22 listopada, 2021 10:12 pm

DENON 110 GODINA POSTOJANJA

Piše: Darko Brlečić

Potiho ispod radara je prošla vijest da Japanska kompanija Denon obilježava 110 godina uspješnog postojanja. U odnosu na period od prije deset godina kada su novosti iz audio/video svijeta frcale na sve strane, današnje objave su sve skromnije i manje upadljivije, kao da je nekakav strah  od neizvjesnosti prisutan kod proizvođača. Uglavnom, Denon je za ovu obljetnicu pripremio  četiri zanimljiva proizvoda. Pa krenimo redom od stereo komponenti !

PMA-A110 integrirano pojačalo

Stereo integrirano pojačalo je uobičajeni odabir za ljubitelje stereo zvuka. Smatram da Denonova pojačala mogu ponuditi krajnjem korisniku pregršt glazbenih užitaka, a još k tome modeli koji dolaze kao jubilarci povodom velike obljetnice od 110 godina uspješnog postojanja je više nego jak adut kod odabira. PMA-A110 u svom tamnom metalnom kućištu krije fizički odvojenu analognu i digitalnu sekciju, dva masivna napajanja, filtraciju, rashladni sustav za bolji rad. Digitalna sekcija podržava pet ulaznih priključaka s rezolucijom 24bit/192kHz, 32bit/384kHz i DSD 11.2 . D7A pretvornik je sazdan na bazi  Burr Brown sklopovlja -4x PCM1795 . Deklarirana snaga od 80 watta pri impedanciji od 8ohma odnosno 160 watta pri impedanciji od 4ohma bit će dostatna za iole kvalitetnije uživanje u kultiviranju glazbom. Vizualni dizajn ima mali otklon u vidu omanjeg zaslona koji se nalazi uz potenciometar glasnoće.

DCD-A110 SACD player

Izvor zvuka je jednako krucijalan za stereo sustav, ništa manje važnije od pojačala.  DDCD-A110 SACD reproduktor iz obljetničke serije nudi značajna unaprjeđenja u odnosu na svoje prethodnike. Kao dio novih promjena  je neimplementacija operacionih pojačala kod digitalnog sklopovlja ,nego spoj Ultra AL32 sklopa sa zasebnim diskretnim filterima za dobivanje visoko vjerne reprodukcije. Vlastiti transportni mehanizam (Supress Vibration Hybrid Mechanism) u kombinaciji s Quad DAC konfiguracijom nudi besprijekorne performance. Osim toga ovaj player omogućava reprodukciju visoke razlučivosti 24bit/192kHz, te DSD datoteke.

DL-A110 Phono zvučnica

Denon gramofonske zvučnice datiraju još od davne 1962 godine kada je model DL-103 rađen za korištenje u studijskim radio programima i za kućne analogne aplikacije. Od tada je prošlo dosta vremena, također i podosta inovacija na tom polju. Model DL-A110 Anniversary je MC zvučnica napravljena kao nasljednim legendarnog modela DL-103. Masa zvučnice iznosi samo 6 grama, te ona dolazi u paketu s bayonet konektorom koji se koristi kod SME gramofonskih ručki. Ovaj model je izrađen u tvornici u Shirakawi (Japan).

AVC-A110 AV pojačalo

Na kraju ove obljetničke priče stiže moćno AV pojačalo pod oznakom AVC-A110.  Obljetnički model je  13.2 kanalno pojačalo s podrškom za 8K. Novi surround uređaj je dizajniran s potrebom za najuvjerljivije filmsko iskustvo. Ugrađeni AL32 sklop za procesiranje višekanalnog zvuka jednostavno odskače od konkurencije, tu je  osam HDMI ulaznih priključaka koji podržavaju Ultra HD, HDCP 2.3, Dolby Vision i HDR10 . HEOS multiroom povezivost je uključena.   Bluetooth, Wi-Fi and Apple AirPlay 2 omogućuju bežični glazbeni striming.

Kalibracija ovog modela vrši se preko oprobanog Audyssey  MultiEQ XT optimizatora za korekciju sobne akustike. Snaga od 150 watta po kanalu će zasigurno svakog ljubitelja filma i glazbe zadovoljiti. Formati poput Dolby Atmos, DTS: X, DTS: X Pro, Imax Enhanced, Auro 3D su podržani.

https://www.denon.com/

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

HIDIZS S9 PRO

  Pametni telefon ste spojili na slušalice, ali zvuk nije nešto ? Za takve situacije …