22 lipnja, 2024 6:06 am

8 Bitnih koraka za izbjegavanja pogrešaka

Učenje je ključ svakog iskustva, pa tako i iskustva  po pitanju slaganja audio sustava. Greške u koracima su neizbježne, no određeni koraci po savjetima mogu tu bol znatno ublažiti ili izbjeći. Svaka karika audio sustava je bitna. U daljnjem tekstu ću kroz 8 točaka pokušati olakšati put mnogim budućim ljubiteljima dobroga zvuka, zapravo glazbe. Jer audio sustav služi za slušanje glazbe  s visokom razinom kulturološkog pristupa.

Autor: Darko Brlečić

 

  1. Vjerovali ili ne ,soba je najbitnija stavka kod slaganja udio sustava. Osim potrebnog prostora za smještaj komponenti, njezina akustika velikim djelom određuje kakav tip zvučnika može pristajati u tom prostoru. Kupnja neadekvatnih stereo zvučnika može narušiti vaš entuzijazama kod gradnje audio sustava. Primjerice – samostojeći zvučnici s više bass jedinica mogu generirati neželjene efekte kod dubokih tonova tako da zvučnom slikom dominira mutno i nedefinirano dubokotonsko područje. Također mali zvučnici mogu se izgubiti unutar prostora zbog dinamike, ili može dominirati visokotonsko područje do te mjere da postane teško slušljivo. Dakle, odabir zvučničkog sustava ide prema sobi, tipu glazbenog žanra i naravno financijskim mogućnostima. Toplo preporučujem da prije takve nabavke se dobrano informirate, posjetite što više slušaonica s vlastitom glazbom, a recenzije neka budu neka vrsta informacija o samom proizvodu.
  2. Kupovina stereo pojačala ili stereo receivera također je zahtjevna kao i zvučnici. Stereo pojačalo ima nešto više prednosti u odnosu na stereo receiver jer su ugrađeni sklopovi u manjem broju, beskompromisno su usuglašeni dok unutar samog receivera postoji FM-radijska sekcija koja barem malo narušava sklad , kompromis je rađen na sekciji pojačanja, te samo napajanje uređaja traži određen kompromis. Kod odabira stereo pojačala ne treba biti opsjednut imenom i količinom snage, jer na našem tržištu se mogu pronaći uređaji respektabilnih karakteristika bez skupog renomea. Deklarirana snaga pojačala nije nužan uvjet za kvalitetnu reprodukciju, ponekad pojačala male i srednje snage mogu polučiti briljantne rezultate. Naravno, jedan od uvjeta je i sam žanr glazbe. Za modernu pop glazbu i vokale dostatno  je pojačalo male snage, dok za jazz sastave poželjno je pojačalo srednje snage zbog ukupnog dojma. Kod klasične glazbe nužno je pojačalo velike snage da rekreira mnoštvo dinamičkih skokova koji vrlo često preskaču skalu  od 5, 10 pa ponekad i  20 dB . Ipak u tom žanru se radi  o velikim orkestrima s preko 50, 100 ili više muzičara.
  3. Izvor zvuka nas definira ka osobe modernog doba ili stare škole. U ovo potonje spadaju gramofonske integracije koje su doživjele novi uzlet zadnjih desetak godina. U tom svjetlu treba gledati tradicionalne proizvođače koji posjeduju provjerenu tehnologiju i podršku za svoje proizvode. Jedan od njih je Japanski Technics koji u zadnje vrijeme ponudio modele koji su dostupni i kupcima nešto slabijih platežnih moći. Kod takvih proizvođača nerijetko se uz uređaj dobivaju stručne upute koje na vrlo jednostavan način objašnjavaju kako podesiti uređaj do maksimuma, te čime ga dodatno opremiti. Gramofonska integracija ne smije svojom cijenom prelaziti cijenu ostalih komponenti jer bi se moglo desiti da njene performanse ne mogu doći do izražaja. Zato kod odabira  gramofonske integracije potražiti savjet stručnog osoblja kod specijaliziranih trgovina. Kod njih vrlo često se mogu dobiti korisni savjeti za slaganje audio sustava, sve prema preferencijama korisnika.
  4. Gramofonska zvučnica ili uložak je bitan dodatak gramofonskoj integraciji. Ona na neki način definira tip zvuka koji izvlači iz ploča. Na tržištu postoje tri tipa zvučnica: MC (pokretna zavojnica), MC HO (pokretna zavojnica visokog izlaznog napona), te MM (pokretni magnet). Odabir zvučnice ovisi o fono sekciji ugrađenoj u pojačalo. Ako gramofon košta cca 5000 kuna, onda je potrebno izdvojiti cca 20 posto od njegove cijene za nabavku zvučnice. Kod MC zvučnica cijena je daleko viša, pa stoga treba obratiti pažnju na verziju MC HO koja također može pružiti mnoštvo zadovoljstva bez dizanja bankovnog kredita. Kako bi zvučnica pravilno srasla s gramofonom, potrebno je izvršiti montažu i podešenje iste. Ako niste vični tome, radije pogledajte popratne upute o montaži i podešenje, te također isto na specijaliziranim YouTube kanalima. Naime, nestručno izvršena radnja može uzrokovati loš zvuk, te moguću fizičku štetu, kako na ploči tako i na zvučnici.  Zato oprezno s tim !
  5. CD/SACD uređaji i Streaming/DAC naprave su digitalni izvori zvuka koji dobrano pune stupce specijaliziranih  tiskovina i portala. Njihova tehnološka rješenja i mogućnosti nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Također postoje i digitalne naprave koje objedinjuju oba sustava  u jednom kućištu. Takvi digitalni uređaji su nerijetko skupi, te teško dobavljivi. Odabir digitalnog izvora zvuka  ovisi o vašim željama. CD/SACD uređaji su provjereni, naslova svakim danom ima sve više, rezolucija glazbenog snimka je fiksna. Vrlo često u ponudi proizvođači pojačala nude i digitalne izvore zvuka što u neku ruku olakšava odabir.  Ti uređaji su međusobno optimizirani, pa njihov odabir ne može biti pogreška. Streaming/DAC uređaji ne koriste fizičke medije, nego informaciju s aplikacija i raznih streaming servisa. Kvaliteta zvuka ponajprije ovisi o internetskoj vezi, o servisu koji emitira tu informaciju kao i o audio rezoluciji koja je dostupna u tom trenutku . Streaming audio  informacija može biti žičan ili bežičan. Bežična verzija nudi svojevrsni komoditet bez korištenja dugačkih mrežnih kabela, ali zato je data  i transfer rate nešto slabiji u odnosu na žičanu poveznicu. U skladu s modernim trendovima proizvođači vrlo često nude softwersku nadogradnju na te uređaje kako bi umanjili eventualne nedostatke. Također treba napomenuti da za Streaming/DAC uređaje proizvođači nude posebne aplikacije za mobilne uređaje rali lakšeg upravljanja što u konačnici može donijeti određenu prevagu. Ako ste pobornik modernih tehnologija onda potonji digitalni uređaji su rješenje za vaš glazbeni odabir.
  6. Kabelske poveznice također imaju upliv na sustav. Kod njihova odabira ne treba ići i u neke ekstremne primjere. Najjednostavnije je koristiti sve od istog proizvođača kabela. Mnogi proizvođači danas nude gotova rješenja u obliku setova zvučničkih, interkonekcijskih i digitalnih kabela za povezivanje među uređajima. Takav pristup u mnogome olakšava odabir i samu kupovinu. Iznos koji bi trebalo potrošiti se može kretati između 10 – 20 posto o vrijednosti cijelog audio sustava. Sve preko toga nije potrebno, te neće donijeti željno unaprjeđenje. Nadogradnja je dobra stvar, ali s time treba biti jako oprezan.
  7. Sve komponente audio lanca trebaju biti smještene na jednoj poziciji koja nikome neće smetati, opet neće narušiti zvučnu cjelinu. Za izvore zvuka, posebice gramofonske integracije koje posjeduju puno mehaničkih pokretnih elemenata poželjno je imati kakve podloge ili stalke koji će dampirati sve moguće vibracije i neželjene smetnje. Također isto vrijedi za CD/SACD reproduktore. Za ovakvu vrstu digitalnih reproduktora preporučam pune metalne kuglice sa silikonskom navlakom koja omogućuje fino prianjanje na podni dio kućišta uređaja. Smještaj zvučnika je kritičan. Njihovo pozicioniranje treba biti van kuteva sobe. No, ako to nije baš moguće, onda laganim zakretanjem prema unutrašnjosti prostorije mogu se postići određeni kvalitativni pomaci. Bez obzira da li se radi o samostojećim zvučnicima ili monitorima na stalku, poželjno je staviti izolacijsku podlogu koja prirodno smanjuje razinu vibracija i pozadinskog šuma. Kombinacija plutenih i gumenih materijala ispod nogica zvučnika može poslužiti kao dobar odabir dampirajućih podloga u svrhu smanjenja vibracija. Osim toga takav materijal sprječava uništenje drvenih podnih obloga kao što je parket. Ukućani će biti zahvalni na tome !
  8. Na kraju svega, audio sustav slažete za sebe i svoj ukus. Nemoj te razmišljati o savršenom zvuku jer to je samo mit i ništa više. Slaganje vlastitog audio sustava nije pitanje prestiža, nego dizanje kulture slušanja na višu razinu. Nije potrebno biti opsjednut nadogradnjama jer to vrlo često dovodi do sve većeg nezadovoljstva, također i do financijskih problema. Morate se koncentrirati na mogućnosti složenog audio sustava i njegovim potencijalima. Užitak slušanja dobre LP ploče, SACD naslova ili streaming nekog koncerta je neprocjenjivo iskustvo.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Od Pionirskih Dana do Digitalne Ere

Radio je jedna od najznačajnijih inovacija 20. stoljeća, koja je omogućila revoluciju u komunikaciji, zabavi …