18 travnja, 2024 3:42 pm

VOOC punjenje-sve što bi trebali znati

Autor: Mateo Jagodić

cc3

Na početku je bitno napomenuti da postoji nekoliko modela brzog punjenja i da svaka tvrtka preferira drugačiju metodu. Jedna od tvrtki koja brzo punjenje shvaća jako ozbiljno je OPPO koji je dizajnirao i patentirao svoju metodu nazvanu VOOC.

Na kojem principu radi brzo punjenje?

Osnovni princip punjenja smartphone-a je jednostavan;pametni telefoni se napajaju baterijama a kada se baterija isprazni treba ju ponovo napuniti za nastavak rada. Tu radnju obavlja punjač koji umetnete u predviđeni utor i on električnu energiju “vraća” natrag u bateriju. Stopa po kojoj se energija dobavlja na akumulator se mjeri u vatima i vrijedi princip što više vata, više snage. Što je veća snaga baterija se brže može puniti. Jednostavno!

Snaga se mjeri u vatima (W) a izračunava se množenjem jakosti struje (mjereno u amperima) i naponom (mjereno u voltima). To znači da kada pogledate sitnim slovima na punjaču vidjeti ćete nešto ovako: “5V – 2A ili 9V – 2A”.

Normalan USB 2.0 port radi na 5V i 0.5A što je 2.5W. Punjač radi na 5V i 2A te generira 10W, brzo punjenje pomoću 9V i 1.67A stvara 15W, i tako dalje. Jedna od ključnih razlika između VOOC i drugih brzo punjivih sustava je da VOOC koristi višu razinu struje, dok drugi koriste veće napone. Dakle, umjesto 9V i 1.67A (15W), VOOC koristi 5V i 4A (20W).

Postoji još jedna stvar koju trebate znati, a to je da se baterije pune u dvije faze. Prva faza može biti izvedena s visokom količinom snage i puni bateriju do oko 80%. Tada na red dolazi druga faza u kojoj se snaga pomalo smanjuje sve dok se baterija ne napuni do kraja. To je glavni razlog zašto tvrtke reklamiraju koliko se brzo njihov model napuni do 80% ili recimo koliko sati rada omogućuje 30 minuta punjenja. Napomenimo i da druga faza zna potrajati čak i do 50% ukupnog vremena punjenja iako se radi o samo 20ak % kapaciteta baterije.

princip

Kao što možete vidjeti iz grafikona gore, VOOC je prilično brz način punjenja. OPPO F1 Plus, koji ima bateriju od 2850mAh napuni od 0 do 75% u samo 35 minuta, što je impresivno. Od 0 do 90% punjenje traje 45 minuta, a da ide iz prazne do 100% traje 1 sat i 9 minuta. Ovdje možemo vidjeti razlike između faze 1 i faze 2. prva faza punjenja traje 45 minuta i ide od 0 do 90%, ali je još 24 minute potrebno za zadnjih 10% kapaciteta. Ako bi bilo moguće (što nije, još uvijek) da se održava konstantna brzina punjenja od 0 do 100%, onda bi se baterija punila 50 minuta, a ne 69 minuta kao sada.

Temperatura

Jedan od nusproizvoda punjenja baterije je toplina. Čini se da što se veći napon koristi, više topline se proizvede. Možete očekivati porast temperature od oko 8 stupnjeva Celzijusa (ili više) pri punjenju na 9V. Jedan od zanimljivih aspekata VOOC je da uspijeva zadržati temperaturni rast vrlo niskim. Ovdje je tablica koja prikazuje relativne promjene temperature za različite telefone (i sustavi punjenja):

Kao što možete vidjeti VOOC je u mogućnosti da napunite OPPO R7S i OPPO F1 Plus po visokim stopama naboja (mAh po minuti), ali ipak zadržati promjene temperature na samo 3 ili 4 stupnja Celzijusa.

Punjenje tokom rada

punjenje

Sigurno su neki od vas bili u situaciji kada ste htjeli gledati neki video ili igrati igricu na mobitelu a baterija je bila skoro prazna i u tom trenutku ste vjerojatno samo priključili punjač. U tom slučaju možete primjetiti da se mobitel ne puni brzinom na koju ste navikli. Razlog tomu je što gledanje videa i igranje igrica izaziva porast temperature baš kao i punjenje. Mobitel onda automatski punjenje sa brzog prebaci na normalan način da bi se izbjeglo moguće pregrijavanje. Jedna od značajki VOOC sustava je da možete puniti svoj telefon dok gledate video i vaš telefon će zapravo koristiti konstantnu brzinu punjenja. Proveden je test u kojem su paralelno punjeni OPPO R7S i Galaxy Note 5. U normalnim uvjetima punjenje na OPPO R7S traje oko 81 minute, a na Galaxy Note 5 oko 97 minuta. Tijekom punjenja i igranja igrica R7S napunio se za točno isto vrijeme, 81 minute, dok je Galaxy Note 5 trebao 160 minuta što je porast od 65%.

Zaključak

Možemo zaključiti da je VOOC način brzog punjenja veoma inovativan i u mnogočemu jedan od lidera. Međutim VOOC je mnogo više od samo brzog punjenja. Umjesto da se koristi napon od 9 ili 12V on koristi napon od 5V uz mnogo jaču struju. Rezultat toga je manje zagrijavanje tokom punjenja. Nadalje bitna je značajka da VOOC održava konstantnu brzinu punjenja čak i tokom igranja igrica ili gledanja videozapisa.


Vezani članci:

Huawei (Google) Nexus 6P / Huawei Watch [Pristigli]

YouTube aplikacija omogućuje kvalitetniji prikaz poželjnih video-zapisa

Samsung Galaxy A8 i Galaxy A3 dobili sigurnosnu nadogradnju

Komentari

comments

O Mateo Jagodić

Pročitaj i ovo

Kineski zakonodavac poziva na veće napore u tehnologiji sučelja mozak-računalo

Kineski nacionalni zakonodavac pozvao je na veći napredak u tehnologiji implantabilnog sučelja mozak-računalo (BCI), kako …