17 lipnja, 2024 3:26 pm

70 godina otkako je tranzistor počeo mijenjati svijet

Dana 27. prosinca 1947. godine AT & T’s Bell Labs u New Jerseyu otišla je u javnost sa svojom izuzetnom novom tehnologijom .

Računalo, tablet ili pametni telefon koji koristite za to čitanje pakira stotine milijuna tranzistora u svoj procesor. Lijep0 stereo pojačalo koje ste kupili (uz korist našeg savjeta) ima mnogo veće tranzistore – oni moraju biti, da se nose s tim visokim strujama. Mogli bi se čak i približiti veličini poštanske marke.

Računala nisu bila tako kompaktna
Računala nisu bila tako kompaktna

U vrijeme kad su John Bardeen, Walter Brattain i William Shockley pripremali električni svijet na glavi (eksperimentiraju s kontaktima zlatnih točaka koji su bili primijenjeni na kristale germanija od studenog 1947.), ventili su već desetljećima vladali u rogonu.

Bili su u većini električnih proizvoda, od televizora i radija do ranih računala. Ali njihova je veličina spriječila većinu prenosivih aplikacija, a postojala su i pitanja oko krhkosti i potrošnje energije. Najranija računala koristila su stotine ovih toplih žarulja i (kao što je prikazano gore), čak i najjednostavniji bi zauzimao veliku količinu prostora.

Dolazak tranzistora otvorio je vrata novom svijetu proizvoda i aplikacija.

Što radi tranzistor?

U osnovi, to je pojačalo. Zapravo, izvorni naziv patenta za tranzistor bio je poluvodičko pojačalo – u početku je koristio zlatnu foliju u kontaktu s bazom germanija, ali je razvila silicij umjesto toga.

Tranzistor prima signal i čini veću kopiju (ako je dobio odgovarajući izvor napajanja da bi ga radio). Konfiguriran drugačije, tranzistor također može djelovati kao prekidač. Ove dvije funkcije možda neće izgledati sveobuhvatne, ali u prikladno dizajniranom sklopu čine sve električne aktivnosti na objema nama ovise i uzimamo zdravo za gotovo.

1954. Regency TR-1, prvi komercijalno proizvedeni tranzistorni radio

Trebalo je malo vremena da ljudi prepoznaju golem potencijal tranzistora. U početku, aplikacije su bile usredotočene oko vojske – no nakon prvog tranzistorskog radija pokazao je laganu težinu, robusnost i prenosivost tehnologije (ako ne, u početku, kvalitetu zvuka koji je proizveo), domaće aplikacije postale brojne.

Od tamo su ove komponente prešle gotovo u cijelosti, samo specijalizirane uporabe (kao što su high-end pojačala ili proizvodi s vrlo visokim zahtjevima snage) zadržavajući stariju tehnologiju. Ostali od nas su uzeli tranzistor sasvim zdravo za gotovo. Dakle, na 70. rođendanu tehnologije valja razmatrati (ako je to samo trenutak) kakav bi bio tvoj život bez njega.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Paul McCartney najavljuje novu pjesmu Beatlesa

Paul McCartney: AI je bio uključen u stvaranje posljednje pjesme The Beatlesa Glazbenik Paul McCartney …