24 srpnja, 2024 1:29 am

Pogled unatrag: Blu-ray i budućnost

Kako je nastao DVD

U 1980-ima, VHS kazete bile su dominantan format za filmove i video izdanja kod kuće, ali sredinom 1990-ih ustupile su mjesto optičkim DVD diskovima.

Autor: Darko Brlečić

Tehnologija iza DVD-a razvijala se desetljećima, s nekoliko neuspjelih pokušaja da se stvori mainstream video format. Veći LaserDisc, izumljen 1963. godine od strane Davida Paula Gregga i Jamesa Russella, prethodio je DVD-u, ali zbog visoke cijene playera i diskova, LaserDisc nije uspio postati popularan uređaj za kućnu zabavu u doba VHS-a. Tek dolaskom manjih i jeftinijih DVD diskova, optički diskovi postali su prvi izbor za filmove, pohranu datoteka i igre.

Uspon Blu-ray formata

Kasnih 1990-ih, HDTV-i su se počeli pojavljivati na tržištu, ali još uvijek nije postojao široko prihvaćen format za snimanje i reprodukciju videa visoke rezolucije. Godine 2002. osnovana je Blu-ray Disc Foundation, s članovima iz filmske industrije, što je omogućilo uspon Blu-ray formata kao jeftinog medija za pohranu velikih količina podataka. Blu-ray diskovi proizvedeni plavim laserom postali su mainstream od 2006. godine kada su pušteni prvi Blu-ray playeri, pobijedivši konkurentski HD-DVD format.

Blu-ray format već ima životni vijek sličan zlatnom dobu VHS-a. Dodavanjem više slojeva na optički disk, format je uspio zadovoljiti zahtjeve za pohranu za kvalitetniji video. Godine 2016., 4K UHD playeri su se pojavili na tržištu, zajedno s dvoslojnim i troslojnim diskovima koji sadrže do 100 gigabajta podataka, omogućujući reprodukciju 4K filmova sa zadivljujućim HDR/Dolby Vision rasponom boja i visokokvalitetnim zvukom, uključujući Dolby Atmos. Blu-ray diskovi velikog kapaciteta također su podržani na najnovijim igraćim konzolama, uključujući PS5 i Xbox One.

Utjecaj streaminga na popularnost Blu-ray formata

Nema sumnje da su usluge streaminga, koje pružaju pogodnost gledanja 4K filmova s nekoliko klikova daljinskim upravljačem, umanjile popularnost Blu-ray playera. Iako najbolji Blu-ray reproduktori nude mogućnost korištenja popularnih aplikacija poput Netflixa i Disney+, većina potrošača preferira koristiti pametne funkcije ugrađene u svoje televizore ili druge medijske reproduktore, poput Apple TV 4K. Kako je streaming postajao sve popularniji, prodaja 4K Blu-ray reproduktora počela je padati 2019. godine i očekuje se da će se nastaviti smanjivati u budućnosti.

Budućnost Blu-ray formata

Za razliku od propasti VHS-a i DVD-a, 4K Blu-ray nije pod prijetnjom zamjene drugim oblikom fizičkog medija. Podrška za HDR, Dolby Vision i Dolby Atmos ostaje nedosljedna među glavnim pružateljima usluga streaminga. Velika količina propusnosti koju zahtijevaju aplikacije za streaming dovodi do komplikacija s mjesečnim ograničenjima podataka i kompresijom 4K slika. Kao rezultat toga, entuzijasti kućnog kina koji zahtijevaju najbolju audio i video kvalitetu neće podržavati nestanak 4K Blu-ray formata, a najbolji Blu-ray reproduktori ostat će bitni za kućna kina.

Blu ray ipak ostaje sastavni dio sustava kućnog kina

Iako streaming postaje dominantan način konzumacije medijskog sadržaja, Blu-ray format i dalje ima svoje mjesto među ljubiteljima kućnog kina koji traže vrhunsku kvalitetu slike i zvuka. Iako se prodaja Blu-ray playera smanjuje, tehnologija ostaje relevantna zahvaljujući svojim superiornim performansama u usporedbi s trenutnim mogućnostima streaminga. Blu-ray diskovi visokog kapaciteta i dalje će igrati ključnu ulogu u svijetu kućne zabave, posebno među onima koji cijene kvalitetu iznad pogodnosti.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Lotoo predstavlja LTTP kao alternativu Bluetoothu

Lotoo je renomirani audio brend osnovan 1999. godine, pod Beijing Infomedia Electronic Technology Co. Njihovi …