28 listopada, 2021 12:03 am

Veliki udar IPTV”piratima” u Italiji

Italijanska poreska policija Guardia di Finanza najavila je veliku akciju protiv piraterije protiv međunarodnog IPTV servisa Xtreme Codes. Izveštava se da je 100 policajaca iz posebne jedinice za zaštitu imovine od tehnoloških prevara učestvovalo u operaciji. Operativne mere su istovremeno sprovedene u nekoliko zemalja, uključujući Italiju, Holandiju, Francusku i Bugarsku. Operacije i izvršenje protiv pružatelja usluga IPTV nisu retkost, međutim, ovaj slučaj se izdvaja iz opšte liste. Xtreme Codes nije IPTV provajder kao takav. Ovaj softver vam omogućava da konfigurišete sopstvene IPTV usluge tako da klijentima pružaju usluge provajdera.

Usluga je pružena putem pretplate, počevši od 15 € mesečno i završavajući sa 59 € za kompletno rešenje „sve u jednom“. Preliminarni podaci ukazuju na gašenje sistema i blokiranje pristupa navodno 700.000 korisnika. Sam Xtreme Codes najavio je svoju vlastitu bazu od 5000 kupaca koji opslužuju više od 50.000.000 krajnjih korisnika.Italijanska policija opisuje Xtreme Codes kao međunarodnu kriminalnu grupu koja je trenutno na meti ne samo u Italiji, već i u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj i Bugarskoj. Xtreme Codes ima kancelariju u Petriču u Bugarskoj, kao i podatke o poreskoj registraciji u Bugarskoj. Prema sada neaktivnom sajtu, Xtreme Codes organizovala su dva studenta.

Policija prijavljuje identifikaciju 25 “menadžera”, ali u vreme kada je članak objavljen, nisu dobijeni nikakvi podaci. Već postoje izveštaji o nepravilnom radu nekih IPTV provajdera koji koriste Xtreme Codes platformu.Prema evropskoj agenciji Eurojust, svrha operacije nije bila samo platforma Kstreme Codes. Tokom višedržavnog skupa koji su koordinirali Eurojust i The Hague, međunarodna kriminalna mreža počinila je velike prevare sa pretplatnom televizijom. Šteta koja se nanosi procenjuje se na 6,5 miliona evra i sastoji se ne samo od direktnih gubitaka, već i u podrivanju rada mnogih legalnih pružatelja usluga pretpplatne televizije na nekoliko tržišta. Objavljeno je da je više od 200 servera u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji zatvoreno, a više od 150 PayPal računa blokirano.

Komentari

comments

O satelit74

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Uhapšeni zbog nezakonitog “šerovanja” filmova i serija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za …