2 prosinca, 2023 9:40 am

Ugašena aplikacija Omegle

Nakon 14 godina postojanja, poznata aplikacija za anonimne video razgovore Omegle obustavlja rad zbog  zloupotreba platforme i povezivanja sa zločinima.Platforma je osnovana 2009. godine i napravio je 18-godišnji programer Lif K-Bruks, samofinansirala se tokom svog postojanja.Stekao je slavu zbog nasumičnog povezivanja korisnika za razgovore jedan-na-jedan, bez potrebe za registracijom, nudeći anonimnost. Vremenom je popularnost  opadala, ali je usprkos tome prošlog meseca  privukla blizu 50 miliona posetilaca.Tokom pandemije koronavirusa, Omegle je imao veliko povećanje broja korisnika, na njemu je bilo moguće dopisivanje, glasovni pozivi, i video pozivi.

Omegle se suočio sa značajnim izazovima u vezi sa zloupotrebom, uključujući izveštaje o rasizmu, seksizmu, pa čak i pedofiliji i pojavi golotinje na platformi.Da bi rešio probleme, Omegle je primenio mere  moderisane sobe za čet, saradnja sa organima za sprovođenje zakona i podizanje minimalne starosne granice na 18 godina. Ali nije bilo dovoljno pouzdanih mera pomoću kojih bi se utvrdila starost korisnika.Početni cilj koji je K-Bruks imao za Omegle,je da promoviše kulturnu razmenu i ponudi prostor za nepristrasne savete i druženje,ali su stvari krenule u drugom, nepoželjnom smeru.

Komentari

comments

O Dragan Brčina

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Nestašica fotomaski

Nestašica fotomaski nastavlja se unatoč globalnoj ekonomskoj krizi zbog velike potražnje za tom robom kineskih …