18 lipnja, 2024 5:09 am

Uhapšen čovek iz Hrvatske,admin sajta NetWire

Nakon istrage koja je trajala tri godine,blokiran je veb sajt NetWire na kome se preko deset godina  reklamirao i prodavao trojanac.Međunarodna operacija gde su učestvovali Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Kantonalna policija Ciriha, Evropol i Australijska federalna policija,  koju je vodio FBI, dovela je do zaplene veb sajta na kome se reklamirao i prodavao trojanac za daljinski pristup NetWire, i hapšenja administratora i zaplene servera u Švajcarskoj.Hrvatski državljanin za koga se sumnja da je administrator sajta NetWire  uhapšen je u utorak u svojoj zemlji,i biće krivično gonjen.NetWire je poznati trojanac za daljinski pristup (RAT) koji se reklamiraokao legalan alat za daljinsko upravljanje Windows računarima.Trojanac se prodavao preko veb sajta www.worldwiredlabs.com, gde su se korisnici prijavljivali za pretplatu od 10 dolara mesečno i imali su obezbeđenu podršku.

Od 2013. godine, NetWire se koristio kao alat za mnoge zlonamerne poslove, kao što su fišing napadi, BEC kampanje i hakovanja korporativnih mreža.NetWire je tipični RAT – dizajniran da se infiltrira u računarske sisteme, bude neprimetan i krade važne informacije. Pretplatnici su koristili NetWire RAT za daljinsko pravljenje skrinšotova, preuzimanje i otpremanje fajlova, izvršavanje komandi i preuzimanje malvera na zaražene Windows računare.Nalog za zaplenu sajta izdala je Kancelarija američkog tužioca za centralni okrug Kalifornije. FBI agenti su se tokom istrage pretvarali da su kupci trojanca,i zaplenili sajt,dok je policija u Švajcarskoj zaplenila server za daljinsku komandu i kontrolu.Veb sajt je reklamirao NetWire kao „kao legalan poslovni alat za servisiranje računarske infrastrukture“.Sajt se reklamirao i na raznim hakerskim forumima.Trenutno na veb sajtu stoji obaveštenje da je sajt zaplenjen u okviru međunarodne policijske operacije protiv trojanca NetWire.

Komentari

comments

O Dragan Brčina

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …