13 lipnja, 2024 10:19 pm

Zakon Europske unije o umjetnoj inteligenciji (AI)

 

 

Vijeće Europske unije (EU) objavilo je u utorak da je zakon o umjetnoj inteligenciji (AI) bloka dobio konačno odobrenje od ministara koji predstavljaju države članice EU-a. Nakon što su zakonodavci EU-a prije dva mjeseca odobrili zakonodavstvo o umjetnoj inteligenciji, uz značajne izmjene i dopune, ministri su sada dali svoj glas.

Piše: Darko Brlečić

Belgijski državni tajnik za digitalizaciju Mathieu Michel izjavio je da se ovaj zakon bavi globalnim tehnološkim izazovom, a istovremeno predstavlja mogućnosti za naša društva i gospodarstva. Prema izjavi, Zakon o umjetnoj inteligenciji implementirao je pristup temeljen na riziku, namećući strože propise za aplikacije umjetne inteligencije s većim rizikom.

Zakon zabranjuje AI sustavima da se bave kognitivnom bihevioralnom manipulacijom i društvenim bodovanjem u EU-u. Također zabranjuje upotrebu umjetne inteligencije za prediktivni rad policije na temelju profiliranja i sustava koji koriste biometrijske podatke za klasificiranje pojedinaca prema kategorijama kao što su rasa, vjera ili seksualna orijentacija. Za općenite sustave umjetne inteligencije, usklađenost sa zahtjevima transparentnosti obavezna je osim ako ne predstavljaju sustavne rizike. U takvim slučajevima moraju se poštivati ​​stroži propisi. Važno je napomenuti da Zakon o umjetnoj inteligenciji EU čini iznimke za sustave koji se koriste isključivo u vojne, obrambene i istraživačke svrhe, izuzimajući ih iz ovih pravila.

Kako bi se osigurala učinkovita provedba, zakonodavstvo uspostavlja različita upravljačka tijela, uključujući ured za AI, znanstveni panel stručnjaka, odbor za AI s predstavnicima država članica i savjetodavni forum za dionike.

Nakon što ga potpišu predsjednici Europskog parlamenta i Vijeća, zakonodavni akt bit će objavljen u Službenom listu EU-a i stupit će na snagu 20 dana nakon objave.

 

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …