13 kolovoza, 2022 11:12 pm

Budućnost digitalne televizije u Hrvatskoj

Broadband TV News

Budućnost digitalne televizije u Hrvatskoj

U zagrebačkom hotelu Westin održana je danas 10.studenog u organizaciji Telenora i Broadband TV Newsa panel diskusija na temu: ‘Budućnost digitalne televizije u Hrvatskoj’
Nakon kratkih prezentacija sudionika, koji su predstavili svoje usluge i prikazali svoju viziju budućnosti DTV-a u regiji, održana je kratka panel diskusija na temu ‘Budućnost digitalne televizije u Hrvatskoj’. Tijekom živahne diskusije pričalo se o budućnosti satelitske televizije, koja je u Hrvatskoj prema većini sugovornika sekundarna ili komplementarna drugim uslugama, no još je uvijek živa, pogotovo na nekim drugim tržištima u regiji.

Hrvatska je zabilježila zadivljujući napredak u primjeni digitalne televizije, prelaskom na DVB-T tijekom 2010. godine, a hrvatsko IPTV tržište je jedno od najdinamičnijih i najvećih u središnjoj i istočnoj Europi s liderom HT-om dok je vodeći kabelski operater B.net. Važnu ulogu na hrvatskom digitalnom tržištu drže i dva nacionalna TV operatera Nova TV i RTL Televizija.

Broadband TV News 5 Broadband TV News 4 Broadband TV News 3 Broadband TV News 2 Broadband TV News 1

Pričalo se i o internetskim streaming servisima koji su popularni u SAD-u i nekim europskim zemljama, kao što je Netflix. Direktor B.neta Adrian Ježina smatra da će proći još nekoliko godina prije nego što se takvi servisi pojave kod nas. Nikola Francetić iz HT-a smatra da lokalni igrači imaju prednost jer velike strane kompanije još nisu zainteresirane za naše malo tržište.

Broadband TV News Bnet Adrian Ježina Broadband TV News hakom

Što se pak tiče konsolidacije tržišta, prisutni se slažu da manji, lokalni igrači neće moći samostalno nastupati na tržištu. ‘Tržište je već prilično konsolidirano’, tvrdi Francetić, ‘no ta će se konsolidacija u budućnosti još i povećati’. HAKOM je po tom pitanju ostao neutralan; zamjenik direktora HAKOM-a Željko Tabaković rekao je da ta agencija stalno analizira situaciju na našem tržištu te je uspoređuje s drugim razvijenim tržištima i prema rezultatima svoje analize odlučuje hoće li poduzeti kakve regulatorne korake.

Broadband TV News 6 Broadband TV News telenor

U diskusiji su sudjelovali šef CEE-a za Telenor Leiv Svenning, urednik Broadband TV Newsa Chris Dziadul, direktor B.neta Adrian Ježina, operativni direktor Sektora za razvoj i upravljanje sadržaja u HT-u Nikola Francetić, zamjenik direktora HAKOM-a Željko Tabaković te regionalni direktor NDS-a za centralnu i istočnu Europu Jeremy Maddocks.

Broadband TV News 2

Leiv Svenning, CEE, Telenor Satellite Broadcasting
Chris Dziadul, izvršni urednik i glavni istočno europski analitičar Broadband TV Newsa
Adrian Ježina, CEO, B.net Hrvatska
Nikola Francetic, operativni direktor, Razvoj sadržaja Hrvatskog Telekoma
Željko Tabaković, zamjenik direktora, HAKOM
Jeremy Maddocks, regionalni direktor za Rusiju, CIS, središnju i istočnu Europu, NDS

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Produžen Early Bird za 15. Advanced Technology Dayse

Early bird prijave za konferenciju koja će se održati 4. i 5. prosinca u zagrebačkom …