15 lipnja, 2024 10:47 pm

Canon predstavlja videokamere XA35 i XA30

Canon XA35

Canon predstavlja dva nova dodatka svojoj seriji kamera X – modele XA35 i XA30 namijenjene snimanju „iz ruke“. Osmišljene podjednako za entuzijaste i profesionalne korisnike, ove visokokompaktne i lagane kamere opremljene su novorazvijenim HD CMOS Pro senzorom koji pruža veću osjetljivost i poboljšane performanse pri slabijem osvjetljenju. Oba modela dolaze s novim postavkama Wide Dynamic Range (DR) i Highlight Priority koje ih čine prikladnima za snimanje raznovrsnih materijala – od vijesti i dokumentaraca preko vjenčanja do korporativnih filmova.

Prvorazredna kvaliteta slike i performanse obrade videa

Oslanjajući se na Canonovu tradiciju u optičkoj stručnosti i napredne tehnologije, novodizajnirani HD CMOS Pro senzor vrste 1/2,84 i razlučivosti 2,91 megapiksela nudi poboljšanu osjetljivost i bolji omjer signala i šuma, što rezultira jasnom i čistom slikom, čak i pri slabom osvjetljenju. Situacije u kojima trebate snimati pri slabom osvjetljenju dodatno su poboljšane unaprijeđenim infracrvenim performansama savršenim za korisnike koji bilježe noćne snimke divljih životinja ili noćne scene u dokumentarnim filmovima.

Širokokutni objektiv sa zumom 20x nudi žarišni raspon od 26,8–576 mm (ekvivalent 35-milimetarskom filmu) i koristi Canovon inteligentni sustav za optičku stabilizaciju slike (Optical Image Stabilization System) s pet osi i značajkom Dynamic IS. Objektiv je opremljen kružnom blendom s osam listića za bolji efekt „bokeha“.

XA35 i XA30 dolaze s dva nova načina snimanja – Wide DR i Highlight Priority. U načinu Wide DR kamere mogu postići 600-postotni dinamični raspon, što rezultira svijetlim slikama visokog kontrasta koje zadržavaju detalje u osvijetljenim područjima i područjima u sjeni, bez potrebe za obradom u postprodukciji. Korištenjem načina Highlight Priority korisnici mogu zabilježiti snimke prirodnijih tonova i življih boja, osobito u područjima visoke svjetline[i], što je savršeno za scene s vedrim nebom i reflektirajućim površinama.

Oba modela dolaze s brzim i sporim načinom snimanja, podržavaju različite scenarije snimanja i intervalne mogućnosti do najvećeg ubrzanja 1200x.

Diskretne i prenosive, savršene za snimanje u pokretu

Canon XA30Kompaktne i lagane, videokamere XA35 i XA30 savršene su za snimanje vijesti i novinare koji često trebaju diskretno zabilježiti snimku dok su u pokretu, ali pri tome ne žele žrtvovati kvalitetu. Kamere su iznimno jednostavne za korištenje i dolaze s velikim brojem automatiziranih funkcija, što ih čini idealnima za korporativna i obrazovna okruženja.

XA35 i XA30 nude isti popularni ergonomski dizajn kao i njihovi prethodnici XA25 i XA20. Uklonjiva ručka s profesionalnim XLR zvučnim terminalom koja se lako montira i uklanja pruža korisnicima najveću moguću fleksibilnost.

Integracija i povezivanje

Model XA35 opremljen je HD/SD-SDI terminalom i moguće ga je integrirati s postojećom opremom za daljnji prijenos ili emitiranje te uključuje ugrađene zvučne i vremenske signale. Korisnicima nudi mogućnost izvoza nekomprimiranog digitalnog videozapisa u stvarnom vremenu i savršen je kompaktni model za TV prijenose uživo i snimanje vijesti budući da omogućuje korisnicima da dopune snimke ostalih televizijskih kamera koje se koriste.

Obje kamere podržavaju i visokokvalitetne formate AVCHD (do 28 Mbps) i MP4 (do 35M bps) te dolaze s utorima za dvije SD kartice, omogućujući tako opciju trenutne izrade sigurnosne kopije videozapisa kroz mogućnost istovremenog snimanja ili pak opciju uzastopnog snimanja na dvije ili više kartica na dugim događajima, idealnu za snimatelje vjenčanja.

Kamere XA35 i XA30 dolaze s dvofrekvencijskom Wi-Fi vezom koja omogućuje udaljeno kontroliranje, bežični prijenos datoteka i prikaz u internetskom pregledniku – sve putem pametnog telefona, tableta ili računala. Oba modela kompatibilna su s Canonovim GPS prijamnikom GP-E2, što znači da se GPS koordinate mogu zabilježiti u metapodacima videozapisa. Ova značajka omogućuje precizno bilježenje lokacije snimke, što je savršeno za novinare, ali i za rješavanje potencijalnih pravnih pitanja.

[i] Možda će biti potrebno povećati svjetlinu na zaslonu

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Epson predstavlja nove projektore za kućno kino s 4K podrškom

  Tri nova video projektora za kućno kino donose funkciju 4K poboljšanja, HDR te podršku …