25 srpnja, 2024 6:57 pm

Evolucija audio/video surround receivera

Audio/Video prijemnik (AVR) u kućnom kinu

Piše: Darko Brlečić

Uloga i Funkcija

Audio/video prijemnik (AVR) je ključna komponenta u sustavima kućne zabave, osmišljena da integrira i upravlja različitim audio i video signalima iz više izvora. AVR obrađuje te signale, pojačava audio i usmjerava video na odgovarajuće uređaje za prikaz, poput televizora, monitora ili projektora.

Izvori Signala

AV prijemnik može primati signale iz različitih izvora:
– Satelitski prijemnici
– Radio
– DVD i Blu-ray Disc playeri
– Videorekorderi
– Konzole za video igre
– Funkcionalnosti

  1. Pojačanje Audio Signala: AVR pojačava audio signal kako bi pokretao zvučnike.
  2. Obrada Audio Signala: Omogućava dekodiranje različitih audio formata, uključujući digitalne audio signale.
  3. Prolaz Video Signala: Usmjerava video signal do zaslona, pojednostavljujući povezivanje različitih izvora videa s uređajem za prikaz.
  4. Surround Zvuk: Podržava višekanalni audio za surround zvuk, što je ključno za doživljaj kućnog kina.
  5. Digitalni Signali: Upravlja digitalnim audio i video signalima, omogućujući modernim uređajima da rade zajedno u sustavu.
  6. Kontrola i Upravljanje

AV prijemnici obično se kontroliraju putem daljinskog upravljača, koji omogućava korisnicima odabir izvora, podešavanje glasnoće i drugih postavki.Evolucija AV PrijemnikaOd 1980-ih i 1990-ih, kako su mogućnosti kućne zabave rasle, tako se razvijala i uloga AV prijemnika:Višekanalno Pojačanje: Dodavanje više pojačala za surround zvuk.Prebacivanje Videa: Omogućavanje jednostavnog prijelaza između različitih video izvora.
Podrška za više ulaza: Moderni televizori sada podržavaju višestruke ulazne priključke iste vrste, smanjujući potrebu za prebacivanjem videa putem AVR-a.

Terminologija

Stereo Prijemnik: Jednostavniji model koji podržava najmanje dva kanala audio signala.
AV Prijemnik: Višekanalni audio/video prijemnik koji podržava složenije funkcije i brojne audio i video izvore.
Digitalni Audio-Video Prijemnici: Također poznati kao rendereri digitalnih medija, s dodatnim značajkama za upravljanje digitalnim sadržajem.Klasifikacija i Dodatne Značajke
AV prijemnici klasificirani su kao elektronička pojačala audio frekvencije. U 2000-ima i 2010-ima, dodane su značajne funkcionalnosti poput:
Wi-Fi i Bluetooth povezivost
Streaming digitalnih medija
Kontrola putem mobilnih aplikacija
Kanali u AV Prijemnicima
Stereo Prijemnici
Stereo prijemnici imaju dva kanala pojačanja, što znači da imaju dva odvojena pojačala za pogon lijevog i desnog zvučnika.   

AV Prijemnici

AV prijemnici mogu imati više od dva kanala pojačanja, omogućujući napajanje višekanalnih sustava za surround zvuk. Najčešći standardi uključuju:
5.1 Prijemnici: Imaju pet kanala pojačanja (pet zasebnih pojačala):
Lijevi zvučnik
Desni zvučnik
Središnji zvučnik
Lijevi surround zvučnik
Desni surround zvučnik
.1 LFE kanal: Odnosi se na kanal za niskofrekventne efekte (bas), čiji se signal obično šalje u subwoofer s integriranim pojačalom.
7.1 Prijemnici: Uobičajeni u 2010-ima, imaju sedam kanala pojačanja, što uključuje dva dodatna surround kanala:
Lijevi stražnji surround zvučnik
Lijevi zvučnik
Desni zvučnik
Središnji zvučnik
Lijevi surround zvučnik
Desni surround zvučnik
Desni stražnji surround zvučnikOstali zvučnici iz 5.1 sustava:1 LFE kanal: Kao i kod 5.1 prijemnika, odnosi se na subwoofer kanal.
LFE Kanal i Subwoofer
.1 LFE Kanal: Niskofrekventni efekti (bas) kanal, čiji se signal obično šalje u jedinicu subwoofera s pojačalom. AV prijemnici 5.1 i 7.1 obično ne pružaju pojačanje za ovaj kanal.Izlaz na razini linije: AV prijemnici obično pružaju izlaz na razini linije za LFE kanal. Korisnik tada može koristiti zasebno monofono pojačalo snage za subwoofer ili kućište za subwoofer s integriranim pojačalom snage.

Snaga Pojačala: Razumijevanje i povezanost sa zvučnom gasnoćom

Logaritamska Priroda Ljudskog Sluha

Snaga audio pojačala, često izražena u vatima, nije uvijek toliko značajna koliko se može činiti iz specifikacije. Ljudski sluh funkcionira na logaritamskoj skali, što znači da za udvostručenje percipirane glasnoće zvuka, snaga zvuka ili razina zvučnog tlaka (SPL) moraju se povećati deset puta. Ovo povećanje rezultira promjenom od 10 decibela (dB) na logaritamskoj skali, što se doživljava kao dvostruko glasniji zvuk.

Percepcija Glasnoće

Povećanje od 10 dB percipira se kao udvostručenje glasnoće, dok smanjenje od 10 dB rezultira prepolovljenjem percipirane glasnoće. Još jedna važna karakteristika ljudskog sluha je različita osjetljivost na frekvencije. Kako se SPL smanjuje, percipirana glasnoća niskih i visokih frekvencija opada brže od središnjih frekvencija oko 2 kHz.

Standardi za ocjenjivanje snage pojačala

Postoji nekoliko standarda za ocjenjivanje snage pojačala, koji se razlikuju ovisno o zemlji, proizvođaču i modelu. Ključni čimbenici uključuju:

Izobličenje (Distortion): Koliko je zvuk izobličen pri određenoj snazi.
Prostor za glavu (Headroom): Sposobnost pojačala da se nosi s vršnim vrijednostima bez izobličenja.
Učinkovitost zvučnika (Speaker Efficiency): Koliko učinkovito zvučnici pretvaraju električnu energiju u zvučni tlak.

RMS Snaga vs. Vršna Snaga

Proizvođači ponekad reklamiraju vršnu snagu pojačala, što može biti varljivo. Vršna snaga označava maksimalnu snagu koju pojačalo može proizvesti u kratkim intervalima, dok RMS (Root Mean Square) snaga označava kontinuiranu snagu koju pojačalo može stabilno pružati. RMS snaga je pouzdaniji pokazatelj stvarne performanse pojačala.

Usporedba Pojačala

Zbog različitih faktora poput izobličenja, prostora za glavu, i učinkovitosti zvučnika, nije lako usporediti percipiranu glasnoću pojačala samo na temelju specifikacija snage u vatima. Na primjer, pojačalo s nižom RMS snagom i visokom učinkovitošću zvučnika može zvučati glasnije i čišće od pojačala s višom vršnom snagom i nižom učinkovitošću zvučnika.

Snaga pojačala, iako važna, nije jedini faktor koji određuje kvalitetu zvuka i percipiranu glasnoću. Ljudski sluh funkcionira na logaritamskoj skali, što znači da su potrebne značajne promjene u snazi kako bi se postigle vidljive promjene u glasnoći. Faktori poput izobličenja, prostora za glavu, i učinkovitosti zvučnika također igraju ključnu ulogu u ukupnom iskustvu slušanja.

Dekoderi u AV Prijemnicima

AV prijemnici često imaju ugrađene dekodere za obradu zvuka s više kanala, što je posebno korisno za filmske zvučne zapise koji koriste različite formate kodiranja. Evo kratkog pregleda najčešćih dekodera i tehnologija koje se koriste:

Dolby Pro Logic

Prvi uobičajeni format za obradu surround zvuka bio je Dolby Pro Logic. Ovaj format koristi matrixing za dodavanje središnjeg i surround kanala u lijevi i desni kanal, čime se dobivaju ukupno četiri kanala. Prijemnici s Dolby Pro Logic dekoderima mogu odvojiti središnji i surround kanal od lijevog i desnog kanala.

Dolby Digital

S uvođenjem DVD-a, Dolby Digital postao je standardni format za zvučne zapise. Dolby Digital prijemnici uključuju ulaze i pojačala za dodatne kanale. Većina modernih AV prijemnika ima Dolby Digital dekoder i najmanje jedan digitalni S/PDIF ulaz za povezivanje s izvorima koji pružaju Dolby Digital izlaz.

DTS

DTS (Digital Theater Systems) je još jedan uobičajeni format surround zvuka, koji je standard na mnogim suvremenim AV prijemnicima. DTS nudi visoku kvalitetu zvuka i često se koristi u filmovima.

Dolby Digital EX i DTS ES

Dolby i DTS su predstavili tehnologije za dodavanje stražnjeg središnjeg surround kanala, što je rezultiralo prijemnicima sa šest pojačala (6.1 prijemnici). Te tehnologije uključuju Dolby Digital EX i DTS ES.

Dolby Pro Logic II i Neo:6

Dolby Pro Logic II omogućuje reprodukciju stereo izvora kao da su kodirani u surround zvuku. DTS je predstavio sličnu tehnologiju nazvanu Neo:6. Ove tehnologije omogućuju bolje iskorištavanje surround zvuka s dvokanalnih izvora.

Dolby Pro Logic IIx

Dolby Pro Logic IIx koristi se za prijemnike s više od pet kanala reprodukcije, omogućujući reprodukciju izvora u višekanalnom surround zvuku.

Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio

S uvođenjem Blu-ray i HD DVD playera, prijemnici su dodali podršku za dekodere bez gubitaka poput Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio.

Dolby Digital Plus

Dolby Digital Plus usvojen je za online streaming servise poput Netflixa. Ovaj format dodaje veću brzinu prijenosa i podržava više kanala.

Dolby Atmos i DTS

Najnoviji formati surround zvuka su Dolby Atmos i DTS

Oni koji dodaju kanale visine stropa, omogućujući trodimenzionalno zvučno iskustvo. Ovi formati koriste objekte koji se mogu pozicionirati bilo gdje u 3D prostoru, pružajući impresivnije audio iskustvo.

DSP Efekti u AV Prijemnicima

Većina modernih AV prijemnika dolazi s ugrađenim procesorima digitalnog signala (DSP) koji omogućuju različite audio efekte i unaprijed postavljene postavke za poboljšanje zvučnog iskustva. Ovi DSP efekti mogu se koristiti za prilagodbu zvuka prema osobnim preferencijama ili za simulaciju akustike različitih okruženja.

Ekvilizatori i Balans

Jednostavni ekvilizatori omogućuju korisnicima podešavanje različitih frekvencijskih opsega kako bi poboljšali zvuk prema svom ukusu. Podešavanje balansa omogućuje kontrolu glasnoće između lijevih i desnih zvučnika, kao i između prednjih i stražnjih zvučnika.

Simulacije Audio Polja

Mnogi AV prijemnici dolaze s unaprijed postavljenim DSP efektima koji mogu simulirati akustiku različitih prostora. Neki od najčešćih efekata uključuju:
Hall (Dvorana): Simulira zvuk kao da se reproducira u velikoj koncertnoj dvorani s puno reverba.
Arena: Stvara osjećaj kao da se nalazite u velikoj sportskoj areni ili stadionu.
Opera: Simulira akustiku operne kuće, naglašavajući vokale i stvarajući bogat reverb.
Jazz Club: Replicira intimnu atmosferu jazz kluba s blagim reverberacijama i toplim zvukom.
Rock Concert: Stvara osjećaj kao da se nalazite na velikom rock koncertu, često s pojačanim basovima i visokim frekvencijama.
Cinema: Dizajnirano za poboljšanje zvuka filmova, naglašava dijalog i surround efekte kako bi stvorio kinematografsko iskustvo.

Reverberacija i Efekti Jeke

Reverberacija (reverb) i efekti jeke su ključni za simulaciju različitih akustičkih okruženja. DSP procesori mogu dodati reverb i eho efekt kako bi zvuk izgledao kao da dolazi iz velikih prostora, poput katedrala ili šuma. Ovi efekti koriste višekanalni zvuk kako bi stvorili prostornu iluziju.

Dinamička Obrada

Neki prijemnici nude napredne DSP funkcije kao što su dinamička obrada i kompresija. To uključuje:

Dynamic Range Compression (DRC): Smanjuje razliku između najtiših i najglasnijih dijelova zvučnog zapisa, što je korisno za gledanje filmova noću.

Bass Management: Omogućuje precizno upravljanje niskim frekvencijama, usmjeravajući bas frekvencije na subwoofer za poboljšanu reprodukciju basova.

Room Correction: Koristi mikrofone i DSP algoritme za analizu akustike prostorije i automatsko podešavanje izlaza zvučnika kako bi se optimizirao zvuk za specifični prostor.

Virtualni Surround Zvuk

Neki prijemnici imaju DSP postavke koje omogućuju virtualni surround zvuk, simulirajući više kanala zvuka čak i kada koristite manje zvučnika. Ove tehnologije koriste složene algoritme za stvaranje iluzije da zvuk dolazi iz različitih smjerova.

Opremljenost AV Prijemnika

Kako su AV prijemnici evoluirali, tako su se i njihovi priključci i mogućnosti proširili kako bi se prilagodili različitim potrebama korisnika. Današnji modeli su bogati priključcima, omogućujući povezivanje širokog spektra analognih i digitalnih uređaja. U nastavku je pregled najčešćih priključaka na modernim AV prijemnicima.

HDMI Priključci

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) priključci dominiraju na modernim AV prijemnicima zbog njihove sposobnosti prijenosa visoko kvalitetnog video i audio signala putem jednog kabela. Većina prijemnika danas ima višestruke HDMI ulaze i izlaze:

HDMI Ulazi: Koriste se za povezivanje izvora kao što su Blu-ray playeri, konzole za video igre, satelitski prijemnici, streaming uređaji i računala.

HDMI Izlazi: Povezuju prijemnik s televizorom, monitorom ili projektorom. Mnogi prijemnici imaju više HDMI izlaza kako bi omogućili istovremeno povezivanje s više zaslona.

Analogni Priključci

Iako digitalni priključci postaju sve češći, mnogi AV prijemnici još uvijek podržavaju širok raspon analognih priključaka za povezivanje starijih uređaja:

RCA Ulazi/Izlazi: Uključuju crvene i bijele audio konektore za stereo zvuk te žute konektore za kompozitni video signal.

Component Video: Koriste tri konektora (crveni, zeleni i plavi) za prijenos video signala visoke rezolucije.

Phono Ulaz: Specifičan za gramofone, ovaj ulaz ima ugrađeno pretpojačalo za nisku razinu signala s gramofonske igle.

Digitalni Audio Priključci

Za prijenos digitalnog zvuka koriste se sljedeći priključci:

Optički (TOSLINK) Ulazi/Izlazi: Prenose digitalni audio signal pomoću svjetlosnih impulsa, smanjujući šum i izobličenja.

Koaksijalni Digitalni Ulazi/Izlazi: Koriste koaksijalni kabel za prijenos digitalnog audio signala.

Network i USB Priključci

Mnogi moderni AV prijemnici imaju mogućnost mrežnog povezivanja i USB ulaze za dodatne funkcionalnosti:

Ethernet: Omogućuje povezivanje prijemnika na kućnu mrežu za streaming glazbe, internetske radio postaje i upravljanje putem mobilnih aplikacija.

Wi-Fi: Bežična veza za povezivanje prijemnika s kućnom mrežom bez potrebe za kablom.

USB Priključci: Omogućuju reprodukciju glazbe s USB uređaja poput flash memorija i eksternih tvrdih diskova.

Specijalizirani Priključci

Neki AV prijemnici nude dodatne priključke za specifične potrebe:

Pre-out Izlazi: Omogućuju povezivanje vanjskih pojačala za one koji žele koristiti vanjske pojačala snage umjesto ugrađenih pojačala prijemnika.

Zone Priključci: Za upravljanje višezonskim audio sustavima, omogućujući korisnicima slanje različitih audio signala u različite prostorije.

Trigger Output: Koristi se za automatsko uključivanje/isključivanje drugih uređaja poputvanjskih pojačala ili projektora.

Bežična Povezivanja

Bluetooth: Omogućava bežični prijenos zvuka s mobilnih uređaja, tableta i računala.

AirPlay/Google Cast: Pruža mogućnost bežičnog prijenosa glazbe iz Apple ili Google uređaja na prijemnik.

Poznati Proizvođači AV Prijemnika

Denon

Denon je japanski proizvođač audio opreme s dugom povijesti inovacija. Svoje prve modele s analognom sekcijom predstavili su 1990. godine, a razvoj vlastitih sklopova i tehnologija ubrzao je njihov napredak u proizvodnji AV prijemnika. Denon je poznat po visokokvalitetnim proizvodima koji nude odličan zvuk i napredne značajke.

Yamaha

Yamaha je započela s proizvodnjom glazbenih instrumenata 1887. godine. Godine 1954. ušli su u svijet Hi-Fi-ja i od tada su njihovi uređaji postali dominantni na svjetskom tržištu. Yamaha AV uređaji poznati su po svojoj filozofiji vjernog glazbenog naslijeđa, s ciljem da približe umjetnika korisniku na najbolji mogući način. Njihovi prijemnici često nude odličnu kombinaciju zvučne kvalitete i funkcionalnosti.

Onkyo

Onkyo, također japanski proizvođač, od sredine 80-ih obraća sve veću pažnju na AV prijemnike. Godine 1987. lansirali su prvi prijemnik, TX-SV7M, s ugrađenim Dolby Surround dekoderom za američko tržište. Tvrtka je kontinuirano ažurirala svoje modele, često prva uvodeći najnovije tehnologije u kućnom kinu. Njihovi prijemnici iz 90-ih, kao što su TX-SV919THX i TX-DS777 s THX certifikatom, bili su izuzetno popularni.

Marantz

Marantz, američki proizvođač poznat po svojim analognim stereo uređajima, nešto kasnije je ušao u svijet surround zvuka. Iako njihov portfelj nije velik, Marantz uređaji su poznati po visokoj kvaliteti i dugotrajnosti. Njihovi modeli često nisu mijenjani svake godine, što im je omogućilo da se fokusiraju na usavršavanje postojećih tehnologija. Marantz i danas uspješno posluje, pružajući kvalitetne AV prijemnike korisnicima širom svijeta.

Rotel

Rotel, stari japanski stereo specijalist, ima kultni status među audiofilima. Kasno su se uključili u razvoj surround uređaja, ali su od prvog AV uređaja zadržali prepoznatljiv industrijski dizajn s probranim elektroničkim elementima, specifičnim zvukom i odličnim omjerom uloženog i dobivenog.

JVC, Kenwood, Pioneer, Harman/Kardon

JVC: JVC je poznat po širokoj paleti elektronike, uključujući AV prijemnike. Iako su se kasnije uključili u tržište AV prijemnika, njihovi proizvodi su prepoznatljivi po kvaliteti i inovativnosti.

Kenwood: Kenwood ima dugu povijest u audio industriji, a njihovi AV prijemnici su poznati po kvaliteti zvuka i trajnosti.

Pioneer: Pioneer je jedan od pionira u audio industriji, poznat po svojim inovativnim tehnologijama i visokokvalitetnim proizvodima. Njihovi AV prijemnici su popularni zbog pouzdanosti i odlične kvalitete zvuka.

Harman/Kardon: Harman/Kardon je poznat po proizvodnji visokokvalitetne audio opreme. Njihovi AV prijemnici su cijenjeni zbog elegantnog dizajna, kvalitete zvuka i naprednih značajki.

Ovi proizvođači igraju ključnu ulogu u razvoju i napretku AV prijemnika, svaki sa svojom jedinstvenom filozofijom i pristupom. Denon, Yamaha, Onkyo, Marantz, Rotel, JVC, Kenwood, Pioneer i Harman/Kardon pružaju širok spektar uređaja koji zadovoljavaju različite potrebe korisnika, od audiofila do ljubitelja kućnog kina, te su zaslužni za mnoge inovacije u industriji.

AVR predstavlja srce modernog kućnog kina, omogućujući korisnicima da jednostavno upravljaju audio i video sadržajem iz više izvora. Svojom sposobnošću obrade i pojačanja signala, kao i podrškom za napredne audio formate, AV prijemnik je neizostavna komponenta za sve ljubitelje kvalitetne kućne zabave.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Lotoo predstavlja LTTP kao alternativu Bluetoothu

Lotoo je renomirani audio brend osnovan 1999. godine, pod Beijing Infomedia Electronic Technology Co. Njihovi …