3 prosinca, 2022 6:45 am

WhatsApp je blokiran u Kini

Čini se da je izazvao dovoljno problema u Kini da je vlada potpuno blokirala upotrebu aplikacije. Ovo dolazi nakon nekoliko tjedana manjih blokova unutar aplikacije, uključujući glasovne razgovore, slanje fotografija i drugih datoteka te videochatove. Nadim Kobeissi, primijenjeni kriptograf na Symbolic Softveru, sugerira da je Kina blokirala svu komunikaciju s WhatsApp-om u cijelosti, počevši od ovog tjedna.
WhatsApp je u vlasništvu Facebooka, tvrtke koja već godinama pokušava ući u Kinu. Samo ovog kolovoza, Facebook se “snuck” u Kinu ušao s novom aplikacijom za dijeljenje fotografija. Prema New York Timesu, predsjednik Uprave Facebooka Mark Zuckerberg “intenzivno je proučavao kineski jezik” kako bi Facebook proizvode vratio u dostupnost u kontinentalnoj Kini.

Facebook je blokiran od uporabe u Kini od 2009., . Svaka tehnološka tvrtka s malo ili nikakvog nazočnosti u Kini čini se da je ciljana za veći dio kolača – dok bi kineskim tehnološkim tvrtkama poput Huawei imaju za cilj povećati njihovu prisutnost u SAD-u.

Kineski blok aplikacija i web stranica obuhvaća smanjenje virtualnih privatnih mrežnih aplikacija i VPN svih vrsta ove godine. U međuvremenu, ove se godina kada se  održava 19 kongres u Kini – kineskoj komunističkoj skupštini 18. listopada 2017 možda se uspiju povezati.

Budući da Kina usporava ili zaustavlja komunikacijske aplikacije koje koriste privatno ili na drugi način anonimno sredstvo prijenosa, dobro nadzirane aplikacije ostaju brze. “Ako vam je dozvoljeno voziti samo jedan kilometar po satu, nećete voziti na tom putu“, rekao je Lokman Tsui, stručnjak za internetske komunikacije na kineskom sveučilištu u Hong Kongu “čak i ako nije tehnički blokiran“.

Ovo blokiranje ili usporavanje određenih mjesta i / ili usluga je antiteza Net Neutraliteta. Neutralnost na webu u Kini bitno je neupitna. Također, prema NYT-u, web-based chat nije potpuno blokiran na mrežama koje nadgledaju kineske vlasti. Jedan primjer je aplikacija WeChat tvrtke Tencent. Ovu aplikaciju “lako nadziru kineske vlasti” a   WhatsApp ostaje  usporen i / ili zaustavljen.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Playscape – jedinstveni svijet izgrađen u Minecraftu

   Povodom najgejmerskog vikenda u godini predstavljen  Andrija Jovićević U susret gejmerskom festivalu Reboot Gaming …