29 svibnja, 2024 11:41 pm

Android Wear 2.0 – potpuno drugačiji osjećaj „pametnog sata“

Autor: Nino Krstačić

e-mail: nino.krstacic@sat-multimedia.com

aa3

Android Wear platformu imali smo prilike isprobati s Huawei Watch pametni satom. Sada sve je jasnije kako je Google I/O, aktualna Developer konferencija, donijela koji novitet kada se radi o Android Wear platformi za pametne satove. Značajke koje dolaze s Androidom Wear 2.0 jesu podijeljene u tri grupe:

  • Korisničko sučelje
  • Poruke
  • Korištenje

Prvo želimo započeti s navođenjem dostupnosti odnosno mogućnosti korištenja pregleda obavijesti iz bilo koje aplikacije, što do sada nije bilo moguće. Naravno ova značajka pruža korisniku pred pregled iz različitih aplikacija, no ista ima i „ograničenje“ u pogledu prikazivanja samo pojedinih informacije ali ne i cijele dolaze obavijesti aplikacije. Na neki način vezano uz čitanje tj, pregled obavijesti donosimo i mogućnost pisanja poruka, odnosno „handwriting“ značajke. Iz samog naziva jasno vam je kako isti pruža mogućnost „crtanja“ slova po zaslonu pametnog sata, odnosno isto onako kako je to moguće i na pojedinim modelima pametnih telefona.

Ovaj način odgovaranja na poruke više nego dobar je kada recimo želite odgovoriti ukratko na poruku, što će dobro doći kada se korisnik pronađe u gužvi a na poruku želi ukratko odgovoriti. Treća značajka vezuje se uz Google Fit. Odnosno on će pri Androidu Wear 2.0 biti u mogućnosti automatski pokrenuti aplikaciju za recimo trčanje poput „Strava“, kada korisnik krene u trčanje. Naravno ovu značajku treba definirati prije u postavkama. Isto tako Android Wear 2.0 pri nadogradnji donosi i mogućnost dijeljenja rezultata postignutih s Google Fit s ostalim Google tj, Android Wear aplikacijama (ako korisnik to želi). I kao posljednja „Sposobnost“ donosimo nešto vezano uz reprodukciju glazbe na pametnim satovima.

Do sada smo znali kako Android Wear može reproducirati glazbu uz pomoć pametnog telefona (povezivanje je bilo potrebno), no sada Android Wear 2.0 donosi mogućnost reprodukciju glazbe i ako pametni telefon nije u blizini, ista nas poprilično raduje. Kao što i sami znate Google I/O, Developerska je konferencija, stoga i Android Wear 2.0 za sada ostaje pri Developerskog inačici. Proizvođači pametnih satova u narednim će danima/tjednima navesti kada te koji će modeli dobiti nadogradnje na Android Wear 2.0 platformu. Dok se mi nadamo kako će velika većina aktualnih i nadolazećih pametnih satova biti obuhvaćena istom.


Vezani članci:

OnePlus 3 pri prvom renderu

Android statistika za svibanj – Marshmallow raste, Lollipop postepeno opada

Podrška osjetljivosti dodira dolazi s Androidom N

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

Dva američka glasovna glumca tužila su startup Lovo jer su njihovi glasovi korišteni za treniranje umjetne inteligencije

  New York Times- dvoje američkih glasovnih glumaca, Paul Skye Lehrman i Linnea Sage, nedavno …