23 lipnja, 2024 7:35 am

[Recenzija]: Sony Xperia M4 Aqua

Autor: Nino Krstačić

naslovna_m4

Pročitajte / Najava Sony Xperia M4 Aqua, recenzije (LINK)…. /

Nakon nekoliko dana druženja pokušati ćemo vam dočarati sve dobre i loše strane Sony Xperia M4 Aqua pametnog telefona. Kao što smo i u najavi same recenzije kazali, Sony Xperia M4 Aqua nas je iznenadio po tome što se radi o pametnom telefonu srednjeg cjenovnog razreda koji dolazi s IP68 certifikatom. Što bi značilo kako je isti otporan na udarce, prašinu te zaron u vodu do dubine od 1,5m pri vremenskom intervalu od 30min.

U ovih nekoliko dana druženja s Sony Xperia M4 Aqua pametnim telefonom, uvidjeli smo kako se radi o uređaju sasvim zadovoljavajućih značajki, no oni koji žele izvući neke više stepenice iz uređaja, odnosno koji uređaj žele postaviti pri zahtjevnije radnje, na žalost će ostati razočarani. Ovu rečenicu pokušati ćemo detaljnije pojasniti i kroz daljnje recenziranje Sony Xperia M4 Aqua pametnog telefona.

Specifikacije:

 • Najavljen: Ožujak, 2015
 • Predstavljen: Lipanj, 2015
 • Dimenzije: 145.5×72.6×7.3mm
 • Težina: 136g
 • SIM: Nano SIM
 • Zaslon: IPS LCD, 5“, 720X1280px, 294ppi
 • Operativni sustav: Android 5.1.1 Lollipop
 • Chipset: Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615
 • Procesor: Cortex-A53 (četiri jezgre) 1.5GHz, Cortex-A53 (četiri jezgre) 1.0GHz
 • Grafički procesor: Adreno 405
 • Interna memorija: 8GB
 • Radna memorija: 2GB
 • Eksterna memorija: Da (do 128GB)
 • Primarna kamera: 13MP, 4128x3096px, Autofokus, HDR, 1080p@30fps
 • Sekundarna kamera: 5MP, 720p
 • Povezivanje: 2G, 3G, 4G (LTE), NFC, Bluetooth, WiFi

Zaslon:

Uvijek kada dobijemo pametni telefon na testiranje, prvo što autor ovih redaka pogleda odnosno obrati najviše pozornosti jest zaslon. U slučaju Sony Xperia M4 Aqua pametnog telefona, riječ je o IPS LCD 5“ zaslonu koji donosi 720x1280p (HD) načinom prikaza, odnosno isti pruža gustoću piksela po inču od 294ppi.

Pripadajući zaslon svrstava se u srednji cjenovni razred, odnosno svojim značajkama i mogućnostima zadovoljiti će svakog osrednjeg korisnika. Korištenje pametnim telefonom tj, odabirom funkcija biti će posve prihvatljivo.

Već bi omanje probleme mogli imati oni s većim prstima. Sam zaslon zauzima negdje oko 65% prednje strane pametnog telefona, što je za srednji cjenovni razred, čiji je Sony Xperia M4 Aqua sasvim i prihvatljivo.

Dizajn, detalji, izrada:

Kada prvi puta u ruke primite Sony Xperia M4 Aqua pametni telefon, prvo što će te osjetiti (te će vas to svakako i obradovati) jest njegova izuzetna lakoća. Riječ je težini od 136g, a uzmemo li to u obzir odnosno pridružimo li to s dimenzijama od 145.5×72.6×7.3mm, Sony Xperia M4 Aqua odiše krajnjom lakoćom tržanja u ruci. A to je ono što je najbitnije, jer se korisnik neće umoriti odnosno neće osjetiti težinu uređaja kada se isti duže vrijeme kontinuirano i koristi. Sam uređaj napravljen je pri unibody načinu izrade od jako dobre plastike, rekli bi smo.

Prednjom stranom osim navedenog zaslona dominiraju i dva proreza gdje će te odmah na prvu reći kako se radi o Stereo zvučnicima, no to u suštini i nije tako. Gornji prorez donosi zvučnik razgovora, dok donji donosi mikrofon pametnog telefona. S gornje strane odnosno iznad zaslona u sredini nalazimo Sony logo a lijevo od njega jest pozicioniran indikator ambijentalnog osvjetljenja kao i LED notifikacijska lampica.

S desne strane jasno je vidljiva 5MP sekundarna kamera. Bokovi uređaja napravljeni su u imitaciji aluminija, no ipak se isto tako radi o dobro osmišljenoj i dizajniranoj plastici sive boje. Gornji brid sadržava 3,5mm utor za slušalice kao i sekundarni mikrofon. Ostali prostor posve je slobodan, odnosno nije iskorišten. Lijevi brid donosi utor za sinkronizaciju i punjenje kao i odmah do njega dobro zaštićen utor za umetanje microSD kartice. Kazali smo kako je Sony Xperia M4 Aqua otporna na vodu pa stoga ista posjeduje posebne britvice isto kao i modeli Sony Xperia Z serije pametnih telefona. Spuštajući se pri donjeg bridu nalazimo drugu rupicu mikrofona te s krajnje desne strane pripadajući zvučnik. Za kraj kažimo i to kako desni brid donosi najviše tipki, pri vrhu nalazimo isto tako dobro zaštićen utor Nano SIM kartice, dok na sredini pronalazimo power tipku.

Odmah do nje dolazimo do volume up/ volume down tipki koje isto tako mogu poslužiti za zumiranje fotoaparata prilikom fotografiranja ili pak snimanja video zapisa. Pri dnu desnog briga smjestila se fizička tipka kamere, što će svakako poslužiti kada se želi fotografirati pokoji detalj pod vodom.

Stražnjom stranom dominira Sony logo, koji se pozicionirao točno na sredinu. Ispod njega odnosno pri dnu nailazimo na Xperia logo, dok s gornje njegove strane pozicionirana stoji oznaka za NFC mogućnost povezivanja. Lijeva strana stražnjeg poklopca ostala je rezervirana za primarnu kameru te odmah ispod nje i pripadajuću LED bljeskalicu.

Kamera:

U ovom segmentu nemamo što previše pisati, riječ je o standardnom tj, ustaljenom sučelju kamere pri Sony Xperia modelima pametnih telefona, samo što se svaki razlikuje po broju značajki koji sa sobom i povlači. Tako Sony Xperia M4 Aqua donosi fotografiranje i snimanje video zapisa primarnom kamerom pri 13MP, odnosno snimanje od 1080p (Full-HD). Dok je sekundarna kamera limitirana na 5MP odnosno na video zapise pri kvaliteti od 720p (HD).

Od nekih ostalih značajki kamere na Sony Xperia M4 Aqua pametnom telefonu izdvojim HDR način fotografiranja kao i mnoštvo dodatnih parametara koje korisnik može odabrati. Dodatni efekti, kreativni efekti, panorama, retuširanje portreta, samo su neke od značajka koje su dane na raspolaganje korisniku. Stoga je u pogledu kamere i mogućnosti, potonji pametni telefon vrlo kvalitetno opremljen.

Softver i Benchmark:

Sony i u svojem Xperia M4 Aqua njeguje krajnje minimalističko sučelje, odnosno krajnje minimalne dorade. Slobodni smo reći kako smo navedeno sučelje već imali prilike vidjeti pri novijim odnosno snažnijim modelima Sony Xperia obitelji, stoga ovdje ne želimo polagati neke velike i bez potrebne rečenice. Uobičajene aplikacije za Sony Xperia pametne telefone nalaze se i u Sony Xperia M4 Aqua modelu. Aplikacije poput „Skica“ ili pak „TrackID“ sasvim će vam sigurno dobro poslužiti u koliko želite izgubiti višak slobodnog vremena.

Dok će „AVG Protection“ ili pak „Office Suite“ svojim značajkama i mogućnostima u datom trenutku u potpunosti opravdati svoje postojanje na Sony Xperia M4 Aqua modelu. Što se tiče Android mobilne platforme, u trenutku kada je Sony Xperia M4 Aqua dospijela u naše ruke, na njoj se nalazio Android 5.1.1 Lollipop. No Sony je kazao kako će iduće godine učiniti dostupnu nadogradnju koja će značajke ovog modela podići na razinu Androida 6.0 Marshmallow.

Što se tiče Benchmark testa isti smo proveli pomoću aplikacije AnTuTu (LINK). Sony Xperia M4 Aqua pametni telefon, ondje je rezultirao bodovima od 34876, što ga postavlja na sredinu AnTuTu ljestvice, odmah iza Samsung Galaxy Note 4 phableta.

 

Ustupio na test:
Sony Hrvatska

Zaključak

Sony Xperia M4 Aqua pametni telefon stvoren je za one koji od pametnog telefona ne žele super moćni „stroj“, no ne žele niti imati neko „obično“ sredstvo komunikacije. Svojim dimenzijama i težinom svrstava se u pravog malog moćnika, no ipak do neke granice. Same igrice ići će fluidno, no ako pokušate zaigrati nešto zahtjevnije poput NFS naslova ili Real Racing 3 utrke, vidjet će te ipak dozu zastajkivanja prilikom reprodukcije iste. Što se tiče rada pametnog telefona ono je sve pristojno ali ako se odlučite za izvršavanje više radnji odjednom, tu će te ipak poželjeti imati koji GB radne memorije više od 1GB. S cijenom od 2.100,00 kn, sukladan je omjer uloženog i dobivenog.

User Rating: 4.35 ( 3 votes)

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …