19 svibnja, 2024 1:29 pm

Vipnet sklopio sporazum o strateškoj suradnji s matematičkim odsjekom zagrebačkog PMF-a te opremio Vip Lab za studente

Pripremio: Marina Barić

Program suradnje između Vipneta i matematičkog odsjeka omogućit će studentima matematike upotpunjavanje teorijskog znanja s praktičnim iskustvom kroz uključivanje studenata u radno okruženje putem studentskih praksi, rada na projektima ili studentskih poslova, a suradnja obuhvaća i mogućnosti stipendiranja izvrsnih studenata, smjerova koji su blisko povezani s poslovanjem Vipneta. Studentima matematike od danas je na raspolaganju suvremeno opremljeni „Vip Lab“ na matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, koji se može pohvaliti najnovijim tabletima, velikim LED televizorom te Vipnetovim superbrzim Internetom, a matematičkom odsjeku je osiguran i 3D printer za potrebe digitalne produkcije prototipova u sklopu nastave.

Vip Lab će studenti moći koristiti za svoje potrebe – kao npr. druženje i odmor između predavanja – a povremeno će i Vipnetovi predstavnici za studente u njoj održavati predavanja ili radionice, natjecanja poput hackathona ili case-studya i predstavljanje novih tehnologija. S voditeljima studija te nastavnicima odsjeka Vipnet će, između ostalog, surađivati kroz izvođenje nastave u dijelu izbornih kolegija, organizaciju terenske nastave (posjet Vipnetovom kampusu), ali i kroz razvoj novih studijskih programa.

„Na matematičkom smjeru PMF-a educiraju se izvrsni kadrovi koji stječu vrlo tražene vještine za digitalno doba, a mi u Vipnetu želimo s njima surađivati još od studentskih dana. Stoga, kroz opremanje Vip Laba i partnersku suradnju s matematičkim odsjekom, želimo omogućiti mladim matematičarima dovoljno rano da steknu uvid kako poslovni svijet funkcionira i koje su sve mogućnosti primjene njihovih vještina u realnom poslovnom okruženju“, istaknuo je tom prigodom Ivan Bartulović, glavni direktor za ljudske resurse i korporativne komunikacije u Vipnetu. „Projekti koji uključuju analizu velike količine podataka u svrhu donošenja boljih poslovnih odluka dio su sveobuhvatne digitalne transformacije Vipneta, a odvijaju se s primarnim ciljem izvrsnog korisničkog iskustva. Kroz ovakve suradnje, studentima se otvara i prilika za početak karijere u Vipnetu, kao jednom od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj“, zaključio je Bartulović.

Da Big Data i machine learning nisu samo „buzzwordovi“, najbolje govore i rezultati IBM-ova istraživanja, prema kojem će potražnja za Data Scientist-ima samo u SAD-u do 2020. narasti za 28 posto. A na samu perspektivu ovih zanimanja, kao i značaj suradnje s Vipnetom, tom se prigodom osvrnuo i pročelnik matematičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a, prof.dr.sc. Eduard Marušić-Paloka:

„Mladi stručnjaci koje izlaze s PMF-a iznimno su traženi na tržištu rada te praktički mogu birati između najboljih hrvatskih i inozemnih poslodavaca. To je činjenica na koju smo posebno ponosni i koja nam potvrđuje da svi zajedno radimo odličan posao u educiranju i formiranju kadrova koji će sutra biti pokretači hrvatskog gospodarstva. Dodatno, htio bih se zahvaliti i Vipnetu koji je prepoznao matematički odsjek kao centar izvrsnosti te se radujemo budućim zajedničkim aktivnostima koje idu u smjeru snažnijeg povezivanja obrazovnog sustava i gospodarstva.“

Povodom početka suradnje, Vipnetovi stručnjaci, od kojih neki i sami alumniji matematičkog odsjeka, održali su zanimljiva predavanja za studente u sklopu kolegija “Uvod u složeno pretraživanje podataka”. A svoje iskustvo iz Vipneta prisutnima je dodatno približila Andrea Stanić, studentica 2. godine diplomskog studija Matematičke statistike na PMF-u:

„Tijekom ljeta sam radila kao analitičar u Odjelu korisničke analitike i digitalnog korisničkog iskustva u Vipnetu. Kako do tad nisam radila u telekom industriji, pojavljivala su mi se mnoga pitanja i nisam znala sve pojmove koje oni svakodnevno koriste, ali sam uvijek mogla doći do osobe koja bi mi objasnila ono što mi nije bilo jasno. Zajedno s kolegom studentom Markom, radila sam na projektu čiji je cilj poboljšanje korisničkog iskustva. Imali smo priliku vidjeti kako je raditi u korporaciji, a dio vremena smo posvetili radu u programu za vizualizaciju Tableau, što će nam u budućnosti sigurno koristiti. Oduševilo me to što su sve osobe s kojima sam pričala bile spremne objasniti ono što rade te mi tako dodatno približiti rad u Vipnetu. Također, bilo mi je odlično raditi u okruženju gdje cijene moje znanje i mišljenje. Sve osobe iz ureda su se potrudile da se Marko i ja osjećamo kao dio tima i zahvaljujem im na tome“, poručila je tom prigodom studentica Andrea Stanić.

Komentari

comments

O Peric

Pročitaj i ovo

HAKOM-ova konferencija ˝Dan novih tehnologija˝

Andrija Jovićević  Svemirske tehnologije će u narednom desetljeću imati izuzetno snažan utjecaj na rast globalnog …