13 lipnja, 2024 11:01 pm

UHD za poticanje razvoja videozapisa

Službenik MIIT-a obećava pojačane napore u sektoru, poziva na veću ulogu vodećih tvrtki Kina će pojačati napore za razvoj videa ultra visoke razlučivosti i razmotriti niz novih politika za promicanje visokokvalitetnog razvoja video industrije, s fokusom na obogaćivanje scenarija primjene UHD videa i jačanje integracije sa širokim rasponom industrija, rekli su dužnosnici i stručnjaci.

Ukupni opseg kineske UHD video industrije premašio je 3 trilijuna juana (431,6 milijardi dolara) do kraja prošle godine, prema bijeloj knjizi koju je objavio Kineski centar za razvoj informacijske industrije sa sjedištem u Pekingu tijekom Svjetske UHD video industrijske konferencije 2023. održano je prošli tjedan u Guangzhouu, pokrajina Guangdong.

Trenutno je širom zemlje pokrenuto osam 4K UHD TV kanala i dva 8K TV kanala. UHD je pojam koji uključuje dvije video rezolucije – 4K i 8K – s 8K rezolucijom slike ili zaslona širine od oko 8000 piksela, trenutno najveće UHD rezolucije u digitalnoj televiziji i digitalnoj kinematografiji. Kina je postigla značajan napredak u razvoju UHD videotehnologije posljednjih godina, s otkrićima i industrijskim primjenama postignutim u 8K UHD kamerama, 8K monitorima, 8K slikovnim senzorima i optičkim lećama, stoji u bijeloj knjizi. Dodano je da je dubinska integracija UHD videa s 5G, umjetnom inteligencijom, virtualnom stvarnošću i drugim informacijskim tehnologijama nove generacije iznjedrila veliki broj novih scenarija, novih aplikacija i novih modela, postavši važna pokretačka snaga za jačanje digitalnog transformacija raznih industrija.

Kina će pojačati potporu politici i uvesti nove mjere za poticanje razvoja video industrije, rekao je Zhao Zhiguo, glavni inženjer Ministarstva industrije i informacijske tehnologije. Trebalo bi uložiti veće napore kako bi se dala puna uloga vodećim poduzećima u uspostavljanju UHD industrijskog ekosustava i izgradnji diferenciranih klastera videoindustrije s karakterističnim značajkama diljem zemlje, primijetio je Zhao. Također je pozvao na veći napor za ubrzavanje nadogradnje industrijskih lanaca, promicanje digitalizacije emitiranja, televizijske i video produkcije, produbljivanje integracije i primjene video tehnologije u ključnim područjima, kao i proširenje međunarodne razmjene i suradnje. Ministarstvo je izdalo niz politika za potporu UHD industriji i ubrzalo izgradnju gigabitnih mreža, digitalnih centara i druge nove infrastrukture. Zhao je dodao da je Kina preuzela globalno vodstvo u proizvodnji 8K videosadržaja koji pokreće 5G, a UHD videozapisi su ubrzali integraciju s 5G i AI tehnologijama, sa širokim primjenama u sektorima kao što su proizvodnja, kultura, obrazovanje, zabava, zdravstvo i inteligentni prijevoz.

Kina je na globalnom čelu u sektoru poluvodičkih zaslona, koji je ključna karika globalne UHD industrije, čineći više od 70 posto globalne proizvodnje velikih zaslona s tekućim kristalima, zauzimajući prvo mjesto u svijetu, rekao je Wang Cheng, glavni operativni časnik kineskog diva kućanskih aparata TCL Technology Group, dodajući da je ta zemlja postala najveća svjetska baza za proizvodnju ploča. “Trenutačno se kinesko gospodarstvo postupno oporavlja i potrošnja ubrzano raste. UHD industrija će uvesti novu fazu razvoja, potaknuta brzim rastom zaslona montiranih na vozila, sklopivih pametnih telefona, metaverzuma, pametne zdravstvene skrbi i pametne maloprodaje “, rekao je Wang.

Wang je pozvao na uspostavljanje saveza UHD industrije kako bi se očuvala stabilnost industrijskog lanca poluvodičkih zaslona i napravili proboji u ključnim tehnologijama, materijalima i opremi.

Takeshi Yoshida, predsjednik tvrtke Sony (China) Ltd, rekao je: “Dok ulazimo u novu eru digitalnih mreža, AI i UHD-a, Sony se nada da će nastaviti pomagati kineskoj UHD video industriji da procvjeta kroz vlastitu tehnologiju, proizvode i iskustvo u industriji.” Yoshida je rekao da je tvrtka stvorila cjelovita rješenja u području profesionalnog, visokokvalitetnog snimanja i montaže, prijenosa s niskom latencijom, vrhunskih zaslona s velikim ekranima te mobilne i kućne audio-vizualne zabave.

“Na strateški značajnom kineskom tržištu, Sony je predan bliskoj suradnji sa svim partnerima kako bi kontinuirano uvodio inovativne tehnologije, proizvode i rješenja visoke dodane vrijednosti koji ispunjavaju očekivanja kineskog tržišta i industrije”, dodao je. Dong Min, zamjenik glavnog tajnika Kineske udruge video industrije, rekao je da su Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. i uvođenje superbrze 5G tehnologije omogućili prijenos 8K sadržaja i potaknuli prodaju 8K televizora i proizvodnju sadržaja povezanog s 8K.

5G bežična telekomunikacijska tehnologija može riješiti probleme prijenosa sadržaja, kompresije i dekodiranja za 8K UHD zaslone i pružiti rješenja za različita područja poput zabave, medicine i magiranje, emitiranje, nadzor sigurnosti i obrazovanje na daljinu, rekao je Ai Weiqi, voditelj istraživanja potrošačke elektronike u tržišnoj konzultantskoj tvrtki All View Cloud sa sjedištem u Pekingu.

Info: https://www.chinadaily.com.cn

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

OLED posteje još brži, još bolji

Andrija Jovićević Novi televizori dolaze s 165Hz, Wi-Fi 7 i bržom AI MediaTek je službeno …

Odgovori