17 lipnja, 2024 4:31 pm

Bez smetnje na hrvatskim TV kanalima u Istri i Dalmaciji?

hakom

HAKOM: Bude li se Italija držala sporazuma, smetnje na hrvatskim TV kanalima znatno će se smanjiti u travnju 2016.

Talijansko Ministarstvo gospodarskog razvitka pozvalo je nakladnike da dobrovoljno napuste radiotelevizijske frekvencije koje stvaraju smetnje, među ostalim, i hrvatskim nakladnicima, a za tu svrhu osiguralo je 50.826.000 eura. Očekuje se kako će proces oslobađanja frekvencija trajati oko pet mjeseci.  

  Ministarstvo gospodarskog razvitka Talijanske Republike (MISE), nakon nekoliko odgoda, napokon je donijelo uredbu kojom je pokrenut javni poziv talijanskim nakladnicima televizijskog sadržaja da se u razdoblju od 2. studenog do 1. prosinca 2015. uključe u postupak dobrovoljnog napuštanja radiotelevizijskih frekvencija koje uzrokuju ometanje TV signala susjednih država.(www.sat-multimedia.com) Za provođenje navedene odluke resorno talijansko ministarstvo je osiguralo sredstva u iznosu od 50.826.000 eura, kao i zamjenske frekvencijske kanale za nakladnike koji žele nastaviti s emitiranjem.
Ova uredba rezultat je dugotrajnih nastojanja Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) da u okviru međunarodnih institucija otkloni problem talijanskih smetnji koje se već čitav niz godina javljaju na hrvatskim televizijskim i radijskim kanalima. U okviru Radijskog regulacijskog odbora (RRB-a) pri Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji HAKOM je pokrenuo mehanizam rješavanja sporova oko smetnji, a pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji, HAKOM je pokrenuo inicijativu i aktivno se uključio u rješavanje problema smetnji između Italije i susjednih država putem Radne grupe o prekograničnoj koordinaciji pri savjetodavnoj Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije.  Rezultat aktivnosti RH i stručnjaka HAKOM-a u međunarodnim aktivnostima su i tri uredbe sa zakonskom snagom koje je donijela  Italija. Uredbama je izmijenjen plan TV frekvencija kojim se izuzimaju frekvencije koje smetaju susjednim zemljama, osnovan je kompenzacijski fond i osigurana su sredstva za gašenje ometajućih odašiljača u iznosu 50.826.000 eura, te je propisan postupak prilikom gašenja.
Spomenuta uredba koju je donijelo MISE odnosi se na postupak i rok prijave za dodjelu kompenzacijskih sredstava, temeljem uredbe broj 129, objavljene 6. lipnja ove godine, a koja se odnosi na gašenje odašiljača lokalnih i regionalnih TV mreža koje izazivaju smetnje u Hrvatskoj i drugim susjednim državama. Prema vremenskom planu, proces oslobađanja frekvencija trebao bi trajati oko pet mjeseci. Unutar tog razdoblja mjesec dana će trajati zaprimanje zahtjeva nakladnika, nakon čega je potrebno 15 do 30 dana za analizu i objavu rezultata prijava za kompenzacijske naknade s rokovima gašenja koju obavlja MISE, te se predviđa kako će biti potrebno još oko tri mjeseca za isključenje odašiljača za koje je predviđena naknada.
Ukoliko se talijanska strana bude držala rokova koji su dogovoreni na sastancima radne skupine za prekograničnu koordinaciju, može se očekivati kako će se istokanalne smetnje u TV pojasu znatno smanjiti u travnju 2016. Cijeli ovaj proces rezultat je suradnje hrvatskih institucija i nakladnika te sustavnih aktivnosti HAKOM-a koje su poduzimane po ovom pitanju tijekom posljednjih godina pri međunarodnim institucijama. Po pitanju problematike talijanskih smetnji HAKOM je neprekidno surađivao s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, Agencijom za elektroničke medije, Odašiljačima i vezama d.o.o. i oštećenim hrvatskim nakladnicima.
Izvor: HAKOM

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Terra TA-126 antensko pojačalo

Andrija Jovićević odličnih karakteristika Terra Electronic tvrtka konstantno izbacuje na tržište odlične proizvode. Ovom prilikom …