25 srpnja, 2024 6:23 pm

Francuska planira tužiti Nvidiju zbog kršenja tržišnog natjecanja

Francusko tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja objavilo je izvješće o analizi konkurencije na tržištu generativne umjetne inteligencije, u kojem je zaključeno da je Nvidijin utjecaj u ovom području dosegao monopol te planira poduzeti mjere kako bi optužio proizvođača GPU-a za kršenje tržišnog natjecanja.

Reuters je ovaj tjedan izvijestio da će francusko tijelo za tržišno natjecanje, Autorité de la concurrence (Autorité), optužiti Nvidiju za kršenje tržišnog natjecanja.

Postoje tragovi ovog razvoja. Nvidia je zauzela više od 80% globalnog tržišta AI čipova i nekoć je bila najvrednija tvrtka na svijetu , iako su je kasnije prestigli Microsoft i Apple, trenutno je treća najveća tvrtka na svijetu, ali Nvidijin utjecaj na AI. ​​era Snaga je očigledna.

Brz razvoj umjetne inteligencije u posljednje dvije godine privukao je pozornost barem američkih i francuskih regulatornih agencija. Autorité je krajem lipnja objavio izvješće o konkurenciji na tržištu generativne umjetne inteligencije kako bi osigurao da sve obitelji i tvrtke mogu koristiti različite modele umjetne inteligencije kako bi ostvarila prednosti koje donosi generativna umjetna inteligencija polje generativne AI Competition Operations provodi istrage i prikuplja mišljenja.

Izvješće zapravo navodi različite igrače na polju generativne umjetne inteligencije u ovoj fazi, uključujući glavne tehnološke igrače kao što su Alphabet, Microsoft, Amazon, Apple, Meta i Nvidia, kao i programere modela kao što su Anthropic, Hugging Face, Mistral AI i OpenAI , a također spominje i druge pružatelje usluga u oblaku koji pružaju AI usluge kao što su OVHCloud, CoreWeave i Jean Zay ili generativne AI aplikacije kao što je ChatGPT.

U svom opisu Nvidije, agencija vjeruje da GPU i CUDA softver koji je razvila Nvidia, ili AI akcelerator (Google TPU) koji su razvile druge industrije, igraju važnu ulogu u obuci, finom podešavanju i zaključivanju generativnih Modeli s umjetnom inteligencijom nisu samo vrlo skupi, već ih i nema u ponudi zbog porasta potražnje.

Osim toga, tijekom svoje istrage, Autorité je otkrio potencijalne rizike zlouporabe svog položaja od strane dobavljača čipova, uključujući manipulaciju cijenama, ograničenja proizvodnje, nepravedne ugovorne uvjete i diskriminatorne prakse; također se oslanjao na to da se na tom području oslanja na jedini Nvidia GPU koji je razvila Nvidia. Postoji zabrinutost oko sadržaja softvera za programiranje CUDA čipova; osim toga, Nvidia je također nedavno najavila ulaganja u pružatelje usluga umjetne inteligencije kao što je CoreWeave, čime se dodatno proširuje Nvidijin doseg i utjecaj.

“Drvo privlači vjetar” odnosi se na bilo koje područje, a nije samo Nvidia. Ostali glavni promotori generativne umjetne inteligencije koji su gore spomenuti također su postali još jedna meta koju su imenovale regulatorne agencije, primjerice, suradnja između Microsofta i OpenAI-a privukla je pozornost Ujedinjenog Kraljevstva, Europske unijeiSjedinjenih Država

https://www-ithome-com-tw.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Novi miniLED gaming monitor stigao je u liniju proizvoda Philips Evnia.

  Philips Evnia 32M2N6800M  dolazi s nizom značajki koje poboljšavaju iskustvo svakog gamera. Osim 31,5-inčnog IPS panela …