poput Googlea i Microsofta. a koji zaposlenicima omogućuje da unutar kampusa rade gdje i kada žele uz korištenje najmodernijih tehnologija. Organizacija rada i procesa u A1 Hrvatska danas je usmjerena na brzo reagiranje na zahtjeve korisnika i promjene na tržištu, na agilnost i inovativnost te odmak od hijerarhijskih struktura i silosa tipičnih za tradicionalne velike kompanije.

 

“Način na koji danas posluju uspješne kompanije i uspješni zaposlenici uvelike se razlikuje od načina od prije deset godina. Ono što smo naučili do sada jest da kako bi se istinska transformacija u digitalnu kompaniju mogla provesti, potrebno je preispitati naslijeđene prakse i tradicionalne modele rada te ih odbaciti kada one stoje na putu promjenama . Kampus kompanije je posebno dizajniran tako da bude zabavan i suvremen, a da istovremeno potiče kontinuirano učenje i razvoj te izgrađuje kulturu suradnje i inovacija. Zaposlenici kompanije na raspolaganju imaju poticajne radne prostore , koji uključuju fun zone , brojna mjesta za odmor i rad u neformalnom okruženju, kolaboracijske i inovacijske prostore , te vrtić za djecu ,wellnes,bazen,saunu,fitness,restoran i kafiće.” rekao je ovom prilikom Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju A1 Hrvatska.      

Razvoj digitalnih vještina za digitalno doba

Osim uvođenja agilnih metodologija u svakodnevno poslovanje , kompanija ulaže više od 3 milijuna kuna godišnje na edukaciju zaposlenika kako bi njihove vještine pratile brze promjene na tržištu. Prvi multidisciplinarni timovi u A1 započeli su s radom još prije dvije godine, a od tada je skoro 300 zaposlenika educirano za rad u agileu. Kako bi zaposlenici što prije usvojili nove napredne vještine potrebne za rad u digitalnom dobu, pokrenuta je i Digitalna akademija. U 9600 sati treninga ,više od 500 zaposlenika ,učilo je o različitim metodologijama kao što su Design Thinking, UX Design, Product Owner, Agile &Scrum, Lean Six Sigma Green Belt, Big Data i slično, koju primjenjuju u daljnjem poslovanju.

 

Fleksibilni oblici rada za veće zadovoljstvo zaposlenika

Uz redizajn radnih prostora uvode se i fleksibilni oblici rada, konkretno riječ je o projektu “Flexerica” koji za zaposlenike A1 Hrvatska kreće u prosincu, a koji uključuje fleksibilno radno vrijeme i fleksibilno mjesto rada. Tako će zaposlenici A1 Hrvatska imati mogućnost rada od kuće ili nekog drugog mjesta te će moći prilagoditi svoje radno vrijeme , u smislu fleksibilnosti dolaska i odlaska s posla. U tom smislu , kompanija A1 Hrvatska odlučila se na organizacijsku evoluciju, dajući prednost integraciji poslovnog i privatnog života te zadovoljstvu zaposlenika.

“Digitalne tehnologije značajno su promijenile način na koji radimo i doživljavamo rad. Fizički radni prostor i radno vrijeme, ubrzano se napuštaju u digitalnoj eri. Od tvrtki se očekuje efikasnost , fleksibilnost i novi pristup poslu. Te trendove pratimo i mi, te smo se odlučili za fleksibilne oblike rada kako bi zaposlenicima omogućili bolji balans između privatnog i poslovnog života, a što će u konačnici bolje utjecati na njihovu produktivnost,” rekao je  Ivan Bartulović , glavni direktor za ljudske resurse i korporativne  komunikacije A1 Hrvatska

Na  press konferenciji glavni domaćini bili su:

– Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja A1 Hrvatska

– Ivan Bartulović, glavni direktor za ljudske resurse i korporativne komunikacije A1 Hrvatska

– Martina Rizman Matić, direktorica Korporativnih komunikacija A1 Hrvatska

 

Također, na demonstraciji daily sastanka i koristeći Kanban ploču, u jednoj od kolaboracijskih soba za agilne timove, detaljno o projektima unutar digitalne transformacije govorili su voditeljica programa digitalne transformacije Ivana Mandušić Hrupački, rukovoditeljica razvoja zaposlenika Katja Matić, rukovoditeljica strategije kompenzacija i benefita Marina Morić te rukovoditelj upravljanja poslovnim prostorima i voznim parkom Vicko Guina.

 

 

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Xiaomi prvi po prodaji telefona u Evropi

Istraživanje koje je sprovela kompanija Strategy Analytics,polazuje da je kineska kompanija Xiaomi preuzela  lidersku poziciju …