25 srpnja, 2024 7:08 pm

Yamaha Digital Sound Projector: Inovacija u Kućnom Kinu

Kao vrsni poznavatelj audio/video segmenta iz porfelja Japanske Yamahe, mogu slobodno potvrditi da nije bilo nekih inovacija, teško da bi današnji lideri u marketinškom proboju (Samsung, LG) mogli dobrano dominirati tržištem soundbar zvučničkih sustava.

Autor: Darko Brlečić

Yamaha, prepoznatljiva japanska kompanija poznata po svojim inovacijama u audio segmentu, postavila je temelje za modernu tehnologiju kućnih kina sa svojim Digital Sound Projector (YSP) sustavima. Ovi sustavi predstavljaju odgovor na izazove koje je donijelo širenje kućnih kina u 1990-ima i rast popularnosti televizora ravnog ekrana nakon 2000. godine.

Razvoj YSP Tehnologije

 1. Početak Inovacije: Yamaha je prepoznala potrebu za jednostavnijim rješenjem koje bi omogućilo surround zvuk bez potrebe za brojnim zvučnicima i opsežnim ožičenjem. Ideja je bila stvoriti sustav koji koristi samo prednje zvučnike za stvaranje okružujućeg zvuka, što je rezultiralo istraživačkim projektom koji je započeo krajem 1990-ih.
 2. Tehnološka Otkrića: Nakon 2000. godine, s porastom popularnosti tankih televizora ravnog ekrana, Yamahini inženjeri su se suočili s izazovom očuvanja kvalitete zvuka unatoč tankom dizajnu zvučničkih jedinica. Rješenje je pronađeno u korištenju velikog broja malih zvučnika kako bi se očuvala glasnoća i kvaliteta zvuka.
 3. Suradnja s One Ltd: Ključni napredak postignut je početkom 2002. godine kada je britanska tvrtka One Ltd (sada Cambridge Mechatronics Ltd) predstavila tehnologiju koja omogućuje usmjeravanje zvuka pomoću niza malih zvučnika. Ova tehnologija omogućava reflektiranje zvučnih zraka od zidova kako bi se postigao surround efekt. Yamaha je ubrzo potpisala partnerstvo s One Ltd kako bi ubrzala razvoj i komercijalizaciju ove inovacije. 

  Razvoj i Lansiranje YSP-1

   1. Prototip i Testiranje: Prvi prototip, koji je sadržavao 254 zvučnika, bio je prevelik za komercijalnu upotrebu. No, unatoč početnim izazovima, Yamahini inženjeri su bili sigurni u potencijal projekta. Kroz višestruke runde simulacija, prototipa i testiranja, razvijen je troredni niz zvučnika s niskotoncima na obje strane, što je rezultiralo originalnim YSP-1 modelom.
   2. CES 2004: Prototip YSP-1 je prvi put predstavljen na CES-u 2004. godine, gdje je izazvao ogromnu pažnju zahvaljujući svojoj sposobnosti stvaranja surround zvuka pomoću zidnih refleksija. Posjetitelji su bili impresionirani novim audio iskustvom koje je omogućavao ovaj uređaj.
   3. Finalizacija i Proizvodnja: Usprkos brojnim izazovima, uključujući potrebu za poboljšanjem hermetičkog brtvljenja kućišta, Yamaha je uspjela dovršiti razvoj i započeti masovnu proizvodnju YSP-1 sredinom rujna 2004. godine. 

    Nasljeđe YSP Tehnologije

    Današnji modeli iz Yamahine serije YSP nude nevjerojatnu kombinaciju povijesnih inovacija, dugotrajnosti i čistoće zvuka. Ovi sustavi ne samo da olakšavaju postavljanje kućnog kina, već pružaju izvanredno audio iskustvo bez potrebe za brojnim zvučnicima i zamršenim ožičenjem.

    Yamaha Digital Sound Projector sustavi promijenili su način na koji doživljavamo kućna kina. Kroz inovativno korištenje tehnologije, Yamaha je uspjela stvoriti sustave koji nude vrhunski surround zvuk uz jednostavno postavljanje i elegantan dizajn. YSP-1, kao pionir u ovoj tehnologiji, postavio je temelje za buduće generacije zvučnih sustava, omogućujući uživanje u kinematografskom zvuku u udobnosti vlastitog doma.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Lotoo predstavlja LTTP kao alternativu Bluetoothu

Lotoo je renomirani audio brend osnovan 1999. godine, pod Beijing Infomedia Electronic Technology Co. Njihovi …